Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - CÉKLA 1

2016.12.19

SALÁTA LEXIKON

Származása, elterjedése
A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már i. e. 3000-ben ismerték. Magyarországon a 17. században vált ismertté.
Lippai János
- a vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern, étkezést szolgáló fajták a 19. és a 20. században terjedtek el.

Gyógyászati hatása
A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik.
Az antioxidáns hatását a TAC számmal (Total antioxidant capacity) jelölik.

Gátolja a
- ráksejtek szaporodását,
- vérképző, a
- sav-bázis egyensúlyt, a
- máj anyagcsere-folyamatait szabályozza.

Cékla - Tápanyagtartalom 100 g-ban
 
Források
- Ugrás fel ↑ [1] Garami Mária: Betain a céklából, Kertpont.hu
- Ugrás fel ↑ „”. Sciences et Avenir (744), 38-39. o. (Hozzáférés ideje: 2009. február 13.)

További információk
- Céklából készülő savanyúság receptek
- A cékla termesztése és konyhai felhasználása
- Savanyúság.lap.hu - linkgyűjtemény

Kapcsolódó szócikkek
- betanin
- geozmin
wikipedia
 
ALMÁS CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók:
alma, cékla, citrom, méz

Elkészítése:
Mossunk meg azonos mennyiségű nyers céklát és almát, esetleg konyhai kefével tisztítsuk meg a céklát. Hámozás nélkül reszeljük le mindkettőt (ne túl apróra), adjunk hozzá a citromlevét (ne bolti citromlevet) és mézet. Az arányokat kikísérletezhetjük magunk, lényeg, hogy ne sokat, hogy az alma és cékla íze domináljon. Hűtve fogyasszuk. Elkészítési idő: 10 perc
ALMÁS CÉKLASALÁTA 02.
Elkészítése:
2 db reszelt, nyers céklát elkeverünk 4 db reszelt almával. Ízesítjük őrölt köménnyel, citromlével, kanálnyi olajjal, sóval, kevés mézzel, ecetes tormával.
 
ASZALT-SZILVÁS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg cékla, 15 dkg aszalt szilva, 5 dkg dióbél, 2 db alma, 1 dl tejföl, 20 dkg majonéz, porcukor, 1 db citrom, 1 kk mustár

Elkészítése:
A céklát nem túl puhára főzzük, majd meghámozva vékony csíkokra vágjuk. Ugyanígy összevágjuk az almát és a szilvát is. Összekeverjük a mártás hozzávalóit, és beleforgatjuk a céklát, almát, szilvát és a durvára vágott diót. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
CÉKLA MAJONÉZZEL
Elkészítése:
Főzzünk meg 10 dkg vékony szeletekre vágott céklát kevés sós, forró vízben. Ha kihűlt, szűrjük le és keverjük össze citromlével és majonézzel. Egy adag lesz belőle.
CÉKLASALÁTA 01.
Hozzávalók:
1 kg cékla (lehetőleg a bíborhenger-fajta), 1 vastagabb szál torma, 4 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só. ízlés szerint 1-2 evőkanál méz, almaecet (vagy egyéb salátaecet), csipet tört köménymag

Elkészítése:
A céklarépákat gondosan megmosom. Ha szükséges, kefével lesikálom, hogy az összes homokos szennyeződés lejöjjön róla. Lapos tűzálló tálra fektetem, de előzőleg nem felejtem el néhány helyen megszurkálni a nagyobb darabokat. Aláöntök egy deci vizet és szorosan befedve, betolom a mikrohullámú sütőbe. Húszpercnyi párolás szükséges a legerősebb fokozaton ahhoz, hogy a cékla megpuhuljon. Közben a salátamártást elkészítem: almaecetet annyi vízzel keverek össze, hogy kellemesen savanykás legyen, összesen körülbelül jó félliternyit. Sóval, mézzel és a fűszerekkel ízesítem, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt tormát meg a zúzott fokhagymát. A párolási idő letelte után még legalább tizenöt percig hagyom háborítatlanul fedő alatt a céklát, azután pedig meghámozom, és nagylyukú reszelőn lereszelem. A céklareszeléket befőttes üvegben leöntöm a salátalével és hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben legalább két napig érlelem. Ezután leszűröm a levét. A visszamaradt céklát összekeverem a kefirrel. (Leszűrt levéből céklalevest lehet készíteni, vagy kevés mézzel, ásványvízzel elkeverve kitűnő üdítőital. (Bármilyen pecsenye mellé kitűnő köret vagy saláta, de vacsorára is alkalmas néhány szelet pirított kenyérrel.
 
Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A CÉKLASALÁTÁK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.