Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 6.

2016.12.19

RIZSES LEXIKON

Leányka rizses hús
Hozzávalók:
50 dkg lapocka vagy comb, 25 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 paradicsompaprika, 1 húsos zöldpaprika, 2 kemény paradicsom, 10 dkg gomba, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg főtt füstölt hús (sonka), 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl Egri leányka vagy egyéb fehérbor, törött fekete bors, só.

Elkészítése:
A húst megmossuk, letörölgetjük, majd nagyon apró kockákra vagdaljuk. A füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját kiolvasztjuk, és a húst lepirítjuk rajta. Az összes zöldségfélét megtisztítjuk, megmossuk, és a főtt füstölt hússal együtt laskára vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, és kis kockákra vagdaljuk. A megmosott, lecsurgatott rizzsel együtt mindent összekeverünk, mély tűzálló tálba rakjuk, megsózzuk, fűszerezzük, és a nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel meghintjük.
Ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy a folyadék legalább 3 ujjnyival több legyen, mint a rizses hús. A tálat alufóliával lefedjük (lehetőleg légmentesen zárjon), és előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütjük. Akkor sült meg, ha a rizsszemek teljesen megduzzadtak, és a levét beszívta.
Tálalás előtt az egészet villával átforgatjuk (azért villával, hogy a rizs szét ne mázolódjon), és reszelt sajttal bőven meghintjük.
Elk. 35 perc, sütés nélkül

Lecsós rizses hús
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sertéspörkölt, 20 dkg rizs, 15 dkg natúr lecsó, 10 dkg reszelt sajt, só.

Elkészítése:
A pörköltet a szaftjával együtt elkeverjük a natúr lecsóval (lehet konzerv is), és a kiválogatott, megmosott rizzsel. Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és fedő alatt, lassú tűzön 5 percig forraljuk. Azután levesszük a tűzről, az edényt konyhakendőbe csavarjuk, a fedőt is befedjük kendővel, és egy óráig állni hagyjuk. Ez alatt a rizs magába szívja a vizet.
Végül megkeverjük, és a reszelt sajttal megszórva, melegen tálaljuk.
Elkészítési idő: 80 perc

Mazsolás, rizses barna kacsa
Hozzávalók:
1 db sütnivaló (kb. 2 kg-os fiatal) kacsa, 3 dl joghurt, só-bors, ízlés szerint, 2 fej vöröshagyma, 2 ek étolaj, a kacsa szíve, mája, 6 dkg darált mandula, 6 dkg mazsola (előző este beáztatva), 5 dkg rizs, 2 ek petrezselyemzöld

Elkészítése:
A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, kívül-belül enyhén besózzuk, borsozzuk. Néhány órán át sóval, citromlével ízesített joghurtban marinírozzuk, majd a joghurtból kivéve lecsöpögtetjük. Egy tűzálló tálban az apróra vágott hagymát olajon aranysárgára fonnyasztjuk. Beletesszük a kacsát, és barnára sütjük. Majd annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Sóval ízesítjük és fedő alatt még kb. 40 percig pároljuk, amíg a kacsa húsa puha, omlós lesz. Közben a kacsa szívét és máját apró darabokra vágjuk. Egy másik tűzálló tálban olajon puhára sütjük, sóval, borssal ízesítjük. Majd a mandulával, mazsolával elkevert rizst is hozzáadjuk, jól elkeverjük. Vízzel hígított pecsenyelével felengedjük, együtt pároljuk. Előre melegített tálon ízlésesen elrendezzük a kacsahúst, a mandulás-mazsolás rizst köré terítjük.
Finomra vágott petrezselyemmel díszítjük és forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.