Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A CÉKLASALÁTÁK 4

2017.04.12

SALÁTA LEXIKON

CÉKLASALÁTA 07.
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 10 dkg burgonya, 20 dkg friss uborka, 5 dkg hagyma, 2 dkg cukor, 1,5 dkg só, 1 dl ecet, 1,5 dl tejföl, 1 db kemény tojás, 2 dkg mustár

Elkészítése: A megtisztított céklát apró kockára vágjuk, majd 1,5 l ecetes vízben megfőzzük, a levét leszűrjük és kihűtjük. Hozzátesszük az apróra vágott főtt burgonyát, uborkát, hagymát, és a felvágott tojást, megsózzuk és mustárt adunk hozzá. Mindezt leöntjük a cékla levével, tejfellel és összekeverjük. Tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselyemmel vagy kaporral meghintjük.

CÉKLASALÁTA 08.
Elkészítése:

A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 23 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, miközben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is.

CÉKLASALÁTA 09.
Hozzávalók: 80 dkg cékla, almaecet, cukor, só, köménymag, 5 dkg torma

Elkészítése: A céklát jól megmosom. A gyökerét nem szabad levágni, mert akkor főzés közben kifőnek a színanyagok! Bő vízben puhára főzöm, ha megfőtt, leszűröm, hideg vízzel leöblítem és meghámozom. Lehetőleg hullámos élű késsel szeletelem és (vízzel, ecettel, cukorral, sóval készített) salátalébe teszem. A köménymagot megfőzöm, a tormát lereszelem. A köménymag levét és a reszelt tormát belekeverem a céklába. Lehűtöm, és egy kis, erre a célra félretett reszelt tormával díszítve tálalom.

Forrás:
SALÁTA LEXIKON - A CÉKLASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.