Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSES HÚSOK 5

2020.07.21

RIZSES LEXIKON

Iráni rizses bárány
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg kicsontozott bárányhús, 20 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 2 fej hagyma, 10 dkg mazsola, 9 dl tyúkhúsleves, 10 dkg olaj, petrezselyem, só, bors.

Elkészítése:
A mazsolát meleg vízben áztatjuk.
Megforrósított olajon megpirítjuk a kockára vágott húst, hozzáadjuk a felaprított hagymát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, és azt is kissé megpirítjuk.
Felöntjük a forrásban lévő húslevessel, majd takarékra vesszük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot beszívja (kb. 20 perc).
Belekeverjük a lecsöpögtetett mazsolát, visszatesszük a fedőt, és néhány percig állni hagyjuk, amíg a mazsola is megpuhul.
Nyers hagymaszeletekkel és felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Ír rizses csirke
(Chicken Pelau)
Hozzávalók:
4 dl fejtett bab, 5 dl barna rizs, 1,5 kg csirkehús, 3 teáskanál barna cukor, 2 mokkáskanál csípős paprikakrém, só, őrölt bors, 3 teáskanál étolaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl csirkeleves, 1 nagy sárgarépa, 1 kis fej zeller

Elkészítése:
A csirkehúsról húzza le a bőrt, csontozza ki és vágja egy centis kockákra.
Egy tálban keverje össze a barna cukorral, ízlés szerint sóval és borssal.
A babot annyi sós vízben főzze puhára, ami éppen ellepi.
A főzővízben öt percen át forralja a rizst, majd, szűrje le.
Az olajat keverje össze a zúzott fokhagymával és a paprikakrémmel.
Vegyen elő egy akkora anyag vagy tűzálló edényt, amiben valamennyi összetevő elfér majd.
Rétegezze bele az előkészített alkotórészeket. Alulra rizs, erre csirke, majd gyufaszálra vágott zöldség és vöröshagyma, majd bab kerüljön.
Minden réteg közé csepegtessen a paprikás olajból.
Folytassa, amíg tart a hozzávaló.
Végül öntse rá a levest.
Zárja le az edényt és forró sütőben süsse 40-50 percet.
Ekkor vegye ki a sütőből, de a fedőt rajta hagyva, még 15 percig hagyja állni, mialatt a rizs teljesen megpuhul.
Azonnal tálalja.

Isztambuli rizses csirkecomb
Hozzávalók:
4 db csirkecomb, 20 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 4 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl narancslé, 10 dkg reszelt juhsajt, 5 dkg vaj, 4 dl tejföl, 2 dl tejszín. 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál curry, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál frissen reszelt narancshéj. 1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos szeklice), ízlés szerint só.

Elkészítése:
A csirkecombokat kicsontozom, és vékony csíkokra vágom.
A rizst váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem.
A tisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, a fokhagymát szétzúzom.
Tűzálló tálba terítem a csirkehús felét.
Megsózom, és rászórom a nyers rizs felét.
Erre a mazsola fele következik, majd a maradék hússal, rizzsel, mazsolával fejezem be a rétegezést.
A sorokat nem felejtem el megsózni, megborsozni és curryporral megszórni.
A tejföllel összekeverem a tejszínt, a narancslevet, a narancshéjat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a vöröshagymát, a fokhagymát és a reszelt juhsajtot meg a sáfrányt.
Hozzákeverem a felolvasztott vajat is, majd ráöntöm az étel tetejére.
A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben legalább egy óra hosszat párolom.
Akkor van készen, ha a rizsszemek duplájukra dagadtak, illetve semmi lé sincs az étel alatt.
Tálalás előtt villával óvatosan felkavarom.
Ha túl szárazra sült, akkor kevés tejszínnel meglocsolom, majd 10 percet várok, és csak azután tálalom.
A tányéron juhsajttal külön is megszórom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RIZSES MAPPA - RIZSES HÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.