Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTOS RECEPTEK 3.

2016.10.14

SAJTOS LEXIKON

DÚSÍTOTT KÁPOSZTASALÁTA (CHOU GARNI EN SALADE)
Hozzávalók:
50 dkg tömött káposzta, 2 savanykás alma, 1 citrom leve, pár szem dióbél, 8 dkg trappista (vagy ementáli) sajt, 8 dkg mazsola, 15 dkg füstölt húsos szalonna, 4-5 ek Vinaigrette mártás, durva só, őrölt bors

Elkészítése:
A káposztát gyaluljuk nagyon vékonyra, szórjuk meg fél marék durva sóval és hagyjuk 1 órát állni.
A mazsolát áztassuk langyos teában.
Készítsünk sótlan Vinaigrette mártást (a káposzta sós).
Nyomkodjuk ki a káposzta levét. A káposztát tegyük mély tálba, locsoljuk meg a mártással, jól keverjük össze.
Vágjuk kockára a szalonnát, zsírjában pirítsuk meg, a zsírt öntsük le.
A szalonnát öntsük a káposztára.
A sajtot is vágjuk apró kockákra, keverjük a káposztához
. Az almát hámozzuk meg, vágjuk kockára, öntsünk rá citromlevet.
A dióbelet vagdaljuk durvára.
Keverjük az almát, lecsöpögtetett mazsolát és a sajtot is a káposztához. Keverjük össze.
Behűtve tálaljuk.

ELISZTA SALÁTA
Hozzávalók 5 személyre:
45 dkg birkahús vagy szajgak antilop húsa (őz húsával helyettesíthető), 40 dkg burgonya, 30 dkg uborka, 5 db tojás, 20 dkg trappista sajt, 1 pohár majonéz, 1 fej vöröshagyma, só és petrezselyem zöldje, ízlés szerint

Elkészítése:
A megfőzött, nem kövér birkahúst (vagy vadhúst), a főtt burgonyát, főtt tojást és a sózott vagy pácolt uborkát hasábokra, a hagymát fél karikákra vágjuk, a sajtot lereszeljük. Ezt majonézzel ízesítjük, ízlés szerint sózzuk, azután összekeverjük, salátás tálba helyezzük.
Vajforgácsokkal, főtt tojásból vágott apró hasábokkal díszíthetjük, meghinthetjük reszelt sajttal, kaporral és petrezselyem zöldjével.

ELZÁSZI RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg burgonya, só, 6 főtt tojás, 3 nyers tojás sárgája, 15 dkg vaj, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg nyers kolbász, 2 dl tejföl, 20 dkg trappista sajt

Elkészítése:
A héjas burgonyát sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, felkarikázzuk, akárcsak a főtt tojásokat. Egy zsiradékkal kikent tűzálló tál aljára burgonyaszeleteket rakunk. Sózzuk, és olvasztott vajjal megspricceljük. Sonka következik, majd burgonya, só, olvasztott vaj, rá főtt tojás és kolbász. A sort burgonyaréteg zárja. Majd megszórjuk reszelt sajttal, leöntjük a tojás sárgájákkal elkevert tejföllel.
Előmelegített sütőben sütjük.

ERŐLEVES
Hozzávalók:
1 l erőleves (kockából), 15 dkg tortellini, 1 csomó snidling, 10 dkg trappista sajt

Elkészítése:
Az erőlevest felforraljuk és beleszórjuk a tortellinit. Lefedve addig főzzük, míg a tészta megpuhul.
A levest forrón, finomra vágott snidlinggel és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

FŐFOGLÁR KEDVENCE
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet prágai sonka (igen vékony szelet), 2 db zöldpaprika vékonyan felkarikázva, 4 db közepes paradicsom kockára vágva, 15 dkg gomba előre párolva, 5 dkg száraz füstölt kolbász felkarikázva, 5 dkg vaj, 25 dkg vékonyra szeletelt párizsi vékony csíkokra vágva, 2 dl ketchup vagy milánói szósz

Elkészítése:
A felsorolt hozzávalókat a prágai sonka kivételével egy edényben alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózhatjuk, illetve aki a csípőset szereti, erőspaprika-krémmel megbolondíthatja. Az így elkészült saláta masszát a kiterített sonkaszeletek közepére halmozzuk, elegyengetjük, majd feltekerjük.
Kivajazunk, vagy sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, majd a sonkatekercseket egymás mellé a tepsibe helyezzük.
A tetejére reszelt füstölt, vagy trappista sajtot szórunk és kb. 20 percre a sütőbe helyezzük.

FOKHAGYMÁS-TEJSZÍNES CSIRKEMELL
Hozzávalók:
1 csirkemell, liszt, zsemlemorzsa, tojás, 1 fej fokhagyma, 3 dl főzőtejszín, 10-15 dkg trappista sajt

Elkészítése:
A csirkemellet kiklopfoljuk, lisztes zsemlemorzsába, tojásba, majd ismét lisztes zsemlemorzsába forgatjuk.
Kimargarinozott tepsibe rakjuk, a tejszínnel leöntjük, majd 1 fej törött fokhagymát szórunk rá. 20 percig sütjük (nem kell lefedni), majd megszórjuk reszelt sajttal, és további 10 percig sütjük.

Forrás:
SAJTOS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.