Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 28

2020.01.26

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

Rokfortkrém
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók:
15 dkg márványsajt, 15 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma.

A vajat egy csipetnyi sóval jó habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört vagyreszelt sajtot, az apróra vágott metélőhagymát, és simára keverjük.
Felhasználhatjuk alma, körte, paradicsom, paradicsompaprika töltelékeként,valamint szendvicsek és étvágyfalatok készítéséhez.

Sajtgombóc
Hegedűs János: Ételművészet
Hozzávalók:
4 tojásfehérje, 1 egész tojás, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

Az egész tojást habosra verjük és a zsemlemorzsával összekeverjük.
A sóval, a borssal és a megtisztított, zúzott fokhagymával fűszerezzük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a fűszeres masszát, és apránként hozzáadjuk az előzőleg összekevert reszelt sajtokat. Nedves kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és kis részletekben beletesszük a 180 fokra hevített olajba.
(Nagyon megnő a gombócok térfogata!) Igen gyorsan, 3-4 perc alatt megsütjük.
Ügyeljünk, nehogy a sajt barnára süljön, mert keserű lesz az étel.
Bor- vagy sörkorcsolyának, vendégváró falatnak igen alkalmas, de gomba- vagy paradicsommártással önálló főétel is lehet.
Gyorsan készíthető.

Sajtos borkorcsolya
Hegedűs János: Ételművészet
Hozzávalók:
1 hosszúkás zsúrkenyér, 20 dkg füstölt sajt, 3 gerezd fokhagyma, 8 dkg vaj, 2 db egész tojás, fél dl tej, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 5 dkg finomra darált amerikai mogyoró

Elkészítése:
A vajat összekeverjük a sóval, a borssal, a megtisztított, zúzott fokhagymával és a mogyoróval.
A zsúrkenyeret nagyon vékony szeletekre vágjuk.
A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük a mogyorós vajjal, majd egy akkora, nagyon vékony szelet sajtot borítunk rá, amekkora majdnem elfedi.
A tetejére rakunk egy másik, megkent kenyérszeletet és kissé összenyomjuk.
Ha az összes kenyeret ily módon "párosítottuk", akkor a tejjel habosra felvert, megsózott és megborsozott tojásban néhányszor megmártogatjuk a szendvicsek mindkét oldalát.
Apránként süssük meg a 170 fokos forró olajban (2-4 perc).
A hő hatására a kenyérszeletek szinte összeragadnak a bennük lévő sajttól.
Nagyon finom, fűszeres rágcsálnivaló bor vagy sör mellé.
Kissé munkaigényes, de megéri a fáradságot.

Sajtos bundás kenyér
Hegedűs János: Ételművészet
Hozzávalók:
8 vékony szelet kenyér, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 4 vékony szelet sajt, 3 dkg vaj (vagy margarin) 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál currypor, ízlés szerint só

Elkészítése:
A tojást habosra verjük a tejjel, beleszórjuk a fűszereket, és a mustárt is belekeverjük.
A kenyérszeleteket vékonyan megvajazzuk, és két kenyérszelet közé egy szelet sajtot illesztünk.

Jól összenyomjuk, és a dupla szendvicset megmártjuk a fűszeres tojásban.
A másik három szendvicspárt ugyanígy addig mártogatjuk, amíg elfogy a tojás.
(Lehet, hogy egyik-másik szendvicskenyeret többször is meg kell forgatnunk.)
A felforrósított olajban, 180 fokon 2-3 perc alatt szép pirosasbarnára sütjük a szendvicseket.
A hő hatására a kenyérszeletek között lévő sajt megolvad és összeragasztja a kenyereket.
Melegen is, hidegen is kitűnő vacsora lehet valamilyen salátával.
Ezenkívül mártásos húsokhoz ünnepi köretnek is adhatjuk.
Ekkor a kenyérszeleteket apró, háromszög vagy négyszög alakú idomokra is szabhatjuk, így a kész falatok gusztusosabbak lesznek.
A fűszerezést aszerint változtathatjuk, hogy mit szeretünk:
zúzott fokhagymát, apróra vágott petrezselymet, pirospaprikát stb., a tojásos tejet ezekkel is fűszerezhetjük.
Bármilyen sajtból készíthetjük.
Egyszerű és olcsó vacsora vagy ital mellé való falat.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIK - RECEPTEK REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.