BURGONYASALÁTÁK 6.

Burgonyasaláta 01.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1-2 fej vöröshagyma, 1-2 ek porcukor, olaj, só, ecet
Elkészítése:
A héjában főzött burgonyát, megtisztítjuk, és még forrón, karikára vágjuk.
Megszórjuk porcukorral, ízlés szerint sózzuk, ecettel megöntözzük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Az ízének kellemesen savanykásnak kell lennie.
Közé keverjük a karikára vágott vöröshagymát, és így együtt hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt a lébe öntsünk kevés olajat.

Burgonyasaláta 02.
Hozzávalók 8 személyre:
1 kg apró szemű, téli burgonya, 4 szál összevagdalt újhagyma, 1 fej összevagdalt vöröshagyma, 1/2 meghámozott, reszelt zellergumó, 3 evőkanál majonéz, 4 evőkanál joghurt, 3 kemény tojás, negyedelve, 20 dkg ropogósra sütött füstölt szalonna, 1 kiskanál édes-nemes pirospaprika, só
Elkészítése:
A burgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, kihűtjük.
A burgonyát tálban a zellerrel, a hagymával, és a joghurttal higított, majonézzel összekeverjük, és kemény tojással meg szalonnával díszítjük.
Paprikával megszórva kínáljuk.
Összeállítás: 20 perc
Főzés: 20 perc

Burgonyasaláta 03.
Elkészítése:
Legjobb hozzá a sárga burgonya, melyből 6-8 darabot puhára főzve, leszűrünk, és kihűlni hagyjuk.
Meghámozva vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, fél fej apróra vágott vöröshagymát keverünk bele, s 4-5 kanál táblaolajat öntünk rá.
Borecetet, kis vízzel gyengítve abba 1-2 darab kockacukrot feloldunk, s a burgonyára öntve mindent jól elvegyítünk, tálba tesszük.
Vékony hagyma karikákkal díszítjük, s borssal behintjük.

Burgonyasaláta 04.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, metélőhagyma, salátaolaj, cukor, fél dl száraz fehérbor, fehérbors, ecet
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük.
Amikor kihűlt, meghámozzuk, majd vékony karikákra vágjuk.
A felszeletelt hagymával, az ecettel, sóval, cukorral, fehérborral és őrölt borssal ízesítjük, 3 dl vízzel leöntjük, egy kevés olajat csurgatunk rá, majd hűtőbe tesszük.


SALÁTA LEXIKON - SALÁTÁK BURGONYÁBÓL
Szerző:


