Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIZZ, MINT A KIRÁLY 3.

2018.11.28

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

Erdélyi ízes körözött
Magyar Konyha: Tekintetes juhtúró

Hozzávalók:
40 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 dkg tárkony, 10 dkg póréhagyma, 5 g pirospaprika, 1 db fejes saláta, 15 dkg lila hagyma, só.

A juhtúrót áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt, és habverővel simára keverjük. Friss tárkonylevelet és a póréhagymát vágódeszkára téve apróra vágjuk, majd ezt is a túróhoz adjuk. Sóval, egy kevés pirospaprikával fűszerezzük és jól elkeverjük. Üvegtányérra megmosott és leszárított salátaleveleket teszünk, és ízlésesen formálva, erre halmozzuk fel a körözöttet.
A lila hagymát vékony karikákra szeljük, és a körözöttet ezzel díszítjük.

Fokhagymás sajttúróból
Unger Károly Túróból készülő ételek

Hozzávalók:
20 dkg túró, 20 dkg krémtúró, 20 dkg vaj, 2 dkg só, 1 csomó metélőhagyma, 2 g durvára őrölt bors, 2 dkg fokhagyma.

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a bors kivételével a többi anyagot és jól összedolgozzuk, hűtőben megdermesztjük. A már alakítható masszából kis golyókat formázunk és a durvára őrölt borsban megforgatjuk.
Egy-két napig érleljük hűtőben.

Friss füge
Hegedűs János: Ételművészet

Hozzávalók 4 személyre:
4-6 szem érett füge 15 dkg nyers sonka, (igen vékony szeletekben) i teáskanál őrölt fehér bors 14 dkg mascarpone (kenhető tejszínes sajt) 4 evőkanál tejszín, egy kevés só frissen őrölt bors, 1 teáskanál reszelt citromhéj zsázsa a díszítéshez

Előkészítés:
A töltelékhez a mascarponét sóval, borssal és reszelt citromhéjjal simára keverjük; a tejszínből kemény habot verünk, és a sajthoz keverjük; a fügét nedves papírtörölközővel óvatosan letöröljük; a szárát rövidebbre vágjuk; a felső harmadát keresztben levágjuk. A zsázsát durvára vágjuk.
Elkészítés:
A mascarpone krémet csillagcsővel ellátott dresszir-zsákba töltjük és rozettákat nyomunk a füge alsó részére; megszórjuk őrölt fehér borssal és ráültetjük a füge tetejét. A töltött fügéket egy tálra tesszük, körülötte szépen elrendezzük a sonkát, végül zsázsával díszítjük.
Tipp:
A füge annál érettebb és édesebb, minél sötétebb a héja; a teljesen érett fügét igen óvatosan kell szállítani és tárolni.

Füstölt húsos rizskuglóf
Hegedűs János: Ételművészet

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg natúr rizs, 20 dkg nyers füstölt hús, 20 dkg sertéssült (maradék) 1 nagy fej hagyma, só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem zöldje csipetnyi majoránna, 5 dkg vaj 3 tojás, egy kevés vaj a sütéshez, vaj és zsemlemorzsa a formához

Előkészítés:
A rizst bő sós vízben nem túl puhára főzzük; szitán hideg vízzel leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük és Félretesszük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk; a petrezselymet és a majoránnát megmossuk, leitatjuk, és szintén finomra vágjuk; a Füstölt húst és a sertéssültet apró kockákra vágjuk. Egy kuglófformát vajjal kikenünk, és zsemlemorzsával beszórunk.

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés vajat, és aranysárgára pirítjuk benne a hagymát; hozzáadjuk a húsokat, rövid ideig pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Az 5 dkg vajat habosra keverjük, majd Folytonos keverés közben hozzáadjuk a tojásokat és sóval, borssal ízesítjük, majd összevegyítjük a rizzsel meg a húsos masszával és beletesszük a petrezselymet meg a majoránnát is. A masszát az előkészített kuglófformába töltjük, a tetejét elsimítjuk és sütőben kb. 1 órán át sütjük. A megsült kuglófot egy kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából és adagokra vágjuk.
Friss zöldsalátával tálaljuk.
Italajánlat: jól illik hozzá egy pohárka szürkebarát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIZZ, MINT A KIRÁLY
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.