Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 41

2020.07.12

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

Túrós szendvicstorta
Túróból sokféleképpen
Hozzávalók:
35 dkg túró, 10 dkg vaj, 10 dkg sonka, 1 doboz lazackonzerv, 1 csomag metélőhagyma, 1 dkg só, 1 kg fehér kenyér, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma.

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és habosra keverjük.
Három részre osztjuk, darált sonkával, lazaccal és finomra vágott metélőhagymával ízesítjük.
A fehér kenyeret hasáb alakúra formázzuk, négy vastag lapra vágjuk, majd megtöltjük a krémekkel, a tetejét retekkel, újhagymával díszítjük.

Tükörtojás
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók:
tojásonként fél deka vaj vagy zsír.

Zsírt forrósítunk, és a tojásokat óvatosan felütve, hogy sárgájuk ne fakadjon el, beletesszük.
Nem szabad túl erős tűzön sütni, mert így csak a tojásfehérje sül meg, míg a sárgája lágy marad.
Az edényből kanállal szedjük ki a tükörtojást, vigyázva, hogy a sárgája szét ne folyjon.
Sok háztartásban van tükör-tojássütő.
Ha ilyen nem lenne, elkészíthetjük palacsintasütőben vagy serpenyőben.
Ha palacsintasütőben sütjük, akkor lapátkanállal szedjük ki és úgy tálaljuk. tálaláskor a tojásokat gyengén megsózzuk.

Virsli falatok
Hegedűs János: Ételművészet
Hozzávalók:
4 pár virsli, 10 dkg reszelt sajt, 1 db egész tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A virsliket, miután a bőrüket lehúztuk, három centis darabokra vágjuk. A tojást jó habosra felverjük, megsózzuk és megborsozzuk. A zsemlemorzsát és a reszelt sajtot összekeverjük. A virsli darabokat először lisztben megmártjuk, majd a borsos tojásban megforgatjuk, végül a sajtos morzsában meghempergetjük.
180 fokra felhevített olajban 1-2 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.
Vigyázat!
A sajt miatt a bunda hamar megsül, ezért ügyeljünk rá.
(A sötétbarnára sült sajt keserű, élvezhetetlen.)
Bármilyen köret és saláta illik hozzá, ha melegen tálaljuk.
Hidegen is jó: kapros majonézmártást vagy kapros tejfölt kínáljunk hozzá.
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Virsli köpönyegben
Hegedűs János: Ételművészet
Hozzávalók:
4 pár virsli, 8 szép nagy kelkáposztalevél, 1 púpozott evőkanál mustár, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, 2 db egész tojás, 2 evőkanál tej, kevés só

Elkészítése:
A kelkáposztaleveleket forrásban lévő, enyhén sós vízbe tesszük.
Az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük és lecsöpögtetjük. A vastag ereket úgy vágjuk le, hogy a levelet ne lyukasszuk ki. A virslik bőrét lehúzzuk. A leveleket a mustárral bekenjük, a virslit rátesszük és felcsavarjuk.
Két végét úgy göngyöljük bele, hogy a csomagocska ne essen szét.
A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd a lisztbe mártott, köpönyeges virslit beleforgatjuk a tojásba, végül zsemlemorzsában meghempergetve, 2-3 percre 180 fokos forró olajba rakjuk. Egyszerre csak négyet süssünk, hogy legyen helyük, ne szoruljanak össze. A megsült, lecsöpögtetett virslit tálalhatjuk melegen, salátával vagy hideg mártással, de tálalhatjuk hidegen is.
Ekkor a kis rudakat 3 centis darabokra vágjuk és egy-egy dárdácskát beleszúrva, salátalevéllel bélelt tálra rakjuk.
Fokhagymás, majonézes mártásba mártogatjuk.
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, akár vendégvárónak is alkalmas kínálnivaló.

Virsli sült burgonyában
Hegedűs János: Ételművészet
Hozzávalók:
8 db hosszúkás, közepes nagyságú burgonya, 2 pár virsli ízlés szerint só

Elkészítése:
A burgonyákat meghámozzuk és egészben erősen sós vízben majdnem puhára főzzük.
Közben a virslit meghámozzuk és félbevágjuk, ily módon 8 virsli darabot kapunk.
A burgonyákat leszűrjük, és hagyjuk lehűlni, majd almacsutkázóval hosszában úgy fúrjuk ki, hogy a virsli darabok beleférjenek.
Ha az összes burgonyába beledugtuk a virsliket, akkor a 170 fokra felforrósított olajba apránként beletesszük, és addig sütjük, amíg szép pirosas-barnára sülnek a megtöltött burgonyák (7-10 perc).
A megsült darabokat leszűrjük és lecsöpögtetjük.
Melegen tálaljuk párolt, vajas zöldségkörettel és majonézes mártással.
Virsli helyett főzőkolbásszal is készíthetjük.
(A kifúrt burgonyaforgácsot más ételhez elhasználhatjuk, pl. készíthetünk belőle burgonyás rántottát.)
Kissé munkaigényes, de olcsó és nagyon jó étel

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIK - RECEPTEK REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.