Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSSALÁTÁK 7

2019.02.23

SALÁTA LEXIKON

DIÓS ALMASALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
2 savanykás, aromás alma, egy kemény fej saláta, 1 nagy narancs, 10 dkg durvára vágott dióbél, 10 dkg ementáli (Pannónia) sajt, 1 dl majonéz, 2 dl sűrű tejföl, 1 teáskanálnyi mustár, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A mártáshoz a majonézt simára keverem a tejföllel, majd sóval, mustárral és törött fehérborssal ízesítem. az almát megmosom, kicsumázom, a narancsot meghámozom, felkarikázom és kockákra vágom. A fejes salátát megmosom, leveleire szedem és felcsíkozom.
A sajtot csíkokra vágom.
Az almát almareszelő legdurvább fokán héjastól lereszelem, és azonnal beleforgatom a mártásba. Beleteszem a narancskockákat, a sajtcsíkokat, beleforgatom a salátaleveleket és a diót.
Az egészet jól összekeverem, befedem, és egy órányi hűtés után tálalom.

DIÓS ALMASALÁTA 02.
Hozzávalók:
12 diógerezd, 2 gyöngyhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál fehérborecet, 3 szál zellerlevél, 1 citrom, 2 alma (savanykás), 2 alma (starking), őrölt bors, só

Elkészítése:
A diót durvára, a hagymát 2 cm-es szárral együtt vékony karikákra vágjuk. Az olajat, az ecetet és a hagymát összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. A zellerleveleket letépkedjük a szárról, és a szárat vékonyan felkarikázzuk. Az almák magházát kivágjuk, majd az almákat karikákra vágjuk, és a citrom levével meglocsoljuk.
A kétféle almát váltogatva tányérokra rendezzük, a zellerszárral és a dióval megszórjuk, végül a mártást ráöntjük.

FLORIDA-SALÁTA
Hozzávalók:
2 szép alma, 2 narancs, 1 grapefruit, 20 dkg paradicsom, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál krémsajt (vagy sűrű tejföl), kevés víz, 1/2 fej saláta a tálaláshoz

Elkészítése:
Megtisztítjuk a gyümölcsöket, és először félbevágjuk, majd cikkekre vágjuk, vagy bontjuk. Összekeverjük a nyolc darabba vágott paradicsommal, és megöntözzük a kevés vízzel hígított citromlével, krémsajttal (vagy tejföllel) elkevert mézzel.
A tányérra salátalevelet fektetünk, arra halmozzuk a salátát, és behűtjük.

FŰSZERES ALMASALÁTA HAGYMÁVAL
Hozzávalók:
4 alma, 2 ek almaecet, 1 dl tejföl, 4 kis fej lila hagyma, 1 ek mustár, 1 ek kukoricacsíra-olaj, petrezselyem, só, őrölt bors

Elkészítése:
Keverje össze a tejfölt, az ecetet, a mustárt, az olajat és az apróra vágott petrezselymet, majd sózza és borsozza meg. A kimagozott almát vágja nagyon vékony szeletekre, és keverje azonnal a mártásba, hogy ne barnuljon meg. Végül az apróra vágott hagymát is adja hozzá a salátához.
Érdemes fogyasztás előtt pár órára a hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

HÚSOS ALMASALÁTA
Elkészítése:
Kis kockákra vágunk 50 dkg savanyú almát, 1 nagy fej vöröshagymát, 1 uborkát. 25 dkg sült, hideg csirkemellet. 1 pohár tejfölt, vagy joghurtot elkeverünk 1 kiskanál mustárral, 1 evőkanál étolajjal, ízlés szerint sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd egy salátástálba téve mindezt jól összekeverjük.
Hűtve tálaljuk.

ÍNYENC ALMASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
5 nagyobb alma, 1 citrom, 25 dkg érett füge, 2 dl tejszín, 2 evőkanál sárgarépa lé, 2 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt gyömbér és reszelt citromhéj, 7 dkg mogyoró durvára törve

Elkészítése:
Az almát és a fügét megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, a citrom levével meglocsoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgarépalevet és a cukrot, őrölt gyömbérrel és reszelt citromhéjjal fűszerezzük.
Az ízesített tejszínbe keverjük óvatosan a füge- és almakockákat, tetejére hintjük a durvára vágott mogyorót és azonmód tálaljuk.

JOGHURTOS ALMASALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg alma, 2 dl joghurt, 2 evőkanál méz

Elkészítése:
Az almát megtisztítjuk és héjastul vékony csíkokra (úgynevezett julienre)* vágjuk. A joghurtot elkeverjük a mézzel és az almacsíkokat máris belekeverjük.
Behűtve kínáljuk. Ha méz helyett néhány csepp édesítőszert használunk, igazán kímélő salátánk lesz.

Julienre vágva:=*Elsősorban zöldségeknél, burgonyánál (szalmaburgonya készítésekor) alkalmazott aprítási mód, melynek során az alapanyagot gyufaszál méretű darabokra aprítjuk. Ezt késsel végezve elég időigényes, de ma már kitűnő kézi és gépi gyaluk kaphatók ennek a munkafolyamatnak az elvégzésére.

JOGHURTOS ALMASALÁTA 02.
Elkészítése:
Főzzünk meg és hűtsünk le 2 pár virslit, amikor kihűlt, kis karikákra vágjuk fel.
1 nagy fej lila-hagymát vékony karikára, 2 nagy, hámozott almát kockára vágjunk fel.
Egy salátástálban keverjük össze az előkészített anyagokat 2 dl natúr joghurttal.
Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, hűtve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - GYÜMÖLCSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.