Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 2

2016.11.15

RIZSES LEXIKON

Bácskai rizses hús 04.
Elkészítés:
A sertés, apró húsokat kisebb kockákra vágjuk. A pörkölttel megegyező módon tesszük fel, fokhagyma és köménymag nélkül. Zöldpaprikát és paradicsomot egyenletes darabokra vágunk. A rizst kiválogatás után megmossuk, jól lecsurgatjuk, és kevés felhevített zsírban megüvegesítjük.
A zsírjára lepirult félig megpuhult pörkölthöz először a rizst, majd a zöldpaprikát és paradicsomot adjuk hozzá. Elkeverjük, és a rizs mennyiségéhez viszonyított kétszeres mennyiségű forrásban levő vízzel vagy csontalaplével felengedjük. Felforrás után lehetőleg sütőben fejezzük be a párolást.
Tálaláskor a villával felkevert rizses húst előbb formába nyomjuk, majd melegített tál közepére kiborítjuk.
Zöldpaprikával és paradicsommal díszíthetjük.

Bácskai rizses hús paprikasalátával
Hozzávalók 10 főre:
1,60 kg sertéslapocka, 200 g sertészsír, 300 g tisztított vöröshagyma, 600 g rizs, 5 db csemege zöldpaprika, 3 db csemege paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 5 dl csontlé, só, kalocsai rózsapaprika.

Elkészítés:
A sertéslapockát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, hideg vízben alaposan megmossuk. Rozsdamentes edényben kevés zsíron a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk kalocsai rózsapaprikával, kevés csontlével felengedjük, és zsírjára visszapirítjuk. Hozzáadjuk az elkészített sertéshúst, nyílt lángon fedő alatt pörköljük.
Amikor a hús puhulni kezd, hozzáadjuk az erejétől megtisztított, kockára vágott csemege zöldpaprikát és paradicsomot, és rövid lében tovább pörköljük. Végül hozzákeverjük a külön edényben párolt rizst, sózzuk, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk, és kb. 20 perc alatt készre főzzük.
Tetejét szeletekre vágott zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük.

Bárányhúsos répatál
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg bárányhús (csont nélküli nyaki részek), 50 dkg sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 1/2-3/4 l forró húsleves, 1/2 kávéskanál szárított szurokfű, 1/2 kávéskanál szárított bazsalikom,
1-1 késhegynyi szárított zsálya és rozmaring, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg frissen főzött rizs, só.

Elkészítés:
A húst nem túl kis kockára vágjuk. A sárgarépát megkaparjuk, megmossuk és felaprítjuk. Sütőtálban felforrósítjuk az olajat, és a húskockákat körös-körül szép barnára pirítjuk benne. Hozzákeverjük a sárgarépát, és forró húslevessel fölengedjük. Beletesszük a szárított fűszereket és a fokhagymapréssel pépesre zúzott fokhagymát. Az egészet jól összekeverjük, és kis lángon 45 percig főzzük. 5 perccel a főzési idő lejárta előtt beleforgatjuk a főtt rizst.
Sóval ízesítjük, és nagyon forrón tálaljuk.

Békési rizses csirke
Hozzávalók:
egy 1,2 kg csirke, 50 dkg rizs, 30 dkg sárgarépa, 20-20 dkg gyökér és zöldborsó, 2 fej vöröshagyma, 10 - 10 dkg zeller és gomba, csokor petrezselyem, olaj, só, bors

Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk (készíthetjük csak combból, mellből is). Forró olajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított hagymát és rádobjuk a csirkedarabokat. Sózzuk, és minden oldalról megpirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, gyökeret és zellert. Követi azonnal a borsó, fedővel letakarjuk, és félpuhára főzzük. Ekkor beletesszük a szeletelt gombát és a vágott petrezselymet. Borsozzuk. A rizst olajban átpirítjuk, és szintén a csirkéhez adjuk.
Felöntjük vízzel, és lassú tűzön, lefedve, készre pároljuk.

Bolgár rizses csirke
Elkészítés:
A besózott csirkét kisebb darabokra vágjuk, és felmelegített vajban alaposan átsütjük. Eközben egy másik edényben, olajban hagymát és rizst pirítunk. Hozzátesszük a csíkokra vágott paprikát és paradicsomot. Végül az átsütött csirkét és felöntjük annyi húslével, hogy éppen ellepje. Ízesítjük sóval, paprikával és babérlevéllel.
Forrásig hevítjük, majd jól zárható edényben, vagy tűzálló tálban egy fél órára közepes hőfokú sütőbe tesszük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.