Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - CUKKINI SALÁTÁK 2.

2016.10.22

SALÁTA LEXIKON

CUKKINI SALÁTA FŰSZERES JOGHURTTAL
Hozzávalók:
2 kisebb cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál olaj, 1-2 marék tárkony, 1 marék menta, 1 marék citromfű, 1,5 dl sovány joghurt, jódozott só, bors, 2 szelet fehér kenyér

Elkészítése:
A cukkinit hosszában vágd ketté, majd szeleteld fel. A fokhagymát vágd szeletekre. Felforrósított olajban pirítsd mindkettőt kb. 2 percig. A fűszereket vágd finomra és keverd el a joghurttal. Ezzel öntsd le a cukkinit.
Fehér kenyeret adj hozzá.

CUKKINI SALÁTA KAPROS ÖNTETTEL
Hozzávalók:
cukkini 250 g, joghurt 80 g, olívaolaj 2 ml, kapor, fokhagyma

Elkészítése: A vékonyra szeletelt cukkini sütőben kevés olívaolajjal félpuhára pároljuk, kihűtjük, majd a finomra vágott kaporral, és tört fokhagymával kevert joghurthoz adjuk.

CUKKINI SALÁTA SAJTOS ÖNTETTEL
Hozzávalók:
1 db cukkini, 4 db kemény paradicsom, 5 dkg rokfort sajt, 2 fej hagyma, néhány szál kapor, 1 kávéskanál só

Elkészítése:
A cukkinit, hámozás nélkül, uborkagyalun legyaluljuk. A paradicsomon is rajta hagyjuk a héját és felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A rokfortot kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd a sóval, a joghurttal összeturmixoljuk, és ráöntjük a zöldségre.
Az egészen apróra metélt kaporral megszórjuk, és összekeverjük vele.

CUKKINIS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
40 dkg padlizsán, 20 dkg cukkini, 25 dkg paradicsom, 10 dkg lila hagyma, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 dl olaj, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál ecet, só, őrölt bors, fél citrom

Elkészítése:
Az alaposan megmosott padlizsánt és a cukkinit hámozás nélkül félujjnyi vastag hasábokra szeljük, és további felhasználásig kevés citromlével meglocsolva állni hagyjuk. Olajon üvegesre pirítjuk a szeletelt lila hagymát, erős tűz fölött állandóan kevergetve vele együtt pirítjuk az előkészített padlizsánt és a cukkinit. Sóval, apróra zúzott fokhagymával, borssal ízesítjük. Két-három perc múltán a tűzről levesszük.
Ízlés szerint ecettel ízesítve, alaposan lehűtve tálaljuk. A cikkekre vágott paradicsomot és a vágott petrezselymet közvetlenül a tálalás előtt keverjük hozzá.
Előételként vagy húsételek mellé körítésként kínáljuk.

DINNYÉS-PASZULYOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók - A pácolt sajthoz:
20 dkg telemea sajt – fetával is finom, egy citrom reszelt héja és leve, egy deci olívaolaj, borsikafű A salátához:
két fiatal, zsenge, cukkini, 25 dkg zöld paszuly, 30 deka görögdinnye héj nélkül, néhány mentalevél, egy marék fenyőmag, só

Elkészítése:
A telemea sajtot apróbb kockákra vágtam. A citrom héját lereszeltem, levét kifacsartam, és összekevertem az olajjal és a borsikafűvel. Beletettem a sajtkockákat, és hűtőben körülbelül négy órán keresztül pácoltam
A cukkiniket vékony karikákra, majd csíkokra vágtam. Besóztam, és húsz percig állni hagytam. A zöldpaszulyt enyhén sós vízben megfőztem, hagytam kihűlni. A dinnyét kimagoztam és apró darabokra vágtam. A fenyőmagokat száraz serpenyőben megpirítottam. A cukkiniket kicsavartam, összekevertem babbal, a pácolt sajttal, a dinnyével és a fenyőmaggal. Meglocsoltam három evőkanál fűszeres olajjal, amiben a sajtok pácolódtak. Megszórtam a morzsolt mentalevéllel, sóztam. Hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek. Kell nekik egy éjszaka.

 

ERDEI SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 fejes saláta, 250 g burgonya, 1 sárgarépa, 2 cukkini, 200 g erdei gomba, 2 szárzeller, köménymag, petrezselyem, mustár, citromlé, olaj, só, bors

Elkészítése:
A burgonyát (héjában) sós vízben a forrástól számított 30 percig főzzük, majd meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A cukkinit és sárgarépát megtisztítjuk, és hasábokra daraboljuk. Gőz fölött megpároljuk, (a répát 12 percig, a cukkinit 7 percig), majd kockákra vágjuk. A jól megmosott és lecsepegtetett fejes salátát csíkokra vágjuk, tálra rendezzük és ráhalmozzuk a megfőtt zöldségeket. A zellert felaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, és a salátához keverjük. Kikeverünk 2 kanál citromlevet 2 kanál mustárral és 4 kanál olajjal. Sózzuk, borsozzuk, 1 kiskanál köménymaggal és 1 kanál apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
Az öntetet külön tálkában adjuk a saláta mellé.

 

Forrás:
-SALÁTA LEXIKON - CUKKINI SALÁTÁK
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.