Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES LEXIKON 9.

2017.03.04

RIZSES LEXIKON

Puerto Rico-i rizses hús (Guisado).
Hozzávalók: 2-3 evőkanál olaj, 50 dkg sertéscomb 2 cm kockákra vágva, 2 fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 babérlevél, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöld, 2 kávéskanál só, 1 csipet törött bors, 1 pár kolbász (debreceni) fölszeletelve, 10 dkg sonka apróra vágva, 20 dkg rizs.

Elkészítése:
Forró olajban jól megsütjük a húst, mikor már barnul, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, addig sütjük, míg az is szépen meg pirul. Ekkor beletesszük a babérlevelet, petrezselymet, sót, borsot, ráöntünk 7 dl vizet, befedjük, és 30-40 percig főzzük.
Közben süssük meg a debrecenit a sonkával és a rizzsel együtt, és tegyük a fövő húshoz.
Újból fedjük be, és főzzük 20-25 percig.

Rizses bárány 01.
Hozzávalók:
1 kg báránylapocka, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 1 csomag petrezselyem, 30 dkg rizs, 5 dkg sertészsír, 2 cikk fokhagyma, só, őrölt bors, majoránna.

Elkészítése:
A húst kicsontozzuk, zsíros részeit lefaragjuk, kockára vágjuk. A vöröshagymát és a petrezselymet apróra, a zöldségeket karikákra vágjuk. Egy evőkanálnyi zsíron megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a meleg vízben megmosott húst, erős tűzön gyakran kevergetve párolni kezdjük. Zúzott fokhagymával, majoránnával, borssal, sóval ízesítve puhára főzzük többszöri, de mindig kevés víz hozzáadásával. Ha megpuhult, a vizet teljesen leforraljuk róla. A húst félretesszük. A maradék zsíron megfuttatjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, és folyton kevergetve felhevítjük.
Felengedjük 6 dl forrásban levő vízzel, hozzáadjuk a megpárolt húst, fedővel letakarva 5 percig forraljuk, majd a tűzről levéve 20 percig állni hagyjuk, míg a rizsszemek megpárolódnak.

Rizses bárány 02.
Hozzávalók:
800 g kicsontozott báránylapocka, só, frissen őrölt bors, 150 g hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 500 g paradicsom, 4 ek olívaolaj, 500 g sütőtök; a rizshez: 30 g vaj, 350 g rizses hús rizs, 1 dl fehérbor, 6 dl bárányalapié, 1/2 tasak sáfránypor, só, frissen őrölt bors, 2 ek vágott zöldfűszer (petrezselyem, rozmaring)

Elkészítése:
A bárányhúst 2 cm-es darabokra vágjuk, meghintjük sóval és borssal. A hagymát és a fokhagymát alaposan megtisztítjuk, finomra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk, szárcsonkját, magjait eltávolítjuk, húsát 1 cm-es darabokra aprózzuk. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Rádobjuk a felkockázott bárányhúst, és erős tűzön hirtelen megkapatjuk. A húshoz adjuk a paradicsomot, takarékra kapcsolunk, lefedjük a serpenyőt, és a húst 30-35 percig pároljuk. Meghámozzuk a sütőtököt, magjait eltávolítjuk, a tökhúst 1 cm-es darabkákra vágjuk. A hús főzési idejének lejárta előtt 10 perccel a húshoz keverjük, puhára pároljuk. Közben egy lábasban felolvasztjuk a vajat, és üvegesre pirítjuk benne a rizst. Felöntjük a fehérborral, és a bárány-alaplével, belekeverjük a sáfrányt, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön 18-20 percig főzzük.
A rizst a bárányhúshoz adjuk, megszórjuk petrezselyemmel és rozmaringgal, lazán összekeverjük, utána sózzuk, borsozzuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RIZSES LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.