Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 16.

2019.05.09

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

VADNYUGATI CSEREPES OMLETT
(CROCKPOT WESTERN OMELET CASSEROLE)
Hozzávalók:
3 db burgonya, 30 dkg főtt-füstölt sonka, 1 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 10 dkg ementáli sajt, 4 db tojás, fél 1 dl tej, fél-fél mk só és őrölt bors

Elkészítése:
A meghámozott és felkarikázott burgonyával takarja be egy cserépedény alját. Szórjon rá egy réteg apró kockákra vagdalt sonkát és zöldpaprikát, majd reszelt sajtot. Ezt ismételje kétszer-háromszor, míg a készlet tart. Öntse rá a tejjel és fűszerekkel felvert tojást.
Szorosan takarja le, majd a legalacsonyabb hőfokra előmelegített sütőben 10-12 órán át, vagyis egy éjszakán keresztül süsse készre, a másnapi reggelire.

VEGYES TÁL
Hozzávalók:
5-6 nagy paradicsom, 3 húsos paprika, 2 salátauborka, só, 0,5 dl olaj

Elkészítése:
A paprikákat negyedeljük, a paradicsomokat nyolcadoljuk, majd kisebb hasábokra szeleteljük. Az uborkákat nem túl vékony karikára vágjuk. A hagymát ugyancsak szeleteljük. Mindezt összekeverjük, sózzuk, majd hagyjuk állni, míg kevés levet ereszt. Ekkor meglocsoljuk kevés olajjal, és behűtjük. Aki szereti pikánsabban, facsarjon rá néhány csepp citromlevet.

Felhasználása:

Leginkább hideg reggelihez vagy uzsonnatálakhoz ajánlott.

Egyszerű vajas kenyérrel épp oly finom, mint túróval, szalonnával vagy májpástétomokkal.
Ha tépett fejes salátával és kevéske ecetes lével gazdagítjuk, pörköltek mellé, sültekhez is adható.

VIDÉKI REGGELI
Hozzávalók:
1 db vöröshagyma, negyed tk bors, 1 db zöldpaprika, negyed tk morzsolt kakukkfű, 1 db erős paprika, 1 dl olívaolaj, 8 tojás, 50 dkg burgonyakocka, 1 dl tej, 15 dkg sajt, fél tk só

Elkészítése:
A megpucolt vöröshagymát vagdalja apró darabokra. A paprikákat csumázza ki, majd vagdalja vékony csíkokra. Keverőtálban keverje ki a tojásokat a tejjel, a sóval és a fűszerekkel. Melegítsen fel egy serpenyőt közepes hőfokra, majd tegye bele az olajat. Tegye bele először a hagymát, majd pár perc múlva a kiolvasztott, leszárított burgonyakockákat. Időnként megkeverve, mintegy 5 percig párolja, mialatt a krumpli kezd megbarnulni. Forgassa bele a paprikákat három percre.

Öntse rá a tojásos keveréket, és nagyon óvatosan kevergetve 4-5 perc alatt pirítsa készre.
Zárja le a meleget, végül a reszelt sajttal megszórva tálalja.

ZÖLDSÉGES HÚSPÁSTÉTOM
Hozzávalók 6 személyre:
40 dkg darált, sovány sertéshús, 3 evőkanál olaj, 2 tojás, 25 dkg sárgarépa, 1 kicsi karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 késhegynyi törött fekete bors, 1 teáskanál só

Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát és a meghámozott karalábét kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd tálba tesszük. Hozzárakjuk a darált húst, a felütött tojásokat, a sót és a borsot. 2 evőkanálnyi forró olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát, majd ha már nem nagyon forró, hozzáadjuk a húshoz. Addig keverjük, amíg a húsos keverék masszává nem áll össze. Egy kisebb, szögletes tepsit a megmaradt olajjal kikenünk, zsemlemorzsával behintjük, és a keveréket belesimítjuk. Jól megnyomkodjuk, nehogy levegős legyen. Egy még nagyobb tepsibe háromujjnyi vizet töltünk, és az előmelegített forró sütőben felforraljuk. Ezután a vízbe beállítjuk a hússal töltött tepsit, és a gőzben addig pároljuk, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából.
Hagyjuk, hogy kihűljön, majd tálra vagy deszkára borítjuk.
Csak hidegen lehet szépen szeletelni, és alkalmas vacsora- vagy reggeli szendvicshez.
Melegen pedig főételnek, körettel vagy salátával tálalható.

 
 
Forrás:
REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.