Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 7.

2017.01.04

RIZSES LEXIKON

Mexikói rizses csirke
Hozzávalók 4 személyre:
1 konyhakész csirke (körülbelül 1,5 kg), 45 dkg rizs, 45 dkg paradicsom meghámozva és kockákra vágva, 20 dkg zöldborsó, 1 l csirkehúsleves (leveskockából), 2 fej hagyma finomra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 serrano chili-paprika kimagozva és apróra vágva, fél dl olívaolaj, római kömény, sáfrány, só, bors.

Elkészítése:
A csirkét nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben, a fele olajon aranybarnára sütjük, majd egy lábosba tesszük. A visszamaradt olajon megsütjük a hagymát, a fokhagymát és a chilit, majd a csirkéhez adjuk a paradicsommal és a fűszerekkel együtt. Felöntjük a levessel, és fél órán át, főzzük. A serpenyőben, a maradék olajon megpirítjuk a rizst, majd a csirkéhez adjuk.
Felforraljuk, és gyakran kevergetve 10 percig főzzük.
Beletesszük a zöldborsót, lefedjük, és lassú tűzön körülbelül 20 percig főzzük.

 

Mexikói rizses hús
Hozzávalók:
1 ek vaj/margarin, 1 ek paradicsompüré, 12 dkg darált sovány hús, 1 db paprika, 1 kis fej hagyma, 1/2 tk só, 1 1/2 dl rizs, 1/2 tk oregáno, 3 dl víz, csipetnyi bors

Elkészítése:
Aprítsa fel a hagymát, kockázza fel a paprikát. Vajon párolja meg a hagymát, majd pirítsa meg a darált hússal. Szórja hozzá a megmosott, lecsepegtetett rizst, majd pirítsa tovább állandóan kevergetve. Öntse fel vízzel, fedő alatt párolja 15 percig. Adja hozzá a paradicsompürét, zúzott fokhagymát, oregánót és a felkockázott paprikát. Sózza, borsózza és főzze össze a hozzávalókkal 5 percig. Forrón tálalja, pirított kenyérrel.
Sovány marhahúst daráljon az ételhez, de készülhet párolt csirkemellel, pulyka mellel is a zöldséges rizs.

Mustáros-rizses marhahús
Hozzávalók:
50 dkg marhahús, 1 evőkanál mustár, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 20 dkg rizs, 1 evőkanál ételízesítő, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt koriandermag, só és őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A megmosott és letörülgetett húst kis kockákra vágom. 2 evőkanál felforrósított olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a húskockákat rádobom, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Erős tűzön zsírjára párolom, megsózom, meghintem a fűszerekkel, és rászórom a tisztított, zúzott fokhagymát. Ha zsírjára sült, felöntöm 2 dl vízzel, belekeverem a mustárt, és fedő alatt puhára párolom. Közben a maradék olajon üvegesre futtatom a többször váltott vízben megmosott és lecsöpögtetett rizst. Térfogatának megfelelő dupla mennyiségű vízzel felöntöm, beleszórom az életízesítőt, és fedő alatt, kis lángon, keverés nélkül addig párolom, amíg az összes levét el nem fövi.
A puha, zsírjára sült húst összekeverem a rizzsel és pár percnyi együtt sütés után forrón tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.