Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 8.

2019.02.14

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

MAKRÉLÁS OMLETT
Hozzávalók:
6 tojás, 1 hagyma, 5 dkg vaj, 1 teáskanál curry, 0,5 dl tejszín vagy tej, 3 dkg reszelt sajt, 10 dkg konzerv makréla vagy paradicsomos szardínia, friss kapor vagy zsázsa

Elkészítése:
A felhevített vajban közepes lángon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, fűszerezzük curryvel, öntsük rá a tejszínnel összekevert, felvert tojásokat.
Sütés közben egy nem hegyes késsel emelgessük meg, hogy ne süljön oda a serpenyő oldalához és aljához.
Amikor már a felső része is krémes állagú, szórjuk be reszelt sajttal, helyezzük el rajta egyenletesen a makrélákat, hintsük be apróra vágott kaporral vagy zsázsával, s forrón tálaljuk.
Friss kenyérrel és zöldsalátával nemcsak reggelire, de főételnek is kiváló.

MANDULÁS HALVA
Hozzávalók:
2 csésze mandula, 9 evőkanál vaj, 1 csésze búzadara, 1 evőkanál aprított pisztácia (mogyoró), 3 csésze tej, 1 csésze cukor, 6 zöld kardamom

Elkészítése:
Dobjuk (egy percre) forró vízbe a mandulákat, nyomjuk ki a héjukból, szárítsuk meg, majd daraboljuk durvára. Forraljuk fel a tejet cukorral. Tegyük félre. Melegítsünk vajat, süssük a búzadarát két percig, azután adjuk hozzá a durvára darabolt mandulát, az összetört kardamom magokat és süssük világosbarnára. Öntsük fel tejjel, és kevergessük, amíg besűrűsödve a dara megduzzad.
Tálalótálra rakva díszítsük aprított, pirított pisztáciával.
Melegen tálaljuk reggelire vagy teához.

MÁSNAPOS LEVES REGGELIRE
Hozzávalók:
1 csirke, 3 nagy sárgarépa, 2 petrezselyem, 1/4 zeller, 1/2 hagyma, 1tk. Pirospaprika, 10 dkg vékony metélt, őrölt bors, só

Elkészítése:
A csirkét darabold fel a zöldséget, vágd karikákra.
A hagymát ne!
Mindent egy fazékba tesszük kivéve a tésztát, és sózzuk, borsozzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
Addig főzzük, míg a csirke megfő.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a forró leveshez tesszük, forrón tálaljuk.

OROSZ PARASZTREGGELI(MUZSIK REGGELI)
Hozzávalók:
15 dkg sertéshús, 15 dkg marhahús, 15 dkg parasztkolbász, 15 dkg szalonna, 2 fej hagyma, 60 dkg krumpli, tojás, 1 dl tej, só, bors, uborka

Elkészítése:
A megmosott burgonyát héjastól főzzük meg sós vízben.
A felkockázott szalonnát saját zsírjában süssük meg, szedjük ki, és a zsír felét tegyük félre.
Az egyik serpenyőben pirítsuk meg a felkockázott hagymát, adjuk hozzá a kis kockákra vágott húsokat, fűszerezzük sóval, borssal, és kevés vizet öntve alá, pároljuk puhára.
Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt.
A megfőtt burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk karikára, és a félretett zsírban süssük át. Lábasba, vagy jénai edénybe rétegezzük a burgonyát, a kolbászos, hagymás húst és a töpörtyűt.
Verjük fel a tojásokat, tegyük hozzá a tejet, kissé megsózva öntsük a rétegezett ételre, és előmelegített sütőben forrósítsuk át.
Uborkaszeletekkel díszítve tálaljuk.
Az orosz parasztok reggeli előtt már túl vannak a napi teendőik egy részén, ezért energia dús, húsos ételt fogyasztanak, ha módjukban áll.
A bőséges ebédnek is beillő fogás mellé rumos teát isznak.

OSZTRÁK PARASZTREGGELI
Hozzávalók:
4 szelet kenyér, 8 szelet gépsonka, 8 szelet bacon, 8 szelet lapka sajt, 1 fej lila hagyma, 4 tükörtojás, vaj a kenéshez, só, bors

Elkészítése:
A kenyérszeleteket megkenjük vajjal, ráfektetjük a sonkát, a bacont és a felkarikázott lila hagymát.
Az egyveleget a szendvicssütőbe tesszük.
Amíg pirul a bacon (vigyázzunk, a szendvicset ne szárítsuk ki!), elkészítjük a tükörtojásokat.
Óvatosan kiemeljük a szendvicseket, mindegyikre ráhelyezünk egy tükörtojást, sózzuk, borsozzuk, és fogyasztható is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.