Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 12.

2019.11.27

RIZSES LEXIKON

Rizses borjúhús zöldborsóval
Hozzávalók:
50 dkg borjúhús, 1 hagyma, 25 dkg rizs, 1 kg zöldborsó, olaj, petrezselyem, só

Elkészítése:
A borjúhúst kockákra vágjuk, és 4 dkg hagymás zsiradékon előbb megsütjük, azután vizet öntünk rá, és fedő alatt félpuhára pároljuk.
A rizst forró olajban megfutatjuk, űrtartalmának megfelelő (kettő és félszer annyi) forró vizet öntünk rá, és a hússal összevegyítjük.
Sózzuk, és csendesen főzzük, illetve fedő alatt pároljuk, amíg a rizs megdagad és a hús egészen puha lesz.
Ekkor a megpárolt zöldborsóval összevegyítjük, villával kavargatva.
Tálaláskor zöldpetrezselyemmel szórjuk meg.
Készülhet sovány sertéshúsból is.

 

 

Rizses csirke 01.
(Arroz con pollo)
Hozzávalók 4 személyre:
1 darab másfél kilós vágott csirke, 3 evőkanál olíva- (vagy növényi) olaj, 1 nagy hagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 nagy, édes, piros húsú paprika, 1 érett paradicsom, csipetnyi sáfrány, frissen őrölt fekete bors. 40 dkg rizs, 5 dl tyúkleves (1 leveskockából), 12 kimagozott fekete olajbogyó, ízlés szerint esetleg 1 kávéskanál kapribogyó, 12 dkg mélyhűtött zöldborsó

Elkészítés:
A csirkét jól megtisztítjuk, nyolc darabra vágjuk, megmossuk, szalvétán megszárítjuk, majd jól záródó fedelű, nehéz, lehetőleg vasfazékban, az olajban aranybarnára pirítjuk.
Kivesszük az edényből, félretesszük.
Beletesszük az edénybe a megtisztított, finomra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, a vékony szeletekre vágott paprikát, és lassú tűzön öt-tíz percig pároljuk.
Azután a csirkedarabok következnek: sóval, borssal megszórjuk, s az edényt lefedve, lassú tűzön tizenöt percig főzzük.
Akkor hozzákeverjük a rizst, hozzáöntünk három deciliter húslevest, majd további tizenöt percnyi főzés után a maradék húslevest, hozzáadjuk az olajbogyót, esetleg a kapribogyót, s még addig főzzük, amíg a csirke meg nem puhul, és a rizs fel nem szívta a lét.
Ha kell, ízesítjük, és forrón tálaljuk.

Rizses csirke 02.
Hozzávalók:
1 csirke, 30 dkg leveszöldség, 1 kg zöldborsó, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, petrezselyem

Elkészítése:
A megtisztított csirkét darabokra vágjuk, hozzátesszük a májat, zúzáját.
A zöldséget kockára vagy hosszúkásra vágjuk.
A csirkét feltesszük főni a zöldséggel együtt annyi vízzel, hogy jól ellepje.
A rizst forró zsiradékban megfutatjuk és hozzáadjuk a félig megfőtt csirkéhez.
Meghintjük vagdalt zöldpetrezselyemmel, hozzákeverjük a zöldborsót, és középmeleg sütőben 20-25 percig fedő alatt puhára pároljuk.
Csak óvatosan, pecsenyevillával kavargatjuk.
Tálaláskor olvasztott vajjal meglocsoljuk, és zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

Rizses csirke 03.
Hozzávalók:
csirke 2 db, hagyma 1 fej, zsír 20 dkg, rizs 20 dkg, paprika, só 1-2 késh.

Elkészítése:
A csirkét feltesszük, mint a pörköltet, s ha kicsit forrt, feleresztjük vízzel, s beleteszünk megmosott rizst, sót.
Vigyázunk, hogy a rizsszemek egészben maradjanak, ezért nem szabad sokat keverni.
Csinálhatjuk paprika helyett borssal.

Rizses csirke 04.
- paella
Hozzávalók 4 személyre:
3 dkg liszt, 1 kiskanál őrölt bors, 25 dkg lebőrözött, kicsontozott, darabokra vágott csirkecomb, 3 evőkanál olívaolaj, 2 tört fokhagymagerezd, 1 kimagozott, összevagdalt zöldpaprika. 1 nagy, összevagdalt paradicsompaprika, 1 felszeletelt cukkíni, 20 dkg barnarizs, 40 dkg paradicsom, 4 dl víz, 1 csirkeleveskocka, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 kiskanál összevagdalt bazsalikomlevél, 1 kis csokor összevagdalt petrezselyem.

Elkészítése:
A lisztet a borssal összekeverjük, a csirkedarabokat beleforgatjuk.
Az olajat teflonserpenyőben megforrósítva, a csirkedarabok felét megpirítjuk rajta; papírtörülközőn leitatjuk.
Ezt a maradék olajjal és hússal megismételjük.
A hagymát a serpenyőben megfonnyasztjuk, majd a fokhagymát, a paprikát és a cukkínit is hozzáadjuk.
Lefedve, takaréklángon 3 percig pároljuk.
Ekkor a rizst meg a paradicsomot is belekeverjük, a vízzel felengedjük, és a leveskockát belemorzsoljuk.
Jól záródó fedővel letakarjuk.
Takaréklángon 40 percig pároljuk, közben egyszer megkeverjük.
Akkor jó, ha a rizs puha és a nedvességet magába szívta.
A zöldborsót, a bazsalikomot, a petrezselymet meg a csirkét belekeverjük, és 5-10 perc alatt átmelegítjük.

Rizses csirke 05.
Elkészítése:
Az ízekre vágott 60-80 dkg-os csirkét 8-10 dkg zsírban sütjük, 2 kisebb szál petrezselyemmel, 3 szál karikára vágott répával, aprózott petrezselyem zölddel és törött borssal, kb. 1/4 órát.
Akkor hozzáadunk 25-30 dkg rizst, felöntjük meleg vízzel, ízlés szerint sózzuk.
Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.
Ha rizs nincs, tarhonyával is jó.

Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.