Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 8.

2017.02.10

RIZSES LEXIKON

Olasz rizses sonka
Hozzávalók:
15 dkg főtt sonka, 15 dkg gomba, 20 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg rizs, 10 dkg margarin, 15 dkg reszelt sajt, 1 dl fehér száraz bor, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 ek. Vegeta.

Elkészítés:
A megmosott rizst egy tűzálló tálban a margarin felén kissé megpirítjuk, majd felengedjük a fehérborral és annyi vízzel, hogy kétujjnyival ellepje. Belekeverjük a megtisztított, felszeletelt gombát, a zöldborsót, a kockára vagdalt sonkát, a reszelt sajt felét és a finomra vágott zöldpetrezselymet. Vegetával ízesítjük, a maradék margarint a tetejére morzsoljuk és lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Végül a maradék reszelt sajtot rászórjuk, és forró sütőbe tolva rózsaszínűre pirítjuk.
Melegen tálaljuk.

Orosz rizses hús
Hozzávalók:
50 dkg borjúszegy, 2 dl rizs, 1 csomó újhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál vagdalt kapor, só, őrölt bors, 1 evőkanál vaj

Elkészítés:
A húst darabolja kockákra, sózza, borsozza és tegye pár órára hűtőszekrénybe. A vajat olvassza fel, és állandóan keverve pirítsa kifehéredésig benne a megmosott rizst. Szórja rá a zöldjével együtt finomra vagdalt újhagymát és a vagdalt kaprot. Terítse rá a feldarabolt húst, végül öntse fel annyi paradicsompürével és zúzott fokhagymával elkevert vízzel, amennyi éppen ellepi. Rendezze el a tetején a karikákra vágott paradicsomokat. Fedő alatt, nagyon lassú tűzön párolja készre az egészet.
Szükség esetén kevés vizet még önthet rá.
Ha puha, akkor a lábos rázogatásával forgassa össze az ételt, de keverni nem szabad.

Párolt rizses hús(Roz mubokowah)
Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók:
40 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 zellerdarab, 1 babérlevél, 4 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál harissa, 4 cseresznyepaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipetnyi koriander, 1 csipetnyi köménymag, 1/2 kg bárányhús, 2 padlizsán, 2 cukkini, 5 dkg vaj, só és bors

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra, a húst kockákra vágjuk, a zellert és a sárgarépát pedig felszeleteljük.
A vöröshagymát a hússal együtt körülbelül 10 percig olajon pirítjuk, majd beletesszük a szétmorzsolt babérlevelet, a sárgarépát, a zellert, a harissát, felöntjük egy liter vízzel, megsózzuk, borsozzuk és felforraljuk.
Fél óráig főzzük, majd levesszűrőben megmossuk a rizst, a húsfőző edény tetejére tesszük, ahol körülbelül fél óráig pároljuk.
A padlizsánt és a cukkinit kockákra vágjuk és hozzáadjuk a húshoz. A rizshez vajat keverünk, megsózzuk, borsozzuk, és még 20 percig puhára főzzük.
A rizst a tálaló tál közepére tesszük és körberakjuk a hússal és a zöldségfélékkel.
A harissa elkészítése:
4 cseresznyepaprikát 2 gerezd fokhagymával, egy evőkanál vízzel, egy csipetnyi korianderrel, valamint egy csipetnyi köménnyel, sóval jól összedolgozzuk, míg majonézszerű krémet nem kapunk.
Ebből adunk egy mokkáskanálnyit a párolt rizshez.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.