Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 11.

2017.04.28

RIZSES LEXIKON

Rizses bárány-pogácsák törökösen
Hozzávalók:
60 dkg darálni való báránycomb vagy lapocka, maréknyi főtt rizs, 2 tojás, 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 1-1 mokkáskanál majoránna és rozmaring, 5 evőkanál olaj, 1-1 kiskanál paradicsompüré és finomliszt, 4 dl húsleves, 1 mokkáskanál csípős paprikakrém

Elkészítése:

A húst kétszer ledaráljuk, majd a rizzsel, a tojásokkal, a sóval és a fűszerekkel összedolgozzuk. 4 nagy tenyérnyi húspogácsát formálunk belőle, és a forró olajon mindkét oldalukat megpirítjuk. Lecsöpögtetve félrerakjuk. Visszamaradó zsírjában a paradicsompürét a liszttel 1 percig kevergetve pirítjuk, majd a levessel fölöntjük. Ha forr, a paprikakrémmel tüzesítjük. A húspogácsákat óvatosan belerakjuk, és kis lángon kb. 15 percig főzzük.
Tálaláskor egyet-egyet tányérra helyezünk, és pecsenyelészerű "szaftjával" körülöntjük.

Rizses birka
Ez a török piláfhoz hasonló étel majdnem úgy készül, mint a köleskásás birka, a különbség csak az, hogy a rizst nem főzzük együtt a hússal. Külön készítjük el a paprikást, külön pároljuk a rizst a hozzávaló zöldségekkel és fűszerekkel, s csak a végén keverjük össze.
Hozzávalók 4-6 személyre:
1-1,5 kg birkahús, vegyesen: nyak, comb, lapocka, oldalas, lehetnek benne belsőségdarabok is: szív, máj, tüdő, 1 csapott evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 1 jó nagy fej hagyma, 10 dkg zsír, 0,5 kg rizs, 1 csokor petrezselyem.

Elkészítése: A birkahúst birkapaprikásként tesszük fel főni, de ehhez csak fél hagymát, és a zsiradék felét használjuk fel. A hagyma másik felét nagyon apróra vágjuk, és a többi zsírban pirítani kezdjük. A megtisztított és megmosott rizst hozzáöntjük, és megfuttatjuk, majd 8-9 dl csontlevessel vagy erőlevessel felöntjük. Belekarikázzuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, megsózzuk, megborsozzuk és felforraljuk. Hozzátesszük az apróra vágott petrezselymet, a tűzről levesszük, s egy pléddel betakarjuk. 20-25 perc alatt a rizs saját gőzében jól megpuhul. A birkapaprikásnak feltett húsokat jó puhára főzzük, akkor jó, ha a hús a csontokról leválik.
Ekkor a nagyobb csontokat kiszedjük, és a lábas tartalmát átszedjük egy serpenyőbe. (Legjobb egy öntöttvas serpenyő, melynek bordázott az alja.) Ebben a húsdarabokat óvatosan a zsírjára pirítjuk. Az sem baj, ha némelyik egy picit meg is ég. (Amennyiben szükséges, olvasztott, füstölt szalonna zsírjával is meglocsolhatjuk.)
Amikor ezzel megvagyunk, a rizsre borítjuk, kicsit összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
Savanyúsággal vagy salátával különösen kiváló.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.