Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTÁK FEJES SALÁTÁKBÓL 2

2019.04.07

SALÁTA LEXIKON

ATHÉNI SALÁTA
Hozzávalók:
1 fej saláta, 1 csomó újhagyma, 10 db retek, 1 uborka, 1 csokor snidling, 1,2 dl olívaolaj, 0,8 dl borecet, 1 teáskanál só, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 24 db olívabogyó, 10 dkg feta sajt, 10 dkg szardella filé

Elkészítése:
A megmosott salátaleveleket tépdesse 2-3 centis darabokra. Az újhagymát, a retket és az uborkát vékonyan szeletelje fel. Helyezze a zöldségféléket salátás tálba, és lazán forgassa össze. A sajtot és a halfilét darabolja félcentis kockákra és szórja a finomra vagdalt snidlinggel együtt a saláta tetejére. Díszítse a tálat az olívabogyókkal, végül jól hűtse le. A sót, az oregánót, az olajat és a borecetet jól záródó üvegben alaposan rázza össze, majd tálaláskor öntse a salátára.

BUDAI SALÁTA 01.
Hozzávalók:
1 szép, kemény fejes saláta, 2 kis fej vöröshagyma, 4 tojás, 10 dkg gépsonka, 4 evőkanál olaj, fél citrom leve, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint cukor és só, csipetnyi porcukor és törött bors

Elkészítése:
Az öntethez az olajat a citromlével és a mustárral jól kikeverjük, majd megsózzuk, és a cukorral meg a borssal ízesítjük. Hűtőszekrénybe tesszük felhasználásig. A salátát leveleire szedjük és megmossuk, majd jól leszárítjuk. Vékony csíkokra vágva ugyancsak a hűtőszekrénybe rakjuk. A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozva lereszeljük, a gépsonkát nagyon vékony csíkokra, a csíkokat pedig apró kockákra metéljük. A hagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, és megsózva összekeverjük. Salátástálba szórjuk a salátacsíkokat, a hagymát, a sonkát és a tojást, ráöntjük az öntetet, és két villával vagy salátás kanállal óvatosan, hogy ne törjön, jól összeforgatjuk. Fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. Pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk. Nemcsak vacsorára, hanem hús mellé köretnek is kitűnő, de sült krumplival is tálalható ebéd vagy vacsora gyanánt.

BUDAI SALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 kemény fejes saláta, 10 dkg gépsonka, 4 evőkanál olaj, 2 kis fej vöröshagyma, 4 tojás, fél citrom leve, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint csipetnyi porcukor, törött bors és só

Elkészítése:
Az öntethez az olajat a citromlével és a mustárral jól kikeverjük, majd megsózzuk, és a cukorral meg a borssal ízesítjük. Hűtőszekrénybe tesszük a felhasználásig. A salátát leveleire szedjük, és megmossuk, majd jól leszárítjuk. Vékony csíkokra vágva ugyancsak a hűtőszekrénybe rakjuk. A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk és lereszeljük, a gépsonkát nagyon vékony csíkokra vágva ugyancsak a hűtőszekrénybe rakjuk. A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk és lereszeljük, a gépsonkát nagyon vékony csíkokra, a csíkokat pedig apró kockákra metéljük. A hagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, megsózzuk és összekeverjük. Salátástálba szórjuk a salátacsíkokat, a hagymát, a sonkát és a tojást, ráöntjük a mártást, és két villával vagy salátás kanállal óvatosan, hogy ne törjön, jól összeforgatjuk. Fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. Pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk.
Nemcsak vacsorára, hanem hús mellé köretnek is kitűnő, de sült krumplival is tálalható ebédre vagy vacsorára.

CAESAR Á LA KÁRPÁTIA
Hozzávalók:
1 fej ropogós római saláta, 2 zsemléből készített fokhagymásan pirított zsemlekocka, 6-8 dkg szardellacsík, fehér bors, 1 tojás sárgája, 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj, 2 dl balzsamecet, 1 kanál francia mustár, két kanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
A megmosott saláta külső leveleit darabokra tépkedjük, belsejét egyben hagyjuk. A szardellacsíkok kétharmadát pépessé dolgozzuk össze a fokhagymával és a tojások sárgájával, a mustárral és a balzsamecettel, majd habverővel folyamatosan adagolva hozzáadjuk az olívaolajat. A majonézre emlékeztető, de annál hígabb és erősebb ízű öntetből közvetlen a tálalás előtt annyit adagolunk a parmezán sajttal megszórt és a pirított zsemlekockákkal összekevert salátalevelekre, hogy kellemesen befedje, de ne áztassa el azokat. A salátát megszórjuk kevés őrölt borssal, tetejét szardellacsíkokkal díszítjük, azonnal tálaljuk.

CAMELOT SALÁTA ROKFORTMÁRTÁSSAL***
Hozzávalók:
5 db csemege zöldpaprika, 5 db csemegeparadicsom, 2 egész fejes saláta, 1/2 csomag kapor, 3 db karotta, 1 fej lila hagyma, 1 szál póréhagyma, 2 db uborka, 4 adag majonéz, 25 dkg rokfort sajt, 1 dl tejszín, só, törött fehér bors, Cayenne bors

Elkészítése:
A zöldeket alaposan megmossuk, a paprikát, paradicsomot, uborkát kockákra vágjuk. A salátát levelenként megmossuk és csíkokra vágjuk. A lila hagymát és a pórét finomra vágjuk. Az összes alapanyagot egy edénybe rakjuk, és a rokfortmártással, valamint a finomra vágott kaporral összekeverjük.
Hűtőben tároljuk.
Tálaláskor a tetejére helyezzük a reszelt sárgarépát.

***ROKFORTMÁRTÁS NYERS ZÖLDSÉGEKHEZ
Hozzávalók:
15 dkg áttört rokfort, 1 reszelt hagyma, 2 dl tejföl, finomra vágott kapor

Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - FEJES SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.