Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIZSESHÚSOK 4

2020.06.21

RIZSES LEXIKON

Görögös rizses hús Zizi módra
Hozzávalók:
Úgy 1 kg pulykacomb filé, 3-4 fej (nagyságától függően) vöröshagyma, minimális zsiradék (ki mit szeret), 1 paradicsom, 1 paprika, 4-6 szem fekete bors, csipet köménymag (egész), pirospaprika, só, 2 evőkanál görög fűszerkeverék (Kotányi), 2 bögre rizs ("A" fényezetlen)

Elkészítése:
A zsiradékból, hagymából, a pirospaprikából és a húsból szokásos pörköltalapot készítünk.
Hozzáadjuk a sót s fűszereket, a paprikát és paradicsomot (darabolva), és pörköltszerűen készre főzzük, bő lével.
Ezután szaftot átöntjük a rizsfőző lábasba.
Ha szükséges felöntjük még annyi vízzel, ami kell, de nem írhatok ide konkrétumot, hiszen ez tényleg a főzőedénytől függ.
Ezután a húsokat hozzáadom, ha szükséges még a görög fűszerrel megszórom, de, csakis amíg még forró, és gőzölög, a fedővel letakarom, és úgy negyedóra múlva fogyasztható, amikor már végképp összeértek az ízek.
Mindenféle savanyúsággal nagyon finom, de legjobb, ha friss uborka - paradicsom - hagyma salátát készítünk.

Indiai rizses csirke fűszeres joghurttal
Hozzávalók:
1 csirke (1,5 - 2 kg darabolva, persze lehet csak comb is), 15 dkg rizs, 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 hagyma finomra vágva, 2 kávéskanál curry, 3 dl csirkehúsleves (Ieveskockából), 1 friss chili paprika karikákra vágva, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só.

Elkészítése:
A megmosott rizst 1 órára hideg vízbe áztatjuk, a csirkét feldaraboljuk, bőrét eltávolítjuk.
Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd beletesszük a csirkedarabokat, és megpirítjuk.
Hozzákeverjük a fokhagymát, a sót, a curryt, végül a joghurtot, és lassú tűzön 10 percig főzzük, közben többször megkeverjük.
A rizst lecsepegtetjük, és a csirkéhez adjuk.
Felöntjük a húslevessel, beletesszük a paprikát, és lefedve, lassú tűzön készre pároljuk.
Ha szükséges, közben az elpárolgott vizet pótoljuk, vagy ha a végén túl leveses lenne, fedő nélkül melegítjük, amíg a felesleges víz elpárolog.

Indonéz rizses hús
(Nasi goreng)
Hozzávalók:
20 dkg hideg főtt rizs, 40 dkg darált marhahús, 2 friss pirospaprika megdarálva vagy 2 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 fej vöröshagyma reszelve vagy ennek megfelelő mennyiségű hagymakrém, 1 gerezd zúzott fokhagyma, fél kávéskanál szardellapaszta, só, 1 evőkanál szójamártás (nem feltétlenül szükséges), 2 tojás, olaj.

Elkészítése:
Villával verjük fel az egész tojásokat egy csipet sóval.
Forrósítsunk meg egy evőkanál olajat egy serpenyőben, öntsük rá a tojást, és süssük meg mindkét oldalát, mint az omlettet.
Ezután tegyük ki egy tányérra, és mikor egy kicsit kihűlt, vágjuk kb. 3 X 1 cm-es szeletekre, és tegyük egyelőre félre.
Most 2 evőkanálnyi forró olajban pároljuk meg a fűszereket (hagyma, fokhagyma, paprika, szardellapaszta), ha a paprika őrölt, csak a végén tegyük bele, végül tegyük rá a darált húst, és folyton keverve pároljuk puhára (kis lángon mintegy 20-25 perc).
Végül keverjük hozzá a szójamártást.
(Ha száraznak találjuk, lehet bele még egy kevés olajat tenni.)
Tálra téve körítsük a tojással és esetleg - ha van - nyers uborkaszeletekkel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RIZSES MAPPA - RIZSESHÚSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.