Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 10.

2017.03.17

RIZSES LEXIKON

Rizses bárány 03.
Hozzávalók:
500 g rizs, 250 g bárányhús, pörköltbe való darabokra vágva, 5 dkg vaj, 300 g paradicsom, 1 hagyma, só és bors

Elkészítése:
A rizst egy tálba téve befedjük forró vízzel, belekeverünk 2 ek sót, és állni hagyjuk, míg a víz kihűl. A rizst egy szűrőkanálban folyó csapvíz alatt jól átmossuk.
2 ek vajon közepes hőfokon átpirítjuk a húst és a hagymát. Folyamatosan keverjük, míg a hagyma aranysárga lesz és a hús, levet ereszt. Hozzákeverjük a felaprított paradicsomot (vagy paradicsomsűrítményt). Ráöntünk 5 pohár vizet és megsózzuk-borsozzuk. Lefedjük, és addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Hozzáadjuk a lecsepegtetett rizst, és 5 percig hagyjuk forrni. Majd közepesre vesszük a hőfokot, és addig főzzük, míg a leve elfő.
Végül egész alacsony hőfokon hagyjuk főni, amíg a rizs kellően laza nem lesz.
Tálalás előtt egyszer átkeverjük.

Rizses bárány, árpagyönggyel
A különleges bárányételnek, amelyet árpagyönggyel gazdagít, jellegzetes ízt kölcsönöz az aszalt paradicsom, a gesztenyegomba és a friss koriander.
Előkészítés: 30 perc
Főzés 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva, 4 közepes sárgarépa, meghámozva és vékonyra karikázva, 3 közepes zellerszár, vékonyra szeletelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 550 g darált sovány bárányhús, 220 g árpagyöngy (gersli), 1 kávéskanál szárított kakukkfű, 1 babérlevél, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 8,5 dl marhahús-alaplé. 3 dl vörösbor, 340 g gesztenyegomba, megtisztítva, és vékony szeletekre vágva, 60 g vízbe áztatott aszalt paradicsom lecsurgatva és feldarabolva, 1 kávéskanál só, frissen őrölt fekete bors, 2 evőkanál finomra vágott friss koriander vagy petrezselyemzöld

Elkészítése:
1, Nagy hőálló edényben felhevített olajon pároljuk meg a hagymát, a sárgarépát, a zellert és a fokhagymát, időnként megkevergetve. Tegyük bele a bárányhúst és 2-3 percig nagy lángon, kevergetve pirítsuk. Adjuk hozzá az árpagyöngyöt, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a fahéjat és a szerecsendiót, és főzzük még 2 percig.
2, Engedjük fel az alaplével és a borral, tegyük bele a gombát, a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk meg, lefedve 30 percig főzzük, időnként megkeverve.
3, Vegyük le az edény fedőjét, és még 10-15 percig főzzük, amíg az árpagyöngy meg nem puhul és a lé nagy része el nem fő.
Vegyük ki a babérlevelet, keverjük az ételhez a koriandert vagy a petrezselymet, és tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.