Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSESHÚSOK 3

2020.05.17

RIZSES LEXIKON

Bolgár rizses hús
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 2 teáskanál édes-nemes paprika, 1/4 teáskanál bors, 2 fokhagymagerezd, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 l húsleves, 1 zöldpaprika, 1 piros paprika, 3 fej vöröshagyma, 25 dkg hosszú szemű rizs

Elkészítése:
A húst 2 cm-es darabokra vágjuk, és olajban tíz percig sütjük.
A fűszereket, a paradicsompürét és a forró húslevest hozzáadjuk.
Felforraljuk, és fedő alatt puhára főzzük.
A paprikát négyfelé vágjuk, kimagozzuk, és csíkokra szedjük.
A hagymát megtisztítjuk, és negyedbe vágjuk.
A paradicsomot rövid időre a forró levesbe tesszük, majd hideg vízben lemossuk, a bőrét lehúzzuk, és négybe vágjuk.
A rizst hozzáadjuk és felforraljuk.
A paprikát és hagymát belekeverjük, és puhára főzzük.
A paradicsomot az utolsó öt percben tesszük hozzá.
A rizses húst keverés nélkül puhára főzzük, és végül ízesítjük

Erdőőr kásája
60 dkg őzcombot apró kockákra vágunk, vékony olajon, sóval és borssal fűszerezve erőteljesen megpirítunk.
3 fej vöröshagymát cikkekre vágunk, és 40 dkg rizzsel együtt a húshoz adjuk.
Rövid ideig pároljuk, majd belekeverünk 10 dkg paradicsompürét, és felöntjük másfél liter erőlevessel.
Forrás után 15 percig főzzük.
Eközben 4 szál sárgarépát megtisztítunk és felkarikázunk, hozzákeverünk 15 dkg aszalt szilvát és 10 dkg szőlőszemet, paprikakrémmel pikánsra fűszerezzük, és a rizses hússal összekeverjük.
Összemelegítjük, és díszítve tálaljuk.

Ferganai rizses hús
Hozzávalók:
50 dkg bárányhús, 30 dkg rizs, 6 fej hagyma, 4 db sárgarépa, 2 zacskó mazsola, 6 evőkanál zsír, 1 kávéskanálnyi csípős pirospaprika, 1 evőkanál köménymag, só, bors, ízlés szerint

A húst, a sárgarépát, a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
Egy nagy vaskondérban előre felforrósított zsíron barnára pirítjuk a húst és a hagymát.
Ezután hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt sárgarépát, majd negyed óra múlva a mazsolát.
Ezt a "zirvak"-nak nevezett keveréket most fűszerezzük egy kávéskanálnyi csípős paprikával, egy evőkanál köménymaggal.
Ezután kis lángon főzünk tovább, s a kondérba beszórjuk a jól megmosott rizst.
A rizsre vizet öntünk, megsózzuk, borsozzuk.
Amikor a rizs magába szívta a vizet, a piláfban mélyedéseket készítünk, és ezekbe egy-egy kanálnyi forró vizet öntünk.
A kondért ezután lefedjük, és a rizst tovább főzzük még húsz percig.
Majd jól megkeverjük, és üzbég szokás szerint egy nagy cseréptálba az asztal közepére tesszük.
Melegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RIZSES MAPPA - RIZSESHÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.