Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A GOMBASALÁTÁK 1.

2017.04.18

SALÁTA LEXIKON

BAKONYI GOMBASALÁTA 01.
Hozzávalók:
30 dkg párolt vargánya, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg főtt sárgarépa, 1 dl napraforgóolaj, 0,5 dl borecet, 1 csomó kapor, őrölt fehérbors, porcukor, só

Elkészítése:
A párolt, cikkekre vágott vargányát keverőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a megfőtt és metéltre vágott burgonyát, valamint az előzőleg leforrázott és félfőre vágott vöröshagymát, a finomra vágott kaprot. Olajjal, borecettel, sóval, fehérborssal, porcukorral fűszerezzük, és végül hozzáadjuk a metéltre vágott főtt sárgarépát.
Ezután lazán összekeverjük, hűtőszekrénybe téve pár óráig hagyjuk érmi.

BAKONYI GOMBASALÁTA 02.
Hozzávalók:
320 g sampinyongomba, 5 cl olaj, 50 g vöröshagyma, 100 g zöldpaprika, 100 g paradicsom, 1 dl tejföl, 1/2 fejes saláta, só, őrölt bors, édes-nemes paprika

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk és cikkekre vágjuk. Serpenyőben, vagy egy nagyobb öblös edényben olajat melegítünk, az apróra vágott vöröshagymát hozzáadjuk és üvegesre pirítjuk. utána beletesszük a gombát, erős tűzön, gyakori keverés mellett pirítjuk. Sóval, borssal, és kevés pirospaprikával fűszerezzük. Amikor a gomba puhulni kezd, hozzáadjuk a nem erős, kockákra vágott zöldpaprikát, egy-két perc múlva a héjától megtisztított, ugyancsak kockákra vágott paradicsomot. Ezután az edényt már csak rázogatjuk, mert ha fakanállal keverjük, az anyagok könnyen törhetnek. Végül hozzáadjuk a tejfölt, még 2-3 percig együtt készre pároljuk. A tűzről levéve jól lehűtjük.
Tálaláskor a salátás tányérra szép, friss zöldsaláta leveleket fektetünk, erre halmozzuk fel a gombasalátát.
A tetejét paradicsom- és zöldpaprika szeletekkel díszítjük.

Forrás:
SALÁTA LEXIKON - A GOMBASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.