Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTALEXIKON - CÉZÁR SALÁTÁK 1

2018.11.14

SALÁTALEXIKON

AZ ÁLLÍTÓLAG EREDETI RECEPT
A saláta eredete Cesare Cardini (1896-1956) nevéhez fűződik, akinek a 20-as években a mexikói Tijuanaban (a kaliforniai határhoz közel) szállodája és étterme volt. Cardini, olasz bevándorlók fiaként elsősorban itáliai konyhát vitt.
Történt aztán egy szép napon, pontosabban 1924. július 4-én, hogy ünnepnap lévén (Amerika a függetlenségét ünnepelte) nagyobb társaság lépett az étterembe. A személyzet enyhe pánikba esett, hisz ekkora tömeg ellátására a konyha nemigen volt felkészülve.
No de Cardini úr feltalálta magát.
A vendégek előtt, az olasz konyha alapvető hozzávalóiból keverte össze salátáját: római salátát tépkedett, majd fokhagymás ízesítésű olívaolajjal, frissen facsart citromlével, piciny Worcestershire-mártással, frissen reszelt parmezánnal, nyers tojással és pirított kenyérdarabkákkal vegyítette, majd sózta és fekete borsot tekert rá.
A salátának olyan sikere lett, hogy minden asztalnál rendeltek belőle. Forrás: Wikipédia

BROKKOLIS CÉZÁR-SALÁTA
Hozzávalók 1 adaghoz A salátához:
só, kb. 45 deka brokkoli (megtisztítva 30 deka), 1/2 szikkadt zsemle, 2 fej retek (10 deka)
Az öntethez:
4 deka friss parmezán, 3/4 deci olívaolaj, 2 evőkanál friss citromlé, 1 kávéskanál szardellapaszta, 2 kávéskanál mustár, 1 fokhagymagerezd, frissen őrölt bors

Elkészítése:
Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és felforralom. Amíg melegszik, előkészítem a brokkolit. A megmosott zöldséget rózsáira szedem, majd a rózsákat kb. 3 centi átmérőjű falatokra darabolom. A falatokról levágom a vastag szárrészeket, de a zsengéket meghagyom. Ha már forr a víz, beleszórom a brokkolit, és néhány perc alatt roppanósan puhára főzöm. Ezután leszűröm, majd hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve megszárítom.
Miközben a puha brokkoliról lecsöpög a víz, felkockázom a szikkadt zsemle felet, és száraz teflonserpenyőben – amelyben nyugodtan lehet olaj nélkül ügyködni –, kevergetve aranybarnára pirítom. A megpirított zsemlekockákat félreteszem, amíg kihűlnek.
Ezután elkészítem a kifejezetten sűrű, dús öntetet.
A turmixgépbe reszelem a parmezánt, ráöntöm az olívaolajat meg a friss, leszűrt citromlevet, és belekanalazom a szardellapasztát meg a mustárt. Utána hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdet, és tekerek a gépbe frissen őrölt borsot is. Pillanatok alatt pépesítem az egészet, és az öntet ezzel készen is van. Már csak annyi maradt, hogy a megmosott retket felkockázzam, és egy jól záródó műanyagdobozban összekeverjem a brokkolival meg 1 evőkanálnyi sűrű öntettel.
(A maradék öntetet le folpackozva a hűtőben szoktam tartani. 1 hétig kutyabaja sem lesz, és bármilyen más zöldséghez is nagyon finom.) A kész brokkoli salátát berakom a hűtőbe, a kihűlt, pirított zsemlekockákat pedig kint hagyom a konyhapulton.
Másnap a zsemlekockákat alufóliába csomagolom, és a salátával együtt magammal viszem.
Ebédkor a parmezános brokkolira rászórom a ropogós kockákat, és az egészet nagy élvezettel megeszem.

CAESAR Á LA KÁRPÁTIA
Hozzávalók:
1 fej ropogós római saláta, 2 zsemléből készített fokhagymásan pirított zsemlekocka, 6-8 dkg-nyi szardellacsík, fehér bors, 1 tojás sárgája, 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj, 2 dl balzsamecet, 1 kanál francia mustár, két kanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
A megmosott saláta külső leveleit darabokra tépkedjük, belsejét egyben hagyjuk. A szardellacsíkok kétharmadát pépessé dolgozzuk össze a fokhagymával és a tojások sárgájával, a mustárral és a balzsamecettel, majd habverővel folyamatosan adagolva hozzáadjuk az olívaolajat. A majonézre emlékeztető, de annál hígabb és erősebb ízű öntetből közvetlen a tálalás előtt annyit adagolunk a parmezán sajttal megszórt és a pirított zsemlekockákkal összekevert salátalevelekre, hogy kellemesen befedje, de ne áztassa el azokat.
A salátát megszórjuk kevés őrölt borssal, tetejét szardellacsíkokkal díszítjük, azonnal tálaljuk.

CÉZÁR CSIRKESALÁTA TÉSZTÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 60 dkg spagetti, 1 fej saláta, 30 dkg paradicsom, 3 dkg bazsalikom, 3 zöldhagyma, 8 dkg dressing, 5 dkg petrezselyem, 10 dkg feta sajt, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A csirkét süsse meg roston és aprítsa falatokra.
A spagettit főzze meg.
A salátát szeletelje vékonyra, a paradicsomot (lehetőleg aprót) felezze, vagy még apróbbra vágja, a zöldhagymát szeletelje vékonyra, a petrezselymet aprítsa finomra, a sajtot morzsolja szét, a fokhagymát törje át.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTÁK LEXIKON - CÉZÁR SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.