Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTOS RECEPTEK 16

2019.12.22

SAJTOS RECEPTEK

Olasz nyelvsaláta
Hozzávalók:
főtt, füstölt marhanyelv 20 dkg, alma 10 dkg, uborka 10 dkg, burgonya (főtt) 10 dkg, majonéz 12 dkg, tejszín 1 dl, ketchup 3 dkg, mustár 3 dkg, citrom 1 db, fejes saláta 1/2 fej, Karaván sajt 20 dkg, só, őrölt fehérbors oregánó

Elkészítése:
A főtt, füstölt marhanyelvet vékony metéltre vágjuk. Az almát, uborkát, burgonyát meghámozzuk, és a nyelvhez hasonló metéltre szedjük.
A majonézt, a tejszínt, a ketchupot és a mustárt jól összekeverjük, sóval, törött borssal, citromlével, oregánóval ízesítjük, majd belekeverjük az összevágott anyagokat.
A megmosott salátaleveleket az üvegtányérokra helyezzük, ráhalmozzuk a salátát, és gazdagon megszórjuk a reszelt füstölt sajttal.

Olasz rakott burgonya
Elkészítése:
Megtisztítunk, és karikára vágunk 75 deka burgonyát és felszeletelünk 50 deka paradicsomot.
Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a burgonya felét, megsózzuk, befedjük a paradicsomkarikák felével.
Meghintjük reszelt sajttal, majd ismét egy sor burgonyát, majd egy sor paradicsomot rétegezünk a tálba a burgonyát sózva, a paradicsomot sajttal megszórva.
Tetejére apró vajdarabkákat tördelünk (kb. 5 dekát), és a tálat alufóliával befedve, forró sütőbe toljuk.
Húsz percig pároljuk, majd a fóliát levéve a tetejéről, alsó lángon még 20 percig sütjük.

Oregánós sütemény
Hozzávalók: a tésztához:
23 dkg finomliszt, 11 dkg vaj, egy csipet só.
A töltelékhez:
23 dkg krémsajt, 20 dkg paradicsompüré, 11 dkg vékonyra szeletelt trappista sajt, 1 felszeletelt zöldpaprika, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 kisebb fej vöröshagyma felszeletelve, 2 + 1 tojás, 2 evőkanál petrezselyem, 2 evőkanál aprított oreganó, 5 dkg kimagozott, aprított olajbogyó, 1 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, feketebors.

Elkészítése:
A lisztet a sóval keverjük el, gyúrjuk össze a vajjal, majd annyi vizet adjunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét nyújtsuk ki és béleljünk ki vele egy kivajazott tepsit.
A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.
A töltelékhez keverjük össze a krémsajtot, a parmezánt, a 2 felvert tojást, a vöröshagymát, a petrezselymet és a feketeborsot.
Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd pirítsuk benne a fokhagymát és az oregánót, majd keverjük hozzá a paradicsompürét és az olívát.
A sajtkrém felét kenjük a kinyújtott tésztára, azt fedjük be trappistaszeletekkel, majd arra kenjünk a paradicsomos krémből és fedjük be a zöldpaprikával.
A rétegezést ismételjük meg.
A tészta másik felét nyújtsuk ki, és fedjük le vele a tölteléket.
A széleit nyomkodjuk le.
A tészta tetejét kenjük be a felvert tojással, és villával jól szurkáljuk meg a tetejét. Kb. 30-40 percig kell sütni egyenletes melegben.

Őszibarackkrém
Hozzávalók:
4 db érett, sárga húsú nagy őszibarack, vagy felezett őszibarack-konzerv, 20 dkg krémsajt, 10 dkg porcukor, 2 tojássárga, 2 dl tejszín, 1/2 citrom leve, 2 evőkanál rum vagy 1 mokkáskanál rumaroma

Elkészítése:
Az őszibarackot megmossuk, a héját lehúzzuk.
Kimagozzuk, a húsát apró kockákra vágjuk, a citromlével megöntözzük, nehogy megbarnuljon.
A tojássárgát a cukorral előbb fehéredésig, majd a krémsajttal meg a rummal tovább keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, és - nagyon óvatosan, nehogy a tejszínhab összetörjön - a krémhez keverjük.
Talpas poharak, vagy kompótos tálkák aljára egy réteg krémet, majd kockákra vágott gyümölcsöt teszünk; felváltva rétegezzük.
A tetejére barack kerüljön. Hűtőben legalább 3 órát érleljük.

Padlizsán paradicsommal és sajttal sütve
Hozzávalók:
padlizsán 4 db, liszt 6 dkg, olaj 1 dl, vöröshagyma 15 dkg, paradicsompüré 5 dkg, fokhagyma 2 gerezd, Pannónia sajt 20 dkg, bazsalikom, borsikafű, só

Elkészítése:
A padlizsánt meghámozzuk és kb. 1 cm-es karikákra vágjuk.
Megsózzuk, borsikafűvel meghintjük, néhány percig állni hagyjuk, majd lisztbe mártva, forró olajban kisütjük.
A visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, bazsalikommal és zúzott fokhagymával fűszerezzük.
Néhány percig forraljuk, majd egy tűzálló edénybe öntjük.
Hozzáadjuk a padlizsánkorongokat, meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben 12-15 percig sütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SAJTOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.