Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 5.

2016.12.03

RIZSES LEXIKON

Kolbászos-szalonnás rizses paella
Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg felszeletelt, szikkadt lángolt kolbász, 4 szelet összevagdalt, húsos füstölt szalonna, 1 közepes fej összevagdalt vöröshagyma, 1 kicsi zöldpaprika, felszeletelve, 1 tört fokhagymagerezd, 30 dkg rizs. 40 dkg összevagdalt paradicsom, 1 1/2 dl víz, 2 húsleveskocka, 1 kiskanál kurkuma, só, őrölt bors.

Elkészítés:
A szalonnát kiolvasztjuk, és a kolbászt megpirítjuk rajta. A serpenyőből kiszedve papírtörülközőn leitatjuk. A hagymát, fokhagymát, a paprikát és a rizst a visszamaradt zsiradékban, kevergetve, 3 percig sütjük. A paradicsomot hozzáadjuk, a vízzel felengedjük, és a leveskockát belemorzsoljuk, a kurkumával fűszerezzük. Jól záródó fedővel letakarjuk.
Takaréklángon 25 percig főzzük, hogy a rizs megpuhuljon, és a levet magába szívja.
A kolbászkarikákat meg a szalonnapörcöt is belekeverjük, megborsozzuk, és ha kell, utána sózzuk.

Kuvaiti rizses csirke
Hozzávalók:
2 sült csirkemell, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 liter húsleves (készülhet 1 liter vízből 2 húsleveskockával is), 20 dkg rizs, 2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál héjától megtisztított mandula, só, 2 babérlevél, 1-1 késhegynyi őrölt fehér bors és őrölt fahéj.

Elkészítés:
A kockákra vágott füstölt szalonnát kisütjük, és a pörcöt kiszedjük, félretesszük. Zsírjában megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, a húslevessel felöntjük, a babérlevelet beledobjuk, és felforraljuk. Ha lobog, beleöntjük a rizst, és kis lángon tovább főzzük. Amikor a rizs félig megpuhult, belekeverjük a megmosott mazsolát, a mandulát és a csontjáról lefejtett, kockákra vágott csirkehúst.
Megsózzuk, megborsozzuk, leheletnyi őrölt fahéjjal összekeverjük, majd teljesen megpuhítjuk.

Kuvaiti rizses báránycomb
Hozzávalók:
1,5 kg báránycomb vagy 1 kg sertéscomb, 2 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 15 dkg mandula, 2-3 gerezd fokhagyma, só, fahéj, szegfűszeg meg szegfűbors, 1 citrom.

Elkészítés:
A húst megtisztítva egy darabban kuktába rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Hozzáadunk egy egész fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, sót, fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot meg szemes borsot, és a kuktát lezárva, a húst puhára pároljuk. Végül a rizst hét és fél deci húslében megfőzzük. A tálat rizzsel alapozzuk, és a tetejére fektetjük a felszeletelt húst. Közben egy fej vöröshagymát apróra vágunk, az olajban megfonnyasztjuk, és őrölt borsot, őrölt fahéjat, egy kevés tört szegfűszeget meg szegfűborsot, citromlevet, reszelt citromhéjat adunk hozzá. Az előzőleg vízben megduzzasztott mazsolát a fűszeres hagymába keverjük, és koszorú alakban a rizs tetejére, a hús köré öntjük. Közben a lehéjazott mandulát apró darabokra vágjuk, és vajon átsütjük.
Ez a mandula, mint "korona" kerül díszként a rizses tál tetejére.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.