Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON

Cikkek

SALÁTA LEXIKON - A RETEKSALÁTÁK 3.

2016.05.03

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0

SALÁTA LEXIKON - A RETEKSALÁTÁK 2

2016.05.01

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0

SALÁTA LEXIKON - A RETEKSALÁTÁK 1

2016.04.22

A retek - Raphanus sativus - , népies nevén kerti retek vagy réparetek a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó élelmiszernövény-faj.
A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtája kedvelt. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is.
Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták.

 

 

 

 

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0

SALÁTA LEXIKON - NARANCSOS SALÁTÁK

2016.04.18

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0

SALÁTA LEXIKON- BURGONYÁBÓL 6

2016.03.19

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0

SALÁTA LEXIKON - CÉZÁR SALÁTA 2

2016.02.29

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0

SALÁTA LEXIKON - BURGONYÁBÓL 5

2016.02.11

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0

SALÁTA LEXIKON - A CÉZÁR SALÁTÁK 1

2016.02.09

AZ ÁLLÍTÓLAGOS, EREDETI RECEPT
A saláta eredete Cesare Cardini (1896-1956) nevéhez fűződik, akinek a 20-as években a mexikói Tijuanaban (a kaliforniai határhoz közel) szállodája és étterme volt. Cardini, olasz bevándorlók fiaként elsősorban itáliai konyhát vitt. Történt aztán egy szép napon, pontosabban 1924. július 4-én, hogy ünnepnap lévén (Amerika a függetlenségét ünnepelte) nagyobb társaság lépett az étterembe. A személyzet enyhe pánikba esett, hisz ekkora tömeg ellátására a konyha nemigen volt felkészülve. No de Cardini úr feltalálta magát. A vendégek előtt, az olasz konyha alapvető hozzávalóiból keverte össze salátáját: római salátát tépkedett, majd fokhagymás ízesítésű olívaolajjal, frissen facsart citromlével, piciny Worcestershire-mártással, frissen reszelt parmezánnal, nyers tojással és pirított kenyérdarabkákkal vegyítette, majd sózta és fekete borsot tekert rá. A salátának olyan sikere lett, hogy minden asztalnál rendeltek belőle.

Forrás: Wikipédia

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0

SALÁTA LEXIKON - BURGONYÁBÓL 4

2016.02.02

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0

SALÁTA LEXIKON - A BROKKOLI 6

2016.02.01

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben.
A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Itália területén termesztették és fogyasztották ezt a zöldséget, a római korban. A brokkoli neve megemlítésre került Apicius szakácskönyvében is. Majd az 1560-as években találunk rá utalást Franciaországban. Ebben az időben Angliában még teljesen ismeretlen, mint termesztett növény. A 19. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé. Magyarországon, bár már régóta ismert zöldségnövény, nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

wikipédia
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: SALÁTA LEXIKON | Hozzászólások: 0