Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSSALÁTÁK 3.

2020.04.09

SALÁTA LEXIKON

ELISZTA SALÁTA
Hozzávalók 5 személyre:
45 dkg birkahús, vagy szajgak antilop húsa (őz húsával helyettesíthető), 40 dkg burgonya, 30 dkg uborka, 5 db tojás, 20 dkg trappista sajt, 1 pohár majonéz, 1 fej vöröshagyma, só és petrezselyem zöldje, ízlés szerint

Elkészítése:
A megfőzött, nem kövér birkahúst (vagy vadhúst), a főtt burgonyát, főtt tojást és a sózott vagy pácolt uborkát hasábokra, a hagymát fél karikákra vágjuk, a sajtot lereszeljük.
Ezt majonézzel ízesítjük, ízlés szerint sózzuk, azután összekeverjük, salátás tálba helyezzük.
Vajforgácsokkal, főtt tojásból vágott apró hasábokkal díszíthetjük, meghinthetjük reszelt sajttal, kaporral és petrezselyem zöldjével.

FÁCÁNSALÁTA
Hozzávalók 6 személyre:
1 db fácán, 15 dkg zeller, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 2 g fekete-bors, 20 dkg burgonya, 20 dkg alma, 2 tojássárgája, 2 egész tojás, 1 dl étolaj, 2 citrom leve, 3 dkg mustár, 1 dl fehérbor

Elkészítése:
A megtisztított fácánt a zellerrel, a petrezselyemgyökérrel, a sárgarépával, a fekete-borssal, kellően sózva feltesszük főni.
A burgonyát meghámozzuk és megfőzzük.
A tojást szintén megfőzzük, és a megfőtt burgonyával együtt apró kockákra vágjuk.
A megfőtt fácánt a zöldséggel leszűrjük, kicsontozzuk, a húst és a megfőtt zöldséget szintén apró kockákra vágjuk, s 5 dkg vöröshagymát ugyancsak felaprítunk.
A masszát leöntjük étolajjal, két citrom levével, hozzáadjuk a mustárt, a fehérbort és a két tojássárgáját, kissé utánsózzuk és elkeverjük.
Az így nyert masszát üveg vagy porcelán tálon kúp vagy henger alakúra formáljuk, majonézzel leöntjük, esetleg a mellehúsából vágott szeletkékkel vagy zöldsalátával, esetleg tojásszeletekkel vagy céklával díszítve tálaljuk.

FRANCIA HÚSSALÁTA
Hozzávalók:
40 dkg főtt marhahús, 30 dkg párolt vegyes zöldség, zöldség, 2 db savanyú uborka, 2 db kemény tojás, 2 dl majonéz, 1 csokor kapor, 1 evőkanál ecetes torma, szükség szerint só és őrölt bors

Elkészítése:
A zöldségeket, a húst, a tojást és az uborkát vagdalja kisebb kockákra.
Öntse rájuk a finomra vagdalt kaporral és a tormával elkevert majonézt.
Alaposan forgassa össze.
Ízlése szerint fűszerezze.
Tegye pár órára, vagy egy éjszakára hűtőszekrénybe.
Tálaláskor vékony paradicsom és zöldpaprika karikákkal díszítse.

FÜSTÖLT MARHANYELVSALÁTA
Hozzávalók:
30 dkg főtt füstölt marhanyelv, 30-40 dkg héjában főtt burgonya, 2 ecetes uborka, 1 nagy grapefruit, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A nyelvet bőrétől megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.
A meghámozott főtt burgonyát és az uborkát almareszelőn lereszeljük.
A grapefruitot meghámozzuk, majd gerezdekre szedve a belső fehér hártyáját is lehúzzuk.
Kisebb darabkákra szedjük; hozzátesszük a nyelvet, a burgonyát és az uborkát.
A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a finomra vágott snidlinget, a sót, a törött borsot és a pépesre zúzott fokhagymát mártássá keverjük, majd ráöntjük a saláta többi alkotórészére.
Összekeverjük, és lefedve hűtőszekrényben érleljük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - HÚSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.