Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 3.

2016.11.20

RIZSES LEXIKON

Bolgár rizses hús
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 2 teáskanál édes - nemes paprika, 1/4 teáskanál bors, 2 fokhagymagerezd, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 l húsleves, 1 zöldpaprika, 1 piros paprika, 3 fej vöröshagyma, 25 dkg hosszú szemű rizs

Elkészítés:
A hűst 2 cm-es darabokra vágjuk, és olajban tíz percig sütjük. A fűszereket, a paradicsompürét és a forró húslevest hozzáadjuk. Felforraljuk, és fedő alatt puhára főzzük. A paprikát négyfelé vágjuk, kimagozzuk, és csíkokra szedjük. A hagymát megtisztítjuk, és negyedbe vágjuk. A paradicsomot rövid időre a forró levesbe tesszük, majd hideg vízben lemossuk, a bőrét lehúzzuk, és négybe vágjuk. A rizst hozzáadjuk és felforraljuk. A paprikát és hagymát belekeverjük, és puhára főzzük. A paradicsomot az utolsó öt percben tesszük hozzá.
A rizses húst keverés nélkül puhára főzzük, és végül ízesítjük

Erdőőr kásája
Elkészítés:
60 dkg őzcombot apró kockákra vágunk, vékony olajon, sóval és borssal fűszerezve erőteljesen megpirítunk. 3 fej vöröshagymát cikkekre vágunk, és 40 dkg rizzsel együtt a húshoz adjuk. Rövid ideig pároljuk, majd belekeverünk 10 dkg paradicsompürét, és felöntjük másfél liter erőlevessel.
Forrás után 15 percig főzzük. Eközben 4 szál sárgarépát megtisztítunk és felkarikázunk, hozzákeverünk 15 dkg aszalt szilvát és 10 dkg szőlőszemet, paprikakrémmel pikánsra fűszerezzük, és a rizses hússal összekeverjük.
Összemelegítjük, és díszítve tálaljuk.

Ferganai rizses hús
Hozzávalók:
50 dkg bárányhús, 30 dkg rizs, 6 fej hagyma, 4 db sárgarépa, 2 zacskó mazsola, 6 evőkanál zsír, 1 kávéskanálnyi csípős pirospaprika, 1 evőkanál köménymag, só, bors, ízlés szerint

Elkészítés:
A húst, a sárgarépát, a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Egy nagy vaskondérban előre felforrósított zsíron barnára pirítjuk a húst és a hagymát. Ezután hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt sárgarépát, majd negyed óra múlva a mazsolát. Ezt a "zirvak"-nak nevezett keveréket most fűszerezzük egy kávéskanálnyi csípős paprikával, egy evőkanál köménymaggal. Ezután kis lángon főzünk tovább, s a kondérba beszórjuk a jól megmosott rizst. A rizsre vizet öntünk, megsózzuk, borsozzuk. Amikor a rizs magába szívta a vizet, a piláfban mélyedéseket készítünk, és ezekbe egy-egy kanálnyi forró vizet öntünk. A kondért ezután lefedjük, és a rizst tovább főzzük még húsz percig. Majd jól megkeverjük, és üzbég szokás szerint egy nagy cseréptálba az asztal közepére tesszük.
Melegen tálaljuk.

Görögös rizses hús Zizi módra
Hozzávalók:
úgy 1kg pulykacomb filé, 3-4 fej (nagyságától függően) vöröshagyma, minimális zsiradék (ki mit szeret), 1 paradicsom, 1 paprika, 4-6 szem fekete bors, csipet köménymag (egész), pirospaprika, só, 2 evőkanál görög fűszerkeverék (Kotányi), 2 bögre rizs ("A" fényezetlen)

Elkészítés:
A zsiradékból, hagymából, a pirospaprikából és a húsból szokásos pörköltalapot készítünk. Hozzáadjuk a sót s fűszereket, a paprikát és paradicsomot (darabolva), és pörköltszerűen készre főzzük, bő lével.
Ezután szaftot átöntjük a rizsfőző lábasba. Ha szükséges felöntjük még annyi vízzel, ami kell, de nem írhatok ide konkrétumot, hiszen ez tényleg a főzőedénytől függ. Ezután a húsokat hozzáadom, ha szükséges még a görög fűszerrel megszórom, de, csakis amíg még forró, és gőzölög, a fedővel letakarom, és úgy negyedóra múlva fogyasztható, amikor már végképp összeértek az ízek.
Mindenféle savanyúsággal nagyon finom, de legjobb, ha friss uborka - paradicsom - hagyma salátát készítünk.

Indiai rizses csirke fűszeres joghurttal
Hozzávalók:
1 csirke (1,5 - 2 kg darabolva, persze lehet csak comb is), 15 dkg rizs, 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 hagyma finomra vágva, 2 kávéskanál curry, 3 dl csirkehúsleves (Ieves kockából), 1 friss chili-paprika karikákra vágva, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só.

Elkészítés:
A megmosott rizst 1 órára hideg vízbe áztatjuk, a csirkét feldaraboljuk, bőrét eltávolítjuk. Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd beletesszük a csirkedarabokat, és megpirítjuk. Hozzákeverjük a fokhagymát, a sót, a curryt, végül a joghurtot, és lassú tűzön 10 percig főzzük, közben többször megkeverjük. A rizst lecsepegtetjük, és a csirkéhez adjuk. Felöntjük a húslevessel, beletesszük a paprikát, és lefedve, lassú tűzön készre pároljuk.
Ha szükséges, közben az elpárolgott vizet pótoljuk, vagy ha a végén túl leveses lenne, fedő nélkül melegítjük, amíg a felesleges víz elpárolog..

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.