Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FELFÚJTAK, SZUFLÉK 5.

2019.06.02

ÉDES FŐÉTELEK

BARACKFELFÚJT 01.
Elkészítése:
Ha sok maradék tojásfehérje akad a háznál, jó barack-felfújtat készíteni.

Ehhez két tojásfehérjét három púpozott evőkanál kristálycukorral meg három evőkanál baracklekvárral kikeverünk, majd négy habbá vert tojásfehérjét adunk hozzá.

Kizsírozott őzgerinc- vagy püspökkenyérformába töltjük, és a forró sütőbe, meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk. Így gőzfürdőben 35-40 percig sütjük, és tálra borítva, karamellmártással leöntve kínáljuk. A karamellmártáshoz 10 deka kristálycukrot kevergetve megpirítunk, és két deci fonó tejjel felöntve simára forraljuk.

Egy tojássárgát kiskanálnyi finomliszttel, kiskanálnyi cukorral meg egy deci tejjel simára keverünk, a karamellbe öntjük, majd gőz fölött kevergetve mártás sűrűségére főzzük.
A végén egy csomag vaníliás cukorral keverjük össze.

BARACKFELFÚJT 02.
Hozzávalók:
6 tojásfehérje, 3 púpozott evőkanál porcukor, 3 evőkanál barackíz, a mártáshoz 2 tojássárgája, 1 púpozott evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél liter tej

Elkészítése:
Két tojásfehérjét kikeverünk a cukorral meg a barackízzel, és a habbá vert 4 fehérjét hozzákeverve, kizsírozott őzgerincformába öntjük. A sütőben, gőzfürdőben 35-40 percig sütjük. Közben barnára pirítjuk a cukrot, 1 dl tejjel felengedve, simára forraljuk. Kikeverjük a tojássárgákat a liszttel meg a vaníliás cukorral, felengedjük a tejjel, és a karamellhez öntve, állandóan keverve sűrű mártássá forraljuk.
A kész felfújtat tálra borítjuk, leöntjük a karamellmártással, és azonnal tálaljuk.

BARACKOS KIFLIFELFÚJT
Hozzávalók:
4-5 db kifli (szikkadt is jó), 4 tojás, 5 ek kristálycukor, 1 cs Bourbon vaníliás cukor, citrom reszelt héja, 0,5 l tej, 3 dl főzőtejszín, kevés csokoládé, baracklekvár, kevés vaj

Elkészítése:
A kifliket felkarikázom, és kivajazott sütőformába teszem.
(Ne csatosba, mert abból kifolyik!)
A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem.
Reszelek bele citromhéjat.
A tejet a főzőtejszínnel felmelegítem, lassan belekeverem a cukros tojást és besűrítem vele.
Ráöntöm a vaníliás tejet a kifli karikákra és 10 percig állni hagyom. Csokoládé darabokat nyomkodok bele, foltokban baracklekvárt és vajdarabkákat kupacolok.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 45 perc alatt aranysárgára sütöm.
Úgy szeletelem, mint a tortát vaníliás cukorral meghintve tálalom.

BARACKOS MÁKFELFÚJT
Hozzávalók:
2 tojás, 25 dkg darált mák, 10-15 dkg porcukor, 25 dkg áttört túró, 1,5 dl sűrű tejföl, 1 nagy konzerv őszibarack, 3 dkg mandulaszirom

Elkészítése:
A barackot jól lecsepegtetjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját a mákkal, a porcukorral, a túróval és a tejföllel jól elkeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a mákos masszához keverjük.
A masszát egy tűzálló tálba töltjük, tetejét barackkal kirakjuk, mandulaszirommal megszórjuk.
200 fokos sütőben cca. 50 percig sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÉDES FŐÉTELEK - FELFÚJTAK, SZUFLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.