Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SALÁTA LEXIKON - HÚSSALÁTÁK 2

2019.01.28

SALÁTA LEXIKON

BÁRÁNYVELŐ-SALÁTA
Hozzávalók:
1/2 kg tisztított bárányvelő, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, törött bors, 1 mokkáskanál finomra vágott menta

Elkészítése:
Áztassuk a velőt hideg vízben 30 percig, majd főzzük meg sós vízben. Öntsük le róla a vizet, tegyük salátástálba. Keverjük össze az összes megmaradt hozzávalót. Öntsük a velőre.

 

 

BUDAPEST SALÁTA
Hozzávalók:
20 dkg főtt marhahús, 10-10 dkg csemegeuborka, paradicsom és paprika, só, fehérbors, citromlé, porcukor, petrezselyem

Elkészítése:
A paradicsomok héját lehúzzuk és a hússal, paprikával együtt kockákra vágjuk. Az uborkát metéltre vágjuk. Az összevágott alapanyagokat keverőedénybe tesszük. A vágott petrezselymet, a sót, a borsot, a citromlevet, a porcukrot kevés uborkalé hozzáadásával kikeverjük, és az alapanyagokra öntjük.
Lazán összekeverjük, hűtőben érleljük pár órát.

CSERKÉSZSALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg cserkészkolbász, 4 tojás, 4 kisebb fej lila hagyma, 1 doboz ringli, 2 evőkanál borecet, só, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A lila hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, megsózzuk. A ringlit olajától leszűrjük, és apróra vagdaljuk. A visszamaradt olajat simára keverjük a mustárral, a borecettel, a tejföllel és a főszerekkel. A tojásokat keményre főzzük, és meghámozva vékonyra karikázzuk. A hagymát gyengén kicsavarjuk sós levéből, belekeverjük az olajos mártásba, majd a tojásokat is hozzáadjuk. Beletesszük a ringli darabokat és a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, végül a gyöngyöző vízben megfőzött, még forrón felkarikázott cserkészkolbászt is hozzáadjuk. Az egészet jól összeforgatjuk, és lefedve hűtőszekrényben érleljük legalább 3 órán keresztül. Aki szereti a csípős ízeket, csöves csípős paprikát is szeletelhet bele.

CSERESZNYÉS KAGYLÓSALÁTA
Hozzávalók:
1,5 dl ecetes cseresznye (vagy egy csésze cseresznye és ecetes- cukros-sós salátalé), 2 doboz kagylókonzerv, 1 dl főtt (párolt) rizs, 4 kemény paradicsom, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 gerezd fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
Ha nem ecetes cseresznyéből készítem a salátát, akkor először keverek egy erősen savanykás-édeskés, enyhén sós levet és felforralom, majd beleteszem a cseresznyét. Az újraforrástól számított 5 perc múlva elzárom alatta a lángot, és a lében hagyom kihűlni. Ezután úgy használom fel, mint az ecetes cseresznyét. A kagylókonzervet levétől lecsorgatom. A cseresznyét kimagozom, a paradicsomot megmosom és nyolcadokba vágom. A zöldhagymát - zöld szárával együtt - vékonyra karikázom és megsózom. Elkészítem a saláta mártását: a majonézt, a tejfölt, a cseresznyelevet, a sót és a kagyló olaját simára keverem. Hozzáadom az előzőleg megpárolt (vagy maradék) rizst, és fűszerezem a tisztított, zúzott fokhagymával. Beleteszem a sós zöldhagymát, az ecetes cseresznyét és a kagylót.
Óvatosan, hogy össze ne törjenek a saláta alkotórészei, összekeverem és lefedem, majd a hűtőszekrényben érlelem néhány órán át.
Salátalevelekkel bélelt talpas poharakba osztom a kagylósalátát, és a tetejét tetszés szerint díszítve kínálom.

DEBRECENI SALÁTA
Hozzávalók:
15 dkg debreceni vagy gyulai kolbász, 30 dkg párizsi, 30 dkg burgonya, egy kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál ecetes torma, 15 dkg konzerv zöldborsó, só, 2 dl tartármártás

Elkészítése:
A héjában főtt, megtisztított burgonyát vékony karikára vágjuk, ugyancsak karikára vágjuk a kolbászt, kis kockákra a párizsit, majd keverőtálban elvegyítjük a reszelt vöröshagymával, ecetes tormával, a konzerv zöldborsóval (ezt előtte gondosan leszűrjük!), a tartármártással.
Egy-egy szelet kolbásszal díszítve tálaljuk.

DÉLSZLÁV SALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg darált sült hús, 25 dkg burgonya, 25 dkg sárgarépa, 4 evőkanál konzerv zöldborsó, 4 kicsi ecetes vagy csemegeuborka, 3 kemény tojás,
A majonézhez:
2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 2 dl olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
A burgonyát meg a sárgarépát kis kockákra vágjuk, és egy kevés sós vízben puhára pároljuk, majd leszűrjük. Ugyanígy daraboljuk fel az uborkát és a főtt tojást is. A majonézt a hagyományos módon elkészítjük, de használhatunk tejföllel hígított mirelit vagy tubusos majonézt is. Ha nagyon sűrűnek találjuk, a burgonya, illetve sárgarépa főzőlevével tovább hígíthatjuk.
A salátához valókat - a darált sült húst is beleértve - jól összekeverjük, a majonézbe .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SALÁTA LEXIKON - HÚSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.