Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CUKKINISALÁTÁK 5

2020.03.26

SALÁTA LEXIKON

OLASZ CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
80 dkg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 4 ek olaj, fél citrom leve, 5 ek borecet, 1 kk mustár, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, cukor, őrölt bors

Elkészítése:
Meghámozzuk, és vékonyan felszeljük a cukkinit, kevés sóval meghintjük, citrommal megöntözzük, és az olajban fedő alatt 10 percig pároljuk.
Simára keverjük a mustárt az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és az ízét cukorral szelídítjük.
Ezzel a mártással keverjük össze a kihűlt cukkinit.
Közé reszeljük a hagymát, meghintjük a finomra vágott zöld-fűszerrel.

PARADICSOMOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
egy-két kisebb fajta cukkini, néhány paradicsom, inkább keményebb fajta, sok fokhagyma, kis só, cukor (kb. 1 ek), olívaolaj, mustár

Elkészítése:
Alaposan megmosom a cukkinit, egy ujjnyi karikára vágom, kicsit mindkét felét megsózom és hagyom állni (kb. 10-15 perc).
Egy serpenyőben forró olívaolajon megpirítom az alaposan megtörölgetett cukkini karikákat.
Kiteszem őket egy tálba, és a maradék olajba belehajítom az apróra vágott fokhagymát, kicsit pirítom.
Visszateszem a cukkinit, majd rá a felkarikázott paradicsomot - együtt párolom egy kicsit.
Teszek rá egy kis mustárt és cukrot.

PARMEZÁNOS SÜLT, CUKKINI-SALÁTA
Hozzávalók 1 személyre:
2 cukkini, 2 ek olívaolaj, 1 ek balzsamecet, só, bors, 3-4 dkg parmezán, reszelve

Elkészítése:
A megmosott cukkiniket 8-10 cm-es hasábokra vágom.
Ha nagyon markánsak a magok, kivágom a magházat, a zsenge maradhat.
A cukkini hasábokat egy vastag serpenyőben az olíva olajon barnulásig sütöm, ehhez időnként forgatni kell őket.
A sütés vége felé meglocsolom a cukkinit a balzsamecettel, ízlés szerint sózom, borsozom.
A szép barnára sült cukkini hasábokat tálra szedem és megszórom parmezánnal (ami lehet Pecorino is).
Bármilyen hőfokon finom.

PIKÁNS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
2-3 db cukkini, 1/4 kg paradicsom, 2 db paprika, 5-6 db retek, 10 dkg dióbél, metélőhagyma, kevés margarin, kapros salátaöntet

Elkészítése:
A cukkiniket megmossuk, felszeleteljük, és az előmelegített margarinon ressre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A paradicsomot, paprikát és retket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apró darabokra vágjuk.
A dióbelet durvára törjük, a metélőhagymát finomra vágjuk.
Az így előkészített hozzávalókat tálba tesszük, és óvatosan átforgatjuk a kapros öntettel.
Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

RIZSES CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
250 gr rizs, 600 gr cukkini, 1 leveskocka, 7,5 dl víz, 4 ek ecet, 4 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 3 nagyobb paradicsom, 50 gr olívabogyó, 100 gr Feta, só, bors
Elkészítése:
A cukkinit felkockázod, és beledobod a felforrt, leveskockás vízbe, és pár percig blansírozod.
Leszűröd, és meglocsolod az olívaolajjal és az ecettel.
Felvagdosod a fokhagymát és a vöröshagymát, és a rizzsel együtt felteszed főni abban a vízben, amelyikben a cukkinit blansíroztad.
Amikor a rizs megfőtt, leszűröd, és félreteszed egy picit hűlni.
Addig a paradicsomot, a Fetát felkockázod, az olívabogyót pedig feldarabolod kisebb szeletekre, majd a rizzsel együtt hozzáadod a cukkinihez.
Sózod, borsozod, és kész is.
Ez a köret melegen és hidegen is finom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A CUKKINI SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.