Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FEJES SALÁTÁK 2.

2019.04.27

SALÁTA LEXIKON

CÉZÁR-SALÁTA 01.
Hozzávalók:
3 nagy fokhagymagerezd, 3 leszárított szardellafilé (anchois), 1 kk. fűszeres só, 1/4 kk. mustár, 1 csepp, csípős borsmártás, 1 ek. Worcester-szósz, 4 kk. vörösbor, 2 ek citromlé, 1/3 pohárborecet, 2 tojássárgája, 1 pohár növényi olaj, 2 fej saláta, 450 g főtt, apróra vágott szalonna, 1 pohár pirított zsemlekocka, 3/4 pohár reszelt sajt (kemény fajta)

Elkészítése:
Egy acélkéses konyhai robotgéppel szétmixeljük a fokhagymát és a szardella-filéket. Miközben működik a robot, hozzáadjuk a sót, a csípős borsmártást, a Worcester-szószt, a vörösbort, a citromlét és az ecetet. Beletesszük a két tojássárgáját, és addig mixeljük, amíg jól el nem keveredik. Mixelés közben szép lassan hozzáadjuk az olajat is.(Saját megjegyzés: aki nem szereti nyersen a tojás, az meg is főzheti, s úgy mixeli bele a pasztába - annak idején anyukám a tartármártást is főtt tojássárgájával csinálta) Felvágjuk a salátát, és összekeverjük a szalonnával és a zsemlekockával.

Összeforgatjuk az öntettel.

Hozzáadjuk a sajtot, és újra átforgatjuk.

CÉZÁR-SALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 nagy fej saláta, 18 vékony szelet bagett- kenyér, 2 dl olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 tojás, 2 nagy citrom leve, 5 dkg parmezán, frissen őrölt fekete bors, só

Elkészítése:
Szedjük szét a salátaleveleket, majd alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Dobjuk el a saláta kemény és hervadt részeit, az ép leveleket konyhaollóval vágjuk csíkokra. Vágjuk a kenyérszeleteket kis kockákra. Melegítsünk meg 4 ek. olajat egy serpenyőben, tegyük bele a zúzott fokhagymát, és futtassuk meg benne a kenyérkockákat.
Hagyjuk kihűlni.
Főzzük a tojásokat félkeményre: amikor a víz forrni kezd, tegyük a lángot takarékra, és így főzzük 2 percig. Azonnal öblítsük le hideg vízzel és szedjük le a héját.
Facsarjuk ki a citromot, öntsük a levét egy tálkába, és adjuk hozzá cseppenként a maradék olívaolajat.
Sózzuk, borsozzuk.
Tegyük a salátát salátástálba és öntsük rá az öntetet, keverjük össze alaposan, és tegyük félre 10 percre, hogy jól átjárja a mártás íze.
Vágjuk a tojásokat hosszában négyfelé, azután a szeleteket vágjuk még egyszer félbe keresztben. Keverjük bele a salátába a pirított kenyérkockákkal együtt, majd szórjuk rá a reszelt parmezánt.
Azonnal tálaljuk.
Változatok:
- Szardellás:
olajos szardellagyűrűket is tehetünk a salátába, ha kedveljük.
- Cikóriasalátás:
a fejes salátát helyettesíthetjük fodros cikóriasalátával is.
- Fokhagymás:
a citromlé helyett fokhagymával ízesített ecetet is használhatunk.

DIÓS FEJESSALÁTA
Hozzávalók:
2 fej saláta, 10 dkg dió, 4 ek olaj, 1 ek mustár, 2-3 ek borecet, só, őrölt bors

Elkészítése:
Megmossuk, és leveleire szedve megszárítjuk a salátát. Tálalásig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt leöntjük a többi hozzávalóból készült öntettel, majd megszórjuk a nagyobb darabokra zúzott dióval.

ERDEI SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 fejes saláta, 250 g burgonya, 1 sárgarépa, 2 cukkini, 200 g erdei gomba, 2 szárzeller, köménymag, petrezselyem, mustár, citromlé, olaj, só, bors

Elkészítése:
A burgonyát (héjában) sós vízben a forrástól számított 30 percig főzzük, majd meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A cukkinit és sárgarépát megtisztítjuk, és hasábokra daraboljuk. Gőz fölött megpároljuk, (a répát 12 percig, a cukkinit 7 percig), majd kockákra vágjuk. A jól megmosott és lecsepegtetett fejes salátát
csíkokra vágjuk, tálra rendezzük és ráhalmozzuk a megfőtt zöldségeket. A zellert felaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, és a salátához keverjük. Kikeverünk 2 kanál citromlevet 2 kanál mustárral és 4 kanál olajjal. Sózzuk, borsozzuk, 1 kiskanál köménymaggal és 1 kanál apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.

Az öntetet külön tálkában adjuk a saláta mellé.

ERDÉLYI ÖNTÖTT SALÁTA
Hozzávalók:
2 fej saláta, 5 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd zúzott fokhagyma, néhány kanál tejföl, pár csepp ecet

Elkészítése:
Apró kockára vágjuk a szalonnát, majd ropogósra sütjük. A zsírból kiszedjük, és melegen tartjuk. A salátát leveleire szedjük, és hagyjuk megszáradni, majd salátástálba tesszük. A szalonna zsírjába belekeverjük a fokhagymát, a tejfölt, az ecetet, és forrón a salátára öntjük. A tetejét megszórjuk a szalonnapörcökkel

ERDÉLYI ÖNTÖTT SALÁTA
Hozzávalók:
2 fej saláta, 5 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd zúzott fokhagyma, néhány kanál tejföl, pár csepp ecet

Elkészítése:
Apró kockára vágjuk a szalonnát, majd ropogósra sütjük. A zsírból kiszedjük, és melegen tartjuk. A salátát leveleire szedjük, és hagyjuk megszáradni, majd salátástálba tesszük. A szalonna zsírjába belekeverjük a fokhagymát, a tejfölt, az ecetet, és forrón a salátára öntjük.

A tetejét megszórjuk a szalonnapörcökkel.

ERDÉLYI PÁSZTORSALÁTA
Hozzávalók:
2 fej saláta, 10 dkg csípős juhtúró, 10 dkg füstölt szalonna, kevés borecet, 3-4 ek olaj, kevés só

Elkészítése:
A megmosott, megszárított salátaleveleket enyhén megsózzuk, a túrótól is sós lesz, majd megöntözzük a borecettel, és az olajjal. Végül rámorzsoljuk a túrót, és meghintjük a ropogósra sütött szalonnapörcökkel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - FEJES SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.