Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAS SALÁTÁK 1.

2020.05.12

SALÁTA LEXIKON

ANGOLNASALÁTA
Hozzávalók:
25-30 dkg füstölt angolna (de egyéb füstölt halból is készíthető), 1 nagyobb savanykás alma, 2 ecetes uborka, 8 dkg rizs, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, kevés só és cukor

Elkészítése:
A majonézt összekeverjük a tejföllel, a megtisztított, szétzúzott fokhagymával, a mustárral, a sóval, a cukorral. (Ügyeljünk a só használatára, mert a füstölt hal sós!) A halat kifilézzük, vagyis szálkátlanítjuk, apróra daraboljuk, a rizst megfőzzük, az ecetes uborkát almareszelőn megreszeljük, az almát meghámozzuk, és ugyancsak lereszeljük, majd az egészet a mártásba keverjük.
Üveg- vagy porcelántálba tesszük, és lefedve néhány órán keresztül hűtőszekrényben érleljük.

BABOS TONHALSALÁTA
Hozzávalók:
30 dkg fehérbab, 2 gerezd fokhagyma, 0,6 dl olívaolaj, 1 evőkanál fehér borecet, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg olajos tonhal

Elkészítése:
A babot előző este áztassa be, majd másnap több vízben öblítse át.
Tegye lábasba annyi sós vízzel, ami éppen ellepi.
Adjon hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát, és fedő alatt gyöngyözve főzze puhára.
Szűrje le, majd borítsa egy keverőtálba.
Közben az olajat, az ecetet, a másik gerezd összezúzott fokhagymát, sót és őrölt borsot keverjen ki.
Szórja bele a finomra vagdalt petrezselymet és az uborkagyalun hajszálvékonyra szeletelt vöröshagymát.
Forgassa össze a babbal.
A tonhalakat csepegtesse le, és rendezze el egy tálon, végül halmozza rá a babos keveréket.
Tálalás előtt pihentesse hűtőszekrényben néhány órát.

BALATONFÜREDI HALSALÁTA
Hozzávalók 5 adaghoz:
80 dkg pontyfilé, 5 tojás, 2 zöldpaprika, 1 csomag retek, 2 fej saláta, 5 dl balatonfüredi rizling, 2 dkg őrölt bors, 5 adag tartármártás, 2 dkg só

Elkészítése:
A tisztított retket, csumázott zöldpaprikát karikára vágjuk, a salátát leveleire szedjük, és gondosan megmossuk.
A tojást keményre főzzük, és karikára vágjuk.
A sós vízben főtt halat lebőrözzük, kockára vágjuk, borsos, boros páclébe tesszük, és állni hagyjuk.
Utána lecsepegtetjük, kistányérra helyezett salátaleveleken elosztjuk, zöldpaprika, retek- és tojáskarikákkal díszítjük.
Tartármártással tálaljuk.

BALKÁNI HALSALÁTA
Hozzávalók:
1 kg harcsa (vagy fogas, ponty) vagy 2 doboz füstölt szardínia, 1 dl olaj, 1 kígyóuborka, 4 db érett körte vagy őszibarack, 1/2 citrom, 1 mokkáskanál piros csemegepaprika, 1/2 mokkáskanál törött fehérbors, só

Elkészítése:
A halat megtisztítjuk, kibelezzük, fejét levágjuk, alaposan megmossuk, kívül-belül megsózzuk, majd irdaljuk és felszeleteljük.
Teflonbevonatú tepsibe olajat forrósítunk és ebben a halakat közepes lángon megsütjük.
Ha konzerv füstölt halat használunk, akkor az olajat gondosan csurgassuk le.
A kígyóuborkát finom szeletekre vágjuk, gyengén megsózzuk, majd félretesszük.
A gyümölcsöt meghámozzuk, magházától megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk.
A salátástálba beletesszük a kihűlt halat, a feldarabolt gyümölcsöt, meglocsoljuk a hideg sütőolajjal, és a tetejére helyezzük az uborkaszeleteket.
Összekeverjük a citromlét, a borsot, a pirospaprikát és a salátára öntjük.
Körítésnek nyers vagy főtt idényzöldséget kínálunk mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTALEXIKON - HALAS SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.