Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - CUKKINI SALÁTÁK 3.

2016.11.03

SALÁTA LEXIKON

FEHÉRBOROS, BAZSALIKOMOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
20 dkg paradicsom, 2 db cukkini, 10 dkg paprika, 1 db fejes saláta, 1 köteg újhagyma, 2 db kígyóuborka, 2 doboz tejföl, 0,5 dl száraz fehérbor, só, őrölt fehér bors, morzsolt bazsalikom

Elkészítése:
A zöldségeket alaposan megmossuk. Az uborkát, paradicsomot, cukkinit, paprikát felcsíkozzuk, a fejes salátát laskákra tépjük, az újhagymát felkarikázzuk. A tejfölt elkeverjük kevés sóval, őrölt fehérborssal, morzsolt bazsalikommal, és a száraz fehérborral. Az előkészített anyagokat lazán átkeverjük vele. Tálalásig hűtőben tartjuk. Elkészítési idő: 30 perc

FENYŐMAGOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
2 ek olívaolaj, 1 ek fenyőmag, 1 gerezd fokhagyma (préselve), 1 bébi padlizsán (kb. 5 dkg), 1 paradicsom (kb. 15 dkg), 2 kisebb CUKKINI (kb. 20 dkg), 8 db fekete (magtalan) olívabogyó, 2 ek mazsola, 2 ek vörösborecet, 1 ek bazsalikom (aprítva), 1 ek petrezselyem zöld (aprítva)

Elkészítése:
A padlizsánt és cukkinit vágjuk fel apró kockákra, majd forró olajban a fenyőmaggal és fokhagymával süssük kb. 5 percig. Közben vágjuk fel a paradicsomot is apró darabora, az olívabogyókat pedig vékony karikákra (de közben figyeljünk a cukkinira!).
- Adjuk a paradicsomot, olíva szeleteket és a mazsolákat a cukkini és padlizsán darabokhoz, öntsük rá a borecetet. Fedő alatt pároljuk néhány percig, amíg a cukkini megpuhul (kevergessük közben!).
- Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a friss, aprított zöld-fűszereket.
Tippek:
- Melegen tálaljuk grillezett ételek mellé
- Hidegen alkalmazzuk crostini feltétként, vagy töltött szendvicsekhez.
- Töltelékként is remek – pl. készíthetünk töltött paradicsomot, batátát, cukkinit, padlizsánt. Csupán töltsük meg a zöldséget, szórjuk meg sajttal, és sütőben süssük (esetleg grillezzük) amíg a zöldség megpuhul, és a sajt megbarnul.
- Kiváló piknik étel. Tegyük át légmentes dobozba, csomagoljunk mellé bagett, pita, vagy ciabatta
kenyereket (de kifli is megteszi!)
- Méregtelenítésre is alkalmas, fogyasszuk egészséges salátaként!
A fenyőmagos cukkini salátát ajánljuk azoknak, akik valami gyors finomságra vágynak, és azoknak is, akik diétáznak, fogyókúráznak vagy egészséges életmódot élnek.

FRANCIÁS CUKKINI SALÁTA CSIRKEMELLEL
Hozzávalók 4 személyre:
1-1 piros és sárga húsú paprika, 2 kis cukkini, 25 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, 2 csomag salátaöntet-por, 6 evőkanál vörösbor, 6 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg csirkemellfilé, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 2 ág majoránna

Előkészítés:
A paprikákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk. A paradicsomot szintén megmossuk. A hagymát meghámozzuk. Minden zöldséget kis kockákra vágunk.

Elkészítése:
A salátaöntet-port elkeverjük a vörösborral és az olívaolajjal. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, és összekeverjük az öntettel. A zöldségeket az öntettel összeforgatjuk. Az olajat felforrósítjuk, és a hús mindkét oldalát 5-6 percig pirítjuk benne. Sóval, borssal, paprikával ízesítjük. Kiszedjük, szeletekre vágjuk, és a salátára fektetjük. A majoránnát leöblítjük, felaprítjuk, és a salátára szórjuk. Friss kenyérrel tálaljuk.

GÖRÖG CUKKINI SALÁTA
Elkészítése:
Karcsú, aránylag kicsi CUKKINIket megmosunk, és héjastól két milliméter vastagra vágjuk. A szeleteket kissé megsózzuk, fél óráig állni hagyjuk, majd papírtörlővel leitatva teflonserpenyőben, mindkét felüket olajban megsütjük. Közben vöröshagymát félbe, majd vékony szeletekre vágunk. Egy jól záródó üveg aljába cukkinit, erre hagymát terítünk, és ezt addig ismételjük, amíg az üveg meg nem telt. A tetejére kevés ecetet locsolunk, és az üveget 1-2 napra hűtőszekrénybe tesszük. Közben időnként fel-felrázzuk, hogy a leve mindenütt érje. Egyszerre több üveggel is készíthetünk, mert akár két hétig is eláll, ha savanyúságra van szükségünk, kéznél van.

HORVÁT CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
70 dkg fiatal cukkini, 0,5 dl olaj, 0,5 dl olaj, 2 dkg só, 3 g bors

Elkészítése:
A megmosott CUKKINIket sós vízben kb. 15 percig főzöm, hűlni hagyom, és vékony szeletekre vágom. Egy tálra rendezem, majd megöntözöm az olajból, ecetből és borsból kevert salátalével.

Forrás:
-SALÁTA LEXIKON - CUKKINI SALÁTÁK
Szerző:

Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.