Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSESHÚSOK 1.

2020.01.29

RIZSES LEXIKON

Alexandriai rizses gerle
Hozzávalók:
4 gerle, 1 dl olívaolaj, 2 közepes nagyságú hagyma, 6 érett paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 25 dkg rizs, só, bors

Elkészítése:
A gerléket megtisztítjuk, megmossuk, a megtisztított, finomra vágott hagymával olajban megpirítjuk.
A forró vízbe mártott, meghámozott, átpasszírozott paradicsomokat, a megtisztított, apróra vágott fokhagymát, a feldarabolt zöldpaprikát megsózzuk-borsozzuk, ráöntünk néhány kanál vizet, s a madarakat puhára pároljuk.
Tálra tesszük a lé felével, és melegen tartjuk.
Kis fazékban a többi levet, a vajat egy liter vízzel felöntjük, felforraljuk, beletesszük a rizst.
A lángot levesszük, a fazekat lefedjük, s a rizst tíz-tizenöt percig puhára pároljuk, s a gerléket ráhelyezve tálaljuk.
(Alexandriai görögök a paradicsomléhez egy pohár vörösbort is hozzáadtak.)

Alföldi rizses kacsa
Hozzávalók 4 személyre:
2 kacsamell, 11 dkg libazsír, 1 vöröshagyma vékonyra vágva, 1 zeller vékony szeletekre vágva, 1 fehérrépa szeletekre vágva, 10 dkg gomba, 30 dkg rizs, 1 evőkanál petrezselyem zöldje finomra vágva, 22,5 dkg zöldborsó, 1 teáskanál só, 1 teáskanál frissen őrölt feketebors, 1 teáskanál majoránna, 2 kis kacsamáj, tisztítva.

Elkészítése:
a sütőt 190°C-ra előmelegítjük.
A kacsamellekről a bőrt lehúzzuk, belőlük a csontokat eltávolítjuk.
A húst 2-3 cm-es kockákra vágjuk.
A zsír felét egy lábosban hevítjük, benne a hagymát megpároljuk.
Hozzáadjuk a kacsahúst, egy-két perc után egy evőkanál vizet adunk hozzá és tovább főzzük.
Ha szükséges, egy kis vizet utána töltünk, hogy mindig legyen egy kevés folyadék a hús alatt.
A gombát felaprítjuk.
Egy másik lábosban a zsír másik felét hevítjük, gombát, rizst, petrezselyem zöldjét és a zöldborsót hozzáadjuk, néhány percig közepes lángon főzzük, megkeverjük, és néhány percig tovább főzzük.
A rizses keveréket a kacsahúshoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, kb. egy liter vizet adunk hozzá, és fedő alatt készre főzzük.
Ezután az előmelegített sütőbe tesszük, és huszonöt percig sütjük.
Melegen tálaljuk.

Bácskai rizses hús 01.
Elkészítése:
A sertés apróhúsokat kisebb kockákra vágjuk.
A pörkölttel megegyező módon tesszük fel, fokhagyma és köménymag nélkül.
Zöldpaprikát és paradicsomot egyenletes darabokra vágunk.
A rizst kiválogatás után megmossuk, jól lecsurgatjuk, és kevés felhevített zsírban megüvegesítjük.
A zsírjára lepirult félig megpuhult pörkölthöz először a rizst, majd a zöldpaprikát és paradicsomot adjuk hozzá.
Elkeverjük, és a rizs mennyiségéhez viszonyított kétszeres mennyiségű forrásban levő vízzel vagy csontalaplével felengedjük.
Felforrás után lehetőleg sütőben fejezzük be a párolást.
Tálaláskor a villával felkevert rizses húst előbb formába nyomjuk, majd melegített tál közepére kiborítjuk.
Zöldpaprikával és paradicsommal díszíthetjük.
A rizses húshoz hasonlóan, de félig megpárolt tarhonyával készítjük a tarhonyás sertéshúst.
A félig megpuhult pörköltet és a félig megpárolt tarhonyát összekeverjük, és együtt fejezzük be a párolást.
A sertéspörkölttel azonos módon készítjük el a malacpörköltet is.
A jól leperzselt és megtisztított malacot bőrével és csontjával együtt nagyobb darabokra vágjuk.
A párolás alatt gondosan ügyelnünk kell rá, mert a bőr nagy mennyiségű kocsonyásító anyagokat tartalmaz, ezért igen könnyen leéghet.
Tálaláskor egyformán adjunk csontos és húsos részeket.

Bácskai rizses hús 02.
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka, 10 dkg zsír, 1 fej hagyma, 1 kanál pirospaprika, 20 dkg lecsó (idényben 3-4 zöldpaprika és paradicsom), 25 dkg rizs, só.

Elkészítése:
A húst 1,5 cm-es kockákra vágjuk, és megsózzuk.
A finomra vágott hagymát a fele zsírban sárgára pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, egy kevés vizet öntünk rá, és felforraljuk.
Rövid forralás után beletesszük a húst, és lefödve kb. 45-50 percig pároljuk.
A megmosott és lecsurgatott rizst a megmaradt zsírban üvegesre hevítjük, a húshoz adjuk a lecsóval együtt, felöntjük a rizs kétszeresének megfelelő vízzel, és fedő alatt kis lángon - néha megkeverve - készre pároljuk.

Bácskai rizses hús 03.
Hozzávalók 4 személyre:
sertéspörkölt 50 dkg combból, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 20 dkg rizs, petrezselyem, só

Elkészítése:
A rizst mosd meg, s csöpögtesd le.
Ha a pörkölt már majdnem puha, egy tűzálló tálban add hozzá a rizst, a kicsumázott, felaprított zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot.
Sózd, jól keverd össze, majd önts rá annyi forró vizet, hogy az egy ujjnyival ellepje az ételt.
Fedd le, és előmelegített, forró sütőben párold puhára.
A tetejét petrezselyemmel, paprika- és paradicsomszeletekkel díszítsd.
A rizses húshoz készülő pörkölt húsát a szokásosnál kisebbre kockázzuk.

Bácskai rizses hús 04.
Elkészítése:
A sertésapróhúsokat kisebb kockákra vágjuk.
A pörkölttel megegyező módon tesszük fel, fokhagyma és köménymag nélkül.
Zöldpaprikát és paradicsomot egyenletes darabokra vágunk.
A rizst kiválogatás után megmossuk, jól lecsurgatjuk, és kevés felhevített zsírban megüvegesítjük.
A zsírjára lepirult félig megpuhult pörkölthöz először a rizst, majd a zöldpaprikát és paradicsomot adjuk hozzá. Elkeverjük, és a rizs mennyiségéhez viszonyított kétszeres mennyiségű forrásban levő vízzel vagy csontalaplével felengedjük. Felforrás után lehetőleg sütőben fejezzük be a párolást. Tálaláskor a villával felkevert rizseshúst előbb formába nyomjuk, majd melegített tál közepére kiborítjuk.
Zöldpaprikával és paradicsommal díszíthetjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RIZSES MAPPA - RIZSESHÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.