Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 38

2020.05.17

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

BESAMELES TOJÁSKRÉM
Hozzávalók:
Vegyél 12 kemény tojássárgáját, 15 dkg vajat, 12 dkg besamelt, fél citromot, egy kis őrölt fehér borsot és sót.

Elkészítése:
A kemény tojások sárgáját keverd el a vajjal és a besamellel, csavard bele a fél citromot, sózd és borsozd.
Végül fogj egy habverőt, s azzal dolgozd ki a szendvicskrémet simára és "levegősre".

BURGONYÁS SZENDVICS
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, 4 evőkanál tej, 5 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta jó), 1 púpozott mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt szerecsendióvirág, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fehér bors, 12 szelet szendvicsnek való kenyér.

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük.
(Maradék főtt burgonyával is készíthető.)
Meghámozzuk, és/vagy villával összetörjük, vagy megreszeljük (hideg burgonyát csak reszelni lehet.)
A tojást kissé felverjük a tejjel, és a reszelt sajt felét, valamint a tojásos tejet összekeverjük a burgonyával.
A masszát sóval, borssal, szerecsendióvirággal megízesítjük, és a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzáadjuk.
Ezután hozzákeverjük az olvasztott, de már kihűlt vajat.
A szendvicskenyereket a sütőben, sütőlapon (vagy grillsütőben) mindkét oldalán megpirítjuk.
Jó vastagon rákenjük a burgonyás krémet, majd a sütőbe téve néhány percig pirítjuk.
Végül rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és már csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amennyi idő alatt a sajt éppen csak ráolvad, de még nem sül.
(Az égett, barnára sült sajt keserűvé válhat!)
Maradék burgonyapüréből is el lehet készíteni, akkor azonban ne adjunk hozzá tejet, és csak a fele vajjal keverjük össze.

CSUKOTT SZENDVICSEK
Hozzávalók:
4 zsemle, 10 dkg krémsajt, 2 tojás, 2 dl tej, 3-4 evőkanál liszt, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, só, törött bors, olaj a sütéshez.

A zsemléket keresztben (lapjában) vékony szeletekre vágjuk.
Egy tojást a krémsajttal kikeverünk, majd hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt, vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát.
Kevés törött borssal meghintjük.
A sajtos krémet a zsemleszeletekre kenjük, és egy-egy krémes szeletet összeragasztunk, illetve összenyomjuk.
A megmaradt krémet és a tojást a tejjel jól elhabarjuk, és megsózzuk.
A zsemleszelet párokat először lisztben, majd a tejes keverékben megmártjuk, bő, forró szendvicseket azonnal meghintjük a reszelt sajttal.
Ha a sajt ráolvadt, nyomban kínáljuk.
(Előre is el lehet készíteni a szendvicseket. Ilyenkor tálalás előtt hintsük meg sajttal, és előmelegített sütőben, grillsütőben vagy mikrohullámú készülékben forrósítsuk át, amíg a sajt elolvad a tetején.)
Olcsó és ízletes vacsora, de kínálható sör, bor, tea mellé vendégeknek is.
(A krémsajtot a vöröshagymán kívül ízesíthetjük még zúzott fokhagymával, köménymaggal, kaporral, pirospaprikával, de mindig csak egyfélével.)

VENDÉGVÁRÓ FALATOK
Hozzávalók:
8 szelet különféle kenyér, 4 dkg vaj, 10 dkg rák vagy füstölt lazac, 10 dkg gorgonzola vagy másféle sajt, 20 dkg szalámi, sonka, felvágott, friss fűszernövények, szőlő, majonéz, remuládmártás, cseresznye, kaviár és tejszínes torma, retek ,paradicsom

Vajazzuk meg a kenyeret, és vágjuk kis darabokra, vagy szúrjunk ki belőle karikákat.
Ezután tetszés szerint készítsük el őket és tálaljuk..Pl.:
- rozskenyér rákkal, majonézzel és durván őrőlt borssal,
- fehér kenyér májkrémmel, amelyet tejszínnel és konyakkal ízesíthetünk, és fél cseresznyével díszítettünk.
- fehér szendvicskenyér lazaccal és kaporral,
- barna kenyér sonkatekerccsel és remulád mártással,
- rozskenyér bélszíntekerccsel, tejszínes tormával és petrezselyemmel,
- félbarna kenyér kaviárral és citromszelettel,
- fehér kenyér gorgonzolából és vajból egyenlő aranyban kevert krémmel, szőlőszemmel díszítve.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIK - RECEPTEK REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.