Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 33

2020.04.07

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

Tojáskrém
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 10 dkg besamell (lásd: a leírt anyaghányad szerint),10 dkg vaj, só, mustár, szardellapaszta, fehér vagy fekete őrölt bors ízlés szerint.

Elkészítése:
A kemény tojásokat hosszában félbevágjuk, a sárgáikat kivesszük, és áttörve simára keverjük a kihűlt és áttört besamellel, a habosra kevert vajjal,ízesítőkkel.
Vigyázzunk a sózással, mert a szardellapaszta egyébként is sós!
Felhasználható kaszinótojás, töltött paradicsom, sonkatekercs, szendvicstorták,étvágyfalatok, sőt esetenként hidegtálak díszítésére is.

Tojáslepény parasztosan
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
8 tojás, 1 deci tej, 8 deka füstölt szalonna, 15 deka nyers burgonya, 2 deka vöröshagyma, törött bors, só.

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró, egyenletes kockákra vágjuk és serpenyőben megpirítjuk.
Töpörtyűjét kiszedjük és tálalásig melegen tartjuk.
Ezután zsírjában a szép apró, egyenletes kockákra vágott burgonyát puhára és pirosra sütjük.
Ekkor a burgonyát is kiszedjük a zsírból, és a finomra vágott hagymát megpirítjuk benne.
A zsírt leszűrjük, közben a megsült burgonyát, a pirított hagymát és a töpörtyűt a nyers tojásokkal jól elkeverjük, megsózzuk, frissen tört borssal fűszerezzük és a töpörtyű visszamaradt zsírjában készre sütjük a tojáslepényt.

Tojáslepény sonkával
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
8 tojás, 6 deka vaj, 8 deka sonka vagy egyéb füstölt hús, 1 deci tej. Elkészítése:
Serpenyőben felhevítjük a zsírt és megpirítjuk benne a finomra vágott sonkát.
Ügyeljünk, hogy csak félig pirítsuk meg a sonkát.
Ezután hozzáadjuk a tejszínnel vagy tejjel elkevert tojást, gyengén megsózzuk és készre sütjük.
Elkészíthetjük úgy is, hogy a finomra vágott sonkát belekeverjük a felütött tojásokba és ezzel együtt sütjük meg a tojáslepényt.

Tojáspástétom
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
8 darab főtt kemény tojás, 12 deka vaj, 2 deka mustár, 1 csomó vagdalt metélőhagyma, 1 gr törött bors, só. Elkészítése:
A főtt tojásokat apróra megvagdaljuk és a vajjal, a mustárral, metélőhagymával, sóval, borssal habosra kikeverjük.
Zöldpaprikát vagy retket adhatunk hozzá.

Tojásrántotta
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
Tojásonként fél deka vaj vagy zsír, és fél evőkanál tej.
Ha kolbásszal vagy virslivel készítjük, tojásonként 2--5 dekát számítunk.

Elkészítése:
A tojásokat felütjük és csészébe ürítjük, megsózzuk és tojásonként fél evőkanálnyi tejet vagy tejszínt adunk hozzá.
Jól felverjük, hogy a tojások fehérje és sárgája eggyé váljék, majd serpenyőben vagy tűzálló edényben hevített zsiradékba (zsír vagy vaj) öntjük és addig keverjük lassan, amíg a kívánt szilárdságúra sütjük.
Azonnal forrón tálaljuk.
Többféle változatban elkészíthetjük: füstölt szalonnával, kolbásszal, virslivel, karikára aprított pirított zöldpaprikával stb.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIK - RECEPTEK REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.