Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE. UZSONNÁKRA 9

2019.02.21

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

PANNÓNIA SAJTKÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
vaj 7 dkg, Pannónia sajt 10 dkg, mustár 3 dkg, Piros Arany 3 dkg, vöröshagyma 5 dkg, citrom 1/2 db, őrölt bors, só

Elkészítése:
A fűszerekkel és a reszelt sajttal habosra keverjük a vajat. Legalább néhány órán át hűtőszekrényben tartjuk, így az ízek összeérnek és a körözött állaga keményebb lesz. Ha a fenti fűszereken kívül fél teáskanál őrölt köményt is teszünk hozzá, más karakterű ételt kapunk.
Fehér kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.
Jól használható hidegtálakhoz, kitűnő reggeli vagy vacsoraétel.

PARADICSOMOS HÚSPUDING
Hozzávalók:
40 dkg darált, sovány sertéshús, 2 tojás, 1 dl paradicsomlé, (ketchup, vagy ivólé), 1 fej vöröshagyma, 1 kis zellercikk, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor, a formához 1 evőkanál olaj és ugyanennyi zsemlemorzsa

Elkészítése:
Lehetőleg hosszúkás, szögletes formát válasszunk, mert az jól szeletelhető. Az olajjal kikenjük a belsejét, majd behintjük zsemlemorzsával. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a sóval, majd apránként hozzákeverjük a paradicsomlevet, a megtisztított, lereszelt vagy fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymát. Finom lyukú reszelőn belereszeljük a zellercikket, ezután a keményre vert tojáshabbal összeforgatjuk. A habos masszát óvatosan a darált húshoz vegyítjük, és addig forgatjuk-keverjük, amíg az egész egyneművé válik.
Beleöntjük a kikent formába, a tetejét simára egyengetjük.
Egy nagy tepsibe 3 ujjnyi vizet öntünk, és az előmelegített sütőbe tolva felforraljuk, majd a megtöltött formát beleállítjuk.
Fedetlenül addig gőzöljük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcikára már nem tapad a masszából.
A formából, még forrón, deszkára borítjuk.
Melegen, salátával vagy körettel tálalható, és hidegen, vékony szeletekre vágva kitűnő reggeli, tízórai vagy vacsora.

PARASZTREGGELI 01.
Hozzávalók 4 személyre:
100 g szárazkolbász, 1 nagy fej hagyma, 2 zöldpaprika, 1 szál póréhagyma, 1 nagy burgonya, 1 kisebb paradicsom, 4 tojás, 2 ek tejszín, olaj, őrölt bors, őrölt köménymag, só, 1 csokor petrezselyem, ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a paprika csumáját eltávolítjuk, húsát kockákra vágjuk. A póréhagyma fehér részét felkarikázzuk. A megtisztított burgonyát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a paradicsomot apró kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. A felforrósított olajban megpirítjuk a hagymát, a kolbászkarikákat, majd hozzáadjuk a póréhagymát, paprikát, burgonyát és tovább pirítjuk, időnként megkeverjük.
Ha félig meg-párolódott, beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt kömény-maggal, és puhára pároljuk.
Végül hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojást, és lágyra sütjük.
Petrezselyemmel, sajttal megszórjuk, azonnal, forrón tálaljuk.

PARASZTREGGELI 02.
Hozzávalók:
5-6 db közepes krumpli, 5 tojás, 15 dkg füstölt kolbász,10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 2 db savanyú uborka, só

Elkészítése:
A hámozott, megmosott burgonyát vékony szeletekre vágjuk, és a durvára vágott hagymával, csíkokra vágott szalonnával és a felszeletelt kolbásszal együtt, zsíron pirítjuk.
Ráöntjük a kevés sóval felvert tojást, hozzáadjuk a kis darabokra vágott uborkát, átforgatjuk, és fedő alatt, lassú tűzön addig sütjük, míg a tojás megdermed.
Tálalás előtt pirospaprikával is megszórjuk.

PARASZTREGGELI 03.
Hozzávalók:
8 tojás, 1 dl tejföl, 4 burgonya, 10 dkg kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sajt, só, bors, petrezselyem

Elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, majd egy serpenyőben, a saját zsírjában megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, jól átforgatjuk, aztán az egészet kiszedjük a zsírból. A zsiradékban megsütjük a megtisztított, karikára vágott burgonyát. Miután a krumpli karikákat megforgattuk, felverjük a tojásokat, elkeverjük bennük a tejfölt, és ízlés szerint fűszerezzük. A sült krumplihoz hozzátesszük az előzőleg kiszedett szalonnát, kolbászt és a tejfölös tojást ráöntjük.
A tetejére reszelt sajtot szórunk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Hagymával, paprikával díszítve tálaljuk. Igen kiadós étel!
Előző napról megmaradt sült vagy főtt burgonyát is felhasználhatunk a parasztreggeli készítéséhez.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.