Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 21.

2019.12.20

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

Kaszinótojás
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
tojásonként 1 deka vaj, késhegynyi mustár, csipetnyi só, töröttbors, tojásonként 5 deka franciasaláta talapzatnak, fél deci sűrű tartármártás.

Elkészítése:
A főtt és lehűtött keménytojásokat hideg vízben meghámozzuk,
hosszában kettévágjuk, sárgáját kiszedve, szitán áttörjük.
A vajat felpuhítjuk, hozzáadjuk az áttört tojássárgáját, megsózzuk, megborsozzuk, kevés mustárt és majonézt, finomra vágott zöldpetrezselymet adunk hozzá és habosra keverjük.
A tölteléket papírtölcsérbe helyezzük és ízlésesen megtöltjük a fél tojásfehérjéket.
Tálalásának többféle módja van, talapzatnak azonban mindig franciasalátát használunk.
Tálalásra a következő módok a legáltalánosabbak:
1. A megtöltött fél tojásokat úgy helyezzük a franciasalátára, hogy a töltelék felfele legyen, majd leöntjük sűrű tartármártással, tetejét finomra megvagdalt főtt füstölt marhanyelvvel, vagdalt sonkával, metélőhagymával vagy petrezselyemvagdalékkal meghintjük, mellé kockákra vágott aszpikot és zöldsalátalevelet helyezünk.
2. A magasra töltött fél tojásokat olvasztott aszpikkal fényezzük, egy szem apró zöldborsót, vagy egyéb ízléses díszítőanyagot teszünk a töltelék tetejére.
Ebben az esetben a franciasalátatalapzatot sűrű tartármártással öntjük le és erre helyezzük a fényezett töltött tojásokat.
Mellé kockára vágott aszpikot és zöldsalátalevelet helyezünk. 3. A magasan töltött fél tojásokat a töltelékkel lefelé fordítva áthúzó gitterre (rácsra) helyezzük és vékonyan áthúzzuk sárga zománcmártással.
(Olvasztott aszpikkal elkevert majonéz.)
Betesszük a jégszekrénybe, vagy ha nem lenne, hűvös helyre, hogy a mártásréteg ráfagyjon, majd tiszta, olvasztott és hűtött aszpikkal fényezzük.
Ezután megfelelő díszítőelemekkel ízlésesen dekoráljuk, például apró kiszúróval kiszúrt szarvasgombával, lazaccal, kaviárral.
Az így elkészült kaszinótojást is franciasaláta-alapra tálaljuk, a tartármártást pedig külön mártásos csészében adjuk hozzá.

Keménytojás mustárral vagy tormával
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
tojásonként 2 deka reszelt tormát vagy kávéskanálnyi mustárt számítunk.

Elkészítése:
Repedéstől mentes tojásokat használunk fel.
Legcélszerűbb bő hideg vízben feltenni és forralás után 8--10 percig egyenletesen főzni.
Ezután hideg vízzel teljesen lehűtjük a főtt tojásokat, és a vízben, aprókat ütögetve az edény széléhez, megtisztítjuk, majd tiszta hideg vízben porcelán-, vagy üvegedényben tároljuk tálalásig.
Mustárral, vagy frissen reszelt tormával tálaljuk.
Hideg tojásételt készíthetünk a keményre főtt tojáson kívül félkemény tojásból is.
A tojást félkeményre különös gondossággal kell főzni.
A főzés után a tojást úgy kell meghámozni, hogy félkemény, illetve folyékony sárgája egyben maradjon.
Félkemény lesz a tojás, ha forrásban levő vízben 4,5--5 percig főzzük, majd azonnal hideg vizet engedünk rá, lehűtjük, utána a hideg vízben óvatosan megtisztítjuk a héjától.
Az így elkészült félkemény tojásból is sokféle hideg és meleg tojásételt készíthetünk.

Körözött füstöltkolbásszal
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 1 pár gyulai kolbász, 1 fej fejessaláta.

Elkészítése:
A túrót áttörjük és metélőhagymás körözöttet készítünk.
Üvegtálra fejessaláta-leveleket teszünk, erre kúp alakban a körözöttet.
A felszeletelt kolbásszal díszítjük.

Körözött I.
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg vaj, 5 g őrölt kömény, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika.

Elkészítése:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a fűszereket és a reszelt hagymát, habosra keverjük.

Körözött II.
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma.

Elkészítése:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot, habosra keverjük. Az újhagymát szeletelve vagy finomra vágva keverjük bele.

Körözött III.
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 7 csomó újhagyma.

Elkészítése:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott hagymákat, habosra keverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIK - RECEPTEK REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.