Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTOS RECEPTEK 4.

2016.11.17

SAJTOS RECEPTEK

FRANCIA FOKHAGYMALEVES (SOUPE Á L´AIL)
Hozzávalók:
20 gerezd fokhagyma, 3 szegfűszeg, 10 dkg reszelt trappista vagy parmezán sajt, 2 ek olívaolaj, só, fehér bors, kevés szárított zsályalevél, 4 zsemle

Elkészítése:
2 l vízben főni tesszük a meghámozott, egészben hagyott fokhagymát, a szegfűszeget, zsályát, csipetnyi borsot és kk. sót. Forraljuk fel, csendes tűzön főzzük 1/4 óráig. Vágjuk félbe a zsemléket, a feleket 5 mm vékony szeletkékre, szórjuk meg mindegyiket mk-nyi sajttal, locsoljuk meg pár csepp olajjal, és sütőlemezen tegyük 4-5 percre forró sütőbe, míg a sajt megpirul.
Szórjuk a levesestálba és szűrjük rá a levest.
Dúsíthatjuk a levest csontlével, 3-4 ek-nyi tejszínnel elkevert tojássárgájával is. Ez esetben a levesestál alján eldolgozzuk a tejszínt a tojássárgájával, majd állandóan kevergetve ráöntjük az átszűrt levest.
Beletesszük a zsemle szeleteket.

FRANCIA RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 5 kemény tojás, 3 nyers egész tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj, 10 dkg trappista sajt, só, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt karikákra vágjuk.
A meghámozott kemény tojást is felkarikázzuk, a sajtot megreszeljük.
A tojássárgákat habosra kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót majd végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.
2-3 evőkanálnyi reszelt sajtot félreteszünk, a többit a burgonyával, a tojáskarikákkal és a vajas- tejfölös-habos krémmel óvatosan összekeverünk.
Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba szedjük az egészet, egy kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és a tetejét meghintjük a félretett reszelt sajttal.
Előmelegített forró sütőben aranysárgára sütjük és melegen tálaljuk.
Salátát, savanyúságot kínálhatunk mellé.

GOMBÁS-SAJTOS MAKARÓNI
Hozzávalók:
1 csomag makaróni, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg darált hús, 15 dkg sampinyon gomba, 1 kiskanál piros paprika, 1 db zöldpaprika, só, kevés zsír, bors, vegeta, 15 dkg sajt a tetejére (trappista).

Elkészítése:
A hagymát összevágjuk, kevés zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a piros paprikát, darált húst, gombát, zöldpaprikát, fokhagymát. Ízesítjük sóval, borssal, vegetával, kevés vízzel összefőzzük. Közben kifőzzük a makarónit, egy nagy jénai edénybe rakjuk. Egy sor makarónit, egy sor gombás-húsos szaftot.
A tetejére sajtot reszelünk, és a sütőbe tesszük.

GÖDÖLLŐI RAKOTT OLDALAS
Hozzávalók:
80 dkg oldalas, 1 kg burgonya, 8 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
A megmosott, 8 darabra vágott, megsózott oldalast az olajon süssük pirosra a fokhagymával, majd egy kevés vízzel pároljuk puhára.
A megtisztított, felszeletelt burgonyát terítsük a tepsi aljára, fedjük be a vöröshagymaszeletekkel, a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk és öntsük le a sajtos tejföllel.

GUAYABA (ÉDESSÉG)
Ez tipikus dél-amerikai gyümölcsből készül, de helyettesíthető bármilyen sűrű lekvárral vagy birsalmasajttal.
Elkészítése:
Gőzfürdőben felolvasztjuk a lekvárt, ebből lesz az édesség, amit mindig sajttal tálalunk. (pl. trappista) és mentalevéllel díszíthetjük.
Ezt az édességet úgy is elkészíthetjük, hogy feldaraboljuk a birsalmasajtot, és ugyanakkora sajtot vágunk hozzá.

Forrás:
SAJTOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.