Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - A GYÜMÖLCSSALÁTÁK 2.

2017.02.23

SALÁTA LEXIKON

ALMASALÁTA 03.
Hozzávalók:
3 szép alma, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 citrom, 2 dl tejföl, ízlés szerint cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, az alma édességétől függően beleszórunk 1-2 evőkanálnyi cukrot, majd egy-két percig pirítjuk, amíg egészen világos karamellé nem válik.
Ezután belecsurgatjuk a citromlevet, és addig forraljuk, amíg a karamell egészen felolvad. Az almaszeletek mindkét oldalát egy-két pillanatig pirítjuk benne. (Csak addig kell pirítani, hogy éppen megüvegesedjen, de ne nagyon puhuljon.)
Ezután kivesszük a léből, szépen üvegtálra rakjuk, és hűlni hagyjuk. Közben a citromos-karamellás lébe beleszórjuk a fahéjat és a szegfűszeget, majd felére beforraljuk. Ezután kihűtjük, és összekeverjük a tejföllel. A mártást rácsorgatjuk az almára, és lefedve betesszük néhány órára a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt óvatosan átkeverjük, és körberakjuk babapiskótával.

ALMASALÁTA 04.
Elkészítése:
50 dkg megtisztított, jó puha almát vékony szeletekre vágunk, soronként 5 dkg porcukorral összerakjuk az üvegtálba, közé hintünk 5 dkg mazsolát. 30 percig állni hagyjuk, azután jól összerázzuk, rummal meglocsoljuk, és 2 dkg vékonyra vágott mandulával megszórjuk. vegyíthetünk hozzá vékony karikákra vágott, tisztított narancsot is.

ALMASALÁTA 05.
Hozzávalók:
3 szép, nagy savanyú alma, 2 csokor zöldhagyma, zöld szárával együtt, 5-6 friss, zsenge zellerszár, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár, citromlé és cukor, ízlés szerint, csipetnyi só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
Először a páclevet készítem el. Az olajat, a mustárt, a sót, az őrölt fehér borsot, a citromlevet és csipetnyi cukrot összekeverem. A zöldhagymát tisztítás után szárával együtt nagyon finomra vágom és megsózom (meg besózom!). Az almát megmosom, és héjastul apró kockákra vágom. Rögtön rálocsolom a fűszeres levet, és jól átforgatom, nehogy az alma megbarnuljon. Hozzáteszem a zöldhagymát, a megmosott és finomra vágott zellerszárat, és üvegtálba téve jól átkeverem.
Lefedve teszem a hűtőszekrénybe, hogy az ízei összeérjenek.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - GYÜMÖLCSSALÁTÁK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.