Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - CÉZÁRSALÁTÁK 2.

2019.01.29

SALÁTA LEXIKON

CÉZÁR SALÁTA 01.
Hozzávalók:
3 nagy fokhagymagerezd, 3 leszárított szardellafilé (anchois), 1 kk fűszeres só, 1/4 kk. mustár, 1 csepp, csípős borsmártás, 1 ek. Worcester-szósz, 4 kk. vörösbor, 2 ek citromlé, 1/3 pohárborecet, 2 tojássárgája, 1 pohár növényi olaj, 2 fej saláta, 450 g főtt, apróra vágott szalonna, 1 pohár pirított zsemlekocka, 3/4 pohár reszelt sajt (kemény sajtfajta)

Elkészítése:
Egy acélkéses konyhai robotgéppel szétmixeljük a fokhagymát és a szardella-filéket. Miközben működik a robot, hozzáadjuk a sót, a csípős borsmártást, a Worcester-szószt, a vörösbort, a citromlét és az ecetet. Beletesszük a két tojássárgáját, és addig mixeljük, amíg jól el nem keveredik. Mixelés közben szép lassan hozzáadjuk az olajat is.(Saját megjegyzés: aki nem szereti nyersen a tojás, az meg is főzheti, s úgy mixeli bele a pasztába - annak idején anyukám a tartármártást is főtt tojássárgájával csinálta) Felvágjuk a salátát, és összekeverjük a szalonnával és a zsemlekockával.
Összeforgatjuk az öntettel.
Hozzáadjuk a sajtot, és újra átforgatjuk.

CÉZÁR SALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 nagy fej saláta, 18 vékony szelet bagett kenyér, 2 dl olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tojás, 2 nagy citrom leve, 5 dkg parmezán, frissen őrölt fekete bors, só

Elkészítése:
Szedjük szét a salátaleveleket, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Dobjuk el a saláta kemény és hervadt részeit, az ép leveleket konyhaollóval vágjuk csíkokra. Vágjuk a kenyérszeleteket kis kockákra. Melegítsünk meg 4 ek. olajat egy serpenyőben, tegyük bele a zúzott fokhagymát, és futtassuk meg benne a kenyérkockákat. Hagyjuk kihűlni. Főzzük a tojásokat félkeményre: amikor a víz forrni kezd, tegyük a lángot takarékra, és így főzzük 2 percig. Azonnal öblítsük le hideg vízzel és szedjük le a héját. Facsarjuk ki a citromot, öntsük a levét egy tálkába, és adjuk hozzá cseppenként a maradék olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk. Tegyük a salátát salátástálba és öntsük rá az öntetet, keverjük össze alaposan, és tegyük félre 10 percre, hogy jól átjárja a mártás íze. Vágjuk a tojásokat hosszában négyfelé, azután a szeleteket vágjuk még egyszer félbe keresztben.
Keverjük bele a salátába a pirított kenyérkockákkal együtt, majd szórjuk rá a reszelt parmezánt.
Azonnal tálaljuk.

CÉZÁR SALÁTA 03.
Hozzávalók 6-8 főre:
1 fej saláta, fokhagyma granulátum, 6 dkg szardella, 15 ml Dijoni mustár, bors, 1 citrom leve, 1,7 dl olívaolaj, 1 tojás, 12 dkg frissen reszelt parmezán sajt Pirítóshoz: fél előző napi francia kenyér, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj

Elkészítése:
A kenyeret vágjuk apró kockákra.
Tegyük forró olajba fokhagyma granulátumot és a kenyérkockákat, és pirítsuk 2-3 percig, majd tegyük szalvétára. Kezünkkel tépkedjük apróbb darabokra a fejes salátát és vágjuk egészen apróra a fokhagymát. A szardellapasztát törjük össze villával, adjuk hozzá a fokhagymát, a borsot, öntsük hozzá a citromlevet, és habverővel keverjük össze az öntetet és adjuk hozzá az olívaolajat. Majd adjuk a salátát az öntethez és keverjük jól össze. Üssünk fel egy tojást, és nyersen keverjük a salátához. (összetartja és gazdagítja a salátát.)
Adjuk hozzá a salátához a fokhagymás pirítósok felét és a parmezán kétharmadát.
A többivel külön-külön díszítjük a salátaadagokat.

CÉZÁR SALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemell filé, fél fej saláta, 50 dkg uborka, 50 dkg paradicsom, 1 dl tejszín, 2 dl ezer sziget salátaöntet, 2 dl tejföl, kevés olívaolaj, 10 dkg trappista sajt, só, szárnyas fűszerkeverék

Elkészítése:
A csirkemell-filét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk. Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát. Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezer sziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.

CÉZÁR SALÁTA 05.
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell, grill fűszerkeverék, 1 fejes saláta, 5 dl joghurt, 2 KNORR Joghurtos salátaöntet-por, kapribogyó, fokhagyma, pirított kenyérkocka, reszelt parmezán, só, bors

Elkészítése:
A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük és csíkokra vagdaljuk. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, majd grill fűszerkeverékkel megszórjuk és fél órát állni hagyjuk, majd serpenyőbe rakva megsütjük. A joghurtot összekeverjük a salátaöntet-porral, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A salátát összekeverjük az így elkészített öntettel és a kapribogyóval. Adagonként tányérra rendezzük, és a tetejére helyezzük a húst. Megszórjuk reszelt parmezánnal és a pirított kenyérkockákkal.
Díszíthetjük paradicsommal és petrezselyemmel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - CÉZÁR SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.