Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTÁK LEXIKONJA - CUKKINISALÁTÁK 4.

2018.12.04

SALÁTÁK LEXIKONJA

KAPROS CUKKINISALÁTA
Hozzávalók:
60 dkg cukkini, 1 nagy csokor kapor zöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, ecet, kevés cukor, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 3 evőkanál olaj

Elkészítése:
A megmosott cukkinit letörölgetem, majd az almareszelő durva fokán héjastól lereszelem és megsózom. Jól átkeverem, hogy egyenletesen érje a só. Fél óráig hagyom állni, közben elkészítem a saláta mártását: a fokhagymát tisztítás után szétzúzom és egy deci vízbe, teszem. Belekeverek kevés ecetet, cukrot, majd az olajjal, végül pedig a reszelt rokforttal összeforgatom. Ezután ráöntöm a cukkinira. Jól átkeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára.
Közvetlenül tálalás előtt meghintem a megmosott és finomra metélt kaporral. Elkészítési ideje: kb. 50 perc

KÖMÉNYMAGOS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg burgonya, 1 fejes saláta, 20 dkg erdei gomba, 2 db sárgarépa, 2 db cukkini, 2 db szárzeller, köménymag, petrezselyem, mustár, citromlé, olaj, só, bors

Elkészítése:
A megtisztított, de hámozatlan burgonyát sós vízben a forrástól számított 30 percig főzzük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk. A cukkinit és sárgarépát megtisztítjuk és hasábokra vágjuk. Gőz fölött megpároljuk - a répát 12 percig, a cukkinit 7 percig -, majd kockákra vágjuk.
A jól megmosott és lecsepegtetett fejes salátát csíkokra vágjuk, tálra rendezzük, majd ráhalmozzuk a megfőtt zöldségeket. A zellert felaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, és a salátához keverjük. Kikeverünk 2 kanál citromlevet 2 kanál mustárral és 4 kanál olajjal.
Sózzuk, borsozzuk, 1 kiskanál köménymaggal és 1 kanál apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.
Az öntetet külön tálkában adjuk a saláta mellé.

KRÉTAI CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
2 karcsú (összesen kb. 60 dkg) cukkini, 2 fej vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj

Elkészítése:
Ugyanúgy készül, mint a krétai padlizsánsaláta, csak nagyon karcsú, mag nélküli cikkíniból jó. Műanyag késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózva szűrőkanálba rakjuk, mely alá egy tálat teszünk a kicsorgó lé számára. Egy óra múlva a szeleteket papírtörülközővel leitatjuk, és mindkét felüket teflonserpenyőben, kevés olajon megsütjük, majd a megtisztított, karikákra vágott hagymával jól záródó üvegbe rétegezzük, és kevés borecettel meglocsoljuk. Az üveget lezárjuk. A salátát hűtőszekrényben két-három napig érleljük, miközben a levét naponta fölrázzuk.

LENCSECSÍRÁS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók:
1 csésze lencsecsíra, 4 cukkini;
A salátaszószhoz:
fél csésze összevágott dió, 4 ek napraforgómag-csíra (2 napig csíráztatva), 1 reszelt alma, 2 ek olaj, 2 ek citromlé,1 csipetnyi zsályalevél, kevés só

Elkészítése:
Keverjük össze a lencsecsírát és a karikákra szeletelt cukkinit, majd öntsük rá a vízzel vagy tejjel, joghurttal elpépesített salátaszószt.

MELEG CUKKINISALÁTA
Hozzávalók:
2 kisebb cukkini, 20 dkg lilakáposzta, 1 nagy fej hagyma, 1 ek balzsamecet, olívaolaj, 1 marék kesudió, 2 dl natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 2 chili felaprítva

Elkészítése:
Wokban felforrósítom az olajat, beledobom a vékony csíkokra vágott káposztát, cukkinit, hagymát. Ráöntöm az ecetet, és három percig nagy lángon pirítom. Legyen még ropogós, de édeskés, kellemes.
Tálalásnál meglocsolom a chilis joghurttal, és kesudiót teszek a tetejére.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A CUKKINI SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.