Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CÉZÁR SLÁTÁK 5

2020.01.05

SALÁTA LEXIKON

CÉZÁR SALÁTA 12.
Hozzávalók - Az öntethez:

2 db közepes erőspaprika, 0,8 dl pirított tökmag, 2 gerezd fokhagyma, negyed teáskanál őrölt fehérbors, 1 teáskanál só, 1,5 dl salátaolaj, 0,6 dl vörös borecet, 10 dkg reszelt parmezán, 1 csokor koriander zöld, 3,6 dl majonéz, 0,6 dl víz
A salátához:
2 db kukoricaliszt tortilla, 1 fej fodros saláta, 10 dkg parmezán sajt, 1-1 db zöld, sárga és piros húsú paprika, 10 dkg főtt kukoricaszem

Elkészítése:
Az öntet hozzávalóit (a korianderlevél, a majonéz és a víz kivételével) tegye turmixgépbe.
Körülbelül 10 másodperc alatt pépesítse.
Ekkor forgassa bele az apróra vagdalt koriander zöldet.
Öntse a majonézt és a vizet fém üstbe, és habverővel keverje krémessé.
Óvatosan forgassa össze a másik keverékkel, majd jól zárt edényben tegye hűtőszekrénybe.
(Három napig eltartható.)
A saláta összeállításához a tésztát vagdalja apró kockákra, majd a forró olajban süsse ropogósra, és csepegtesse le.
A grillben megsütött paprikákat kockázza fel.
A megmosott salátalevelekkel bélelje ki a tálat.
Szórja bele a tortillát, majd a színes paprikákat.
Locsolja meg az összeérett öntettel.
Erre szórja a kukoricát, végül reszelt sajttal gazdagon megszórva és lehűtve tálalja.

CÉZÁR SALÁTA 13.
Hozzávalók:
40 dkg csont és bőr nélküli főtt tyúkmell, 1 fej vöröshagyma, 2 kemény tojás, 2 evőkanál olajbogyó, 2 zöldpaprika, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, 1 csokor snidling, só (ízlés szerint), törött fekete bors

Elkészítése:
Az ecetet összekeverjük az olajjal, megsózzuk, megborsozzuk és a fele, finomra vágott snidlinget belekeverjük.
A főtt tyúkmellet nagyon vékony csíkokra aprítjuk, a kemény tojást felkarikázzuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és ugyancsak csíkokra vágjuk, majd salátástálba öntjük.
Hozzátesszük a marinált paprikát és a meghámozott, hajszálvékony karikákra vágott, megsózott hagymát.
A kimagozott és finomra vágott olajbogyóval megszórjuk, végül rálocsoljuk a mártást.
Jól átkeverjük, és a hűtőszekrényben lefedve 2 óráig érleljük.

CÉZÁR SALÁTA 14.
Hozzávalók:
1 tojás sárgája, 1 teáskanál dijoni mustár, olaj, felesben ét és olíva, 3 bors fűszerkeverék, 1 csipet oregánó, 1 csipet bazsalikom, 1 csipet petrezselyem, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 nyelet citromlé, 1-2 csipet só, kb. 1dl tejszín lehet egy nyeletnyi tejet is még fejenként 1/2 jég- v. fejes saláta, 15 dkg csirkemell, pirított kenyérkocka, 2 teáskanál parmezán

Elkészítése:
Majdnem olyan, mint a majonéz, tojássárgáját dijonival kikeverni, majd az olajból annyi, amíg krémes állagú nem lesz, és nem folyik ki az edényből, és kézi habverővel szoktam keverni.
Ezek után bele a fűszerek, hogy kicsit kesernyésen pikáns legyen.
A sűrű állaga még mindig megvan, ezek után a nyelet tej, és a tejszín
Úgy kell önteni, hogy ne legyen híg.
Csirkemellet megszórom sóval és három-bors keverék majd olívaolajon aranyszínűre sütöm és felcsíkozom. kenyérkockákat előkészítem
Salátát leveleire szedem, 1 sort tányérra teszek, megszórom a hússal, kenyérkockával öntetet locsolok rá, még 1 sor levél, hús kenyérkocka, öntet és parmezánnal megszórom.
Lehet díszíteni paradicsommal, hogy még színesebb legyen.

CÉZÁR SALÁTA 15.
Hozzávalók:
jégsaláta vagy római saláta, 30 dkg csirke- vagy pulykamellfilé, 1 paradicsom, 1 csokor újhagyma vagy egy fél fej édes, fehér hagyma (esetleg lilahagyma), olívabogyó, 2 szelet kenyér, 4 evőkanál magos mustár, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál piros arany, 2 evőkanál szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál majonéz, 1 dl olívaolaj

Elkészítése:
A húst megmossuk, megszárítjuk, és nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk.
Egy műanyag dobozban elkészítjük a húspácot: az olívaolajat kikeverjük 2 evőkanál magos mustárral, 3 evőkanál mézzel, szójaszósszal, piros arannyal, sózzuk, borsozzuk.
Ebbe a pácba beleforgatjuk a húsdarabokat, és legalább egy órát állni hagyjuk, de a legjobb egész éjszakára a pácban hagyni.
Elkészítjük az öntetet:

a joghurtot kikeverjük a majonézzel, 2 evőkanál magos mustárral, 1 evőkanál mézzel, pici sóval, borssal.
A salátát egy tálba öntjük, rákockázzuk a paradicsomot, rátesszük a hagymát karikára vágva, az olívabogyót, és egy pici olívaolajjal átkeverjük.

A húst egy vastag aljú serpenyőben, kisebb adagokban kisütjük.

(Azért kisebb adagokban, hogy ne engedjen levet, azaz, piruljon, ne párolódjon.)

Sütéskor nem kell alá külön olaj, hiszen a pácban már van!
A sült húskockákat egy tányérra tesszük, melegen tartjuk.
A kenyeret felkockázzuk, és abban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, megpirítjuk.
(A serpenyőbe visszaönthetjük a már kisült hús alól a szaftot, hogy a kenyér magába szívhassa.)
Tálaláskor vagy külön tálakban adjuk az összetevőket, hogy mindenki a maga ízlése szerint szedhessen, vagy a salátát megöntözzük a joghurtos-mustáros öntettel, körberakjuk a húskockákkal, és megszórjuk a pirított kenyérkockákkal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTÁK LEXIKON - CÉZÁR SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.