Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 4.

2016.11.25

RIZSES LEXIKON

Indonéz rizses hús (Nasi goreng)
Hozzávalók:
20 dkg hideg főtt rizs, 40 dkg darált marhahús, 2 friss pirospaprika megdarálva vagy 2 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 fej vöröshagyma reszelve vagy ennek megfelelő mennyiségű hagymakrém, 1 gerezd zúzott fokhagyma, fél kávéskanál szardellapaszta, só, 1 evőkanál szójamártás (nem feltétlenül szükséges), 2 tojás, olaj.

Elkészítés:
Villával verjük fel az egész tojásokat egy csipet sóval. Forrósítsunk meg egy evőkanál olajat egy serpenyőben, öntsük rá a tojást, és süssük meg mindkét oldalát, mint az omlettet. Ezután tegyük ki egy tányérra, és mikor egy kicsit kihűlt, vágjuk kb. 3 X 1 cm-es szeletekre, és tegyük egyelőre félre. Most 2 evőkanálnyi forró olajban pároljuk meg a fűszereket (hagyma, fokhagyma, paprika, szardellapaszta), ha a paprika őrölt, csak a végén tegyük bele, végül tegyük rá a darált húst, és folyton keverve pároljuk puhára (kis lángon mintegy 20-25 perc). Végül keverjük hozzá a szójamártást. (Ha száraznak találjuk, lehet bele még egy kevés olajat tenni.)
Tálra téve körítsük a tojással és esetleg - ha van - nyers uborkaszeletekkel.

Iráni rizses bárány
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg kicsontozott bárányhús, 20 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 10 dkg mazsola, 9 dl tyúkhúsleves, 10 dkg olaj, petrezselyem, só, bors.

Elkészítés:
A mazsolát meleg vízben áztatjuk. Megforrósított olajon megpirítjuk a kockára vágott húst, hozzáadjuk a felaprított hagymát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, és azt is kissé megpirítjuk. Felöntjük a forrásban lévő húslevessel, majd takarékra vesszük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot beszívja (kb. 20 perc). Belekeverjük a lecsöpögtetett mazsolát, visszatesszük a fedőt, és néhány percig állni hagyjuk, amíg a mazsola is megpuhul.
Nyers hagymaszeletekkel és felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Ír rizses csirke
(Chicken Pelau)
Hozzávalók:
4 dl fejtett bab, 5 dl barna rizs, 1,5 kg csirkehús, 3 teáskanál barna cukor, 2 mokkáskanál csípős paprikakrém, só, őrölt bors, 3 teáskanál étolaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl csirkeleves, 1 nagy sárgarépa, 1 kis fej zeller

Elkészítés:
A csirkehúsról húzza le a bőrt, csontozza ki és vágja egy centis kockákra. Egy tálban keverje össze a barna cukorral, ízlés szerint sóval és borssal. A babot annyi sós vízben főzze puhára, ami éppen ellepi. A főzővízben öt percen át forralja a rizst, majd, szűrje le. Az olajat keverje össze a zúzott fokhagymával és a paprikakrémmel. Vegyen elő egy akkora anyag vagy tűzálló edényt, amiben valamennyi összetevő elfér majd. Rétegezze bele az előkészített alkotórészeket. Alulra rizs, erre csirke, majd gyufaszálra vágott zöldség és vöröshagyma, majd bab kerüljön. Minden réteg közé csepegtessen a paprikás olajból. Folytassa, amíg tart a hozzávaló. Végül öntse rá a levest. Zárja le az edényt és forró sütőben süsse 40-50 percet.
Ekkor vegye ki a sütőből, de a fedőt rajta hagyva, még 15 percig hagyja állni, mialatt a rizs teljesen megpuhul.
Azonnal tálalja.

 
Isztambuli rizses csirkecomb
Hozzávalók:
4 db csirkecomb, 20 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 4 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl narancslé, 10 dkg reszelt juhsajt, 5 dkg vaj, 4 dl tejföl, 2 dl tejszín. 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál curry, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál frissen reszelt narancshéj. 1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos szeklice), ízlés szerint só.
Elkészítés:
A csirkecombokat kicsontozom, és vékony csíkokra vágom. A rizst váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem. A tisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, a fokhagymát szétzúzom. Tűzálló tálba terítem a csirkehús felét. Megsózom, és rászórom a nyers rizs felét. Erre a mazsola fele következik, majd a maradék hússal, rizzsel, mazsolával fejezem be a rétegezést. A sorokat nem felejtem el megsózni, megborsozni és curryporral megszórni. A tejföllel összekeverem a tejszínt, a narancslevet, a narancshéjat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a vöröshagymát, a fokhagymát és a reszelt juhsajtot meg a sáfrányt.
Hozzákeverem a felolvasztott vajat is, majd ráöntöm az étel tetejére. A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben legalább egy óra hosszat párolom. Akkor van készen, ha a rizsszemek duplájukra dagadtak, illetve semmi lé sincs az étel alatt. Tálalás előtt villával óvatosan felkavarom. Ha túl szárazra sült, akkor kevés tejszínnel meglocsolom, majd 10 percet várok, és csak azután tálalom.
A tányéron juhsajttal külön is megszórom.

Isztambuli rizses hús
Hozzávalók 6 személyre:
40 dkg főtt tyúkmell, 30 dkg rizs, 5 dkg zöldborsó, 1 tyúkmáj és zúza, 2 evőkanál hámozott mandula, 15 dkg vaj, 2,5 dl húsleves, 1 kanál pisztácia, csipetnyi sáfrány, só

Elkészítés:
A rizst sós vízben puhára főzzük, majd a vajjal kevergetve, tíz percig pirítjuk. Azután hozzáadjuk a húslevest, a feldarabolt mandulát, a zöldborsót, a szálkásra szétszedett főtt tyúkmellet, a feldarabolt májat és zúzát, megsózzuk, megszórjuk sáfránnyal, és addig pároljuk, amíg a rizs felszívja a levest. Ekkor hozzáadjuk a durvára darált pisztáciát, és még pár percig a tűzön tartjuk.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.