Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 8

2019.02.05

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

KALÁCS RÓMAI TÁLBAN, REGGELIRE
Hozzávalók:
2 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 dl tej, 2 evőkanál vaj, 2 tojás, 30 dkg liszt, csipet só

Elkészítése:
Az élesztőt és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tejet, a tojásokat, a vajat, a sót és a lisztet. Simára kidolgozzuk, és letakarva fél órát pihentetjük. A római tálat 20 percre meleg vízbe beáztatjuk, majd a megkelt tésztából nagyobb gombócokat formálunk, és egymás mellé helyezzük a tálban. Lefedve újabb 20 percig pihentetjük.
A lefedett tálat hideg sütőbe tesszük, és 200-250 C fokon 40 percig sütjük.
Frissen főzött házi kakaóval tálaljuk.

KRUMPLIS LÁNGOS
Hozzávalók:
1 tojás, 6dl langyos tej, 3 szem főtt burgonya összetörve, 5 dkg élesztő, 2 kávéskanál só, 1 kg liszt

Elkészítése:
a hozzávalókat jól kidolgozzuk, akinek van kelesztő tála, abban is lehet, de ha nincs, bedagasztjuk és megkelesztjük. Ha megkelt, háromfelé elvágjuk, összegyúrjuk, mint a tésztát és elnyújtjuk egy ujjnyi vastagra.
Csörgeszaggatóval elvagdossuk, még egy kicsit kelni hagyjuk, forró zsírba vagy olajba kisütjük, kicsit megsózzuk, teával reggelire, vagy bablevessel kenyér helyett nagyon finom.

LÁNGOLÓ TOJÁS
Hozzávalók 4-6 személyre:
6 tojás, 12 vékony szelet paprikás szalámi, 1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsom, 1 kisebb, piros húsú paprika, 1 teáskanál apróra vágott piros chili paprika (cseresznyepaprika), 1 kis fej apróra vágott hagyma, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 2 evőkanál felaprított, friss petrezselyemzöld, 2 evőkanál olívaolaj, só

Elkészítése:
A sütőt 160 fokos hőmérsékletre előmelegítjük.
Közepes lábosban felforrósítjuk az olajat, és közepes hőfokon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a piros húsú paprikát, és a chili paprikát, és további 2-3 percig pirítjuk. Beletesszük az áttört konzervparadicsomot, a sűrített paradicsomot, és fedő nélkül, kis lángon 10 percig főzzük, közben időnként megkeverjük.
A paradicsomos mártást lapos tűzálló tálba öntjük.
Egy evőkanál hátával hat mélyedést készítünk a paradicsommártásba, ezekbe ütjük óvatosan a tojásokat. Befedjük a szalámival, és sütőben 20-30 percig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós marad.
Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Jó tudni:
Spanyolországban ehhez az ételhez hagyományosan a pirospaprikás-fokhagymás Chorizo kolbászt használják, de bármelyik kedvenc paprikás szaláminkkal helyettesíthetjük.
A lángoló tojás kiváló villásreggeli, könnyű ebéd - hozzá csak ropogós zöldsalátát és ropogós héjú fehér kenyeret kínáljunk.

MAGYAROS TOJÁSRÁNTOTTA - EGY "KÖNNYŰ" KIADÓS REGGELI
Hozzávalók:
50 g húsos füstölt szalonna, 100 g félkemény paprikás kolbász (pl.: debreceni), 1 közepes fej hagyma, 2 húsos zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 csapott mk enyhén csípős pirospaprika, 8 tojás, 1/2 dl tej, só

Elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, üvegesre pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a kicsumázott, karikákra vágott zöldpaprikát, a felkarikázott kolbászt, majd a cikkekre vágott, hámozott paradicsomot.
Ízlés szerint sózzuk, és előbb fedő alatt félpuhára pároljuk, majd a fedőt levéve rövid lére sütjük.
A tojásokat tejjel és egy pici sóval felverjük, az elkészült alapra öntjük, lazán összekeverjük, és csak annyira sütjük meg, hogy rezgős maradjon.
Azonnal tálaljuk, csak frissen jó!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.