Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - BURGONYASALÁTÁK 5

2019.02.12

SALÁTA LEXIKON

Burgonyás hússaláta
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg burgonya, 20 dkg főtt marhahús, 2 kemény tojás, 3 kovászos uborka, 5 dkg konzerv zöldborsó, 1 dl majonéz, só, törött fekete bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát, a főtt húst, a kemény tojást és a kovászos uborkát kockára vágjuk, hozzáadjuk a zöldborsót, összekeverjük, és törött fekete borssal ízesített majonézzel elkeverjük.
A saláta tetejét megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Burgonyás kelsaláta
Hozzávalók:
40 dkg kínai kelkáposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, 1 nagy grape fruit (vagy 1 dl grape fruit juice) 3 gerezd fokhagyma, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, 1 db marinált paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál marinált paprikacsík), 1-2 evőkanál porcukor.

Elkészítése:
Először a saláta mártását készítem el. A grape fruit levét kicsavarom és összekeverem a majonézzel, majd hozzáadom a tejfölt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra aprított petrezselyemzöldet. Ezután a sóval, a cukorral és a borssal ízesítem. A mártásba belekeverem a lecsöpögtetett és vékony csíkokra vágott marinált paradicsompaprikát. A kínai kelt a külső fonnyadt, hibás leveleitől megtisztítom, és olyan vékony laskára vágom, amennyire csak lehetséges. A mártásba keverem a meghámozott és csíkokra vágott főtt burgonyával együtt.
Az egészet jól összeforgatom, majd szorosan lefedem, és a hűtőszekrényben néhány órán keresztül érlelem. Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Burgonyás zöldségsaláta
Hozzávalók:
50 dkg héjas burgonya, 25 dkg zöldbab, 25 dkg tisztított karfiol, 20 dkg jó kemény, apró paradicsom, 2 dl tejföl (vagy joghurt), ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött bors, 2 csokor, friss, zöld kapor, fél citrom leve, csipet cukor.

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzöm, a megtisztított zöldségeket pedig külön-külön gőzben (vagy nagyon kevés sós vízben) félpuhára párolom és hagyom kihűlni. A meghámozott főtt burgonyát apró kockákra vágva lehetőleg többrészes salátástál egyik mélyedésébe halmozom, a többi mélyedésbe teszem a párolt zöldségeket és a kis kockákra vágott paradicsomot, külön-külön. (Ha nincs osztott táluk, akkor egy nagyobb pecsenyéstálra külön-külön halmokba rakják!) A tejfölt összekeverem a citromlével, a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon apróra vágott kapor háromnegyed részével, majd a sóval és a csipetnyi cukorral ízesítem.
A mártást ráöntöm a saláta alkotórészeire, és a maradék kaporral meghintve folpack fóliával jó szorosan letakarom.
Hűtőszekrénybe teszem egy-két órára. Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Burgonyasaláta (Barchevanli) – Irán
Hozzávalók:
4 db héjában főtt burgonya, 4 db sárgarépa, 2 kemény tojás negyedelve, só, bors, 1 kk. összevágott tárkony, 25 dkg mirelit vagy friss zöldborsó, 1 felaprított hagyma, 1-2 ek ecet, 3 ek olaj, 1 ek majonéz.

Elkészítése:
A főtt burgonyát negyedekre vágjuk, kihűtjük. A borsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük. Összekeverjük a burgonyát, borsót, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük az olajat, ecetet, összekeverjük a hagymával, tárkonnyal, ráreszeljük a répát.
A tojásokat majonézbe mártjuk, körberakjuk velük a salátát.
Jól behűtve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - SALÁTÁK BURGONYÁBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.