Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÁPOSZTASALÁTÁK 4

2019.05.19

SALÁTA LEXIKON

Erdélyi hordós-káposzta saláta
Hozzávalók:
50 dkg hordós káposzta, 3 alma, 15 dkg szőlő, 5 ek. olaj, só, őrölt bors, porcukor, 3 ek. citromlé

Elkészítés:
A káposztát alaposan kinyomkodjuk (ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk), és rövid szálakra vágjuk. Közé keverjük a meghámozott, kicsumázott, laskára vágott almát, a leszemezett szőlőt, meghintjük egy kevés cukorral, megöntözzük a citromlével meg az olajjal.
Borssal fűszerezzük, és ha kell, megsózzuk.
Néhány órás érlelés után tálaljuk.

 

 

Farmersaláta
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta,15 dkg füstölt tarja, 3 db piros retek, 1 db kígyóuborka, 2 kisebb lila hagyma, 1 csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál hidegen sajtolt kukorica-csíraolaj, őrölt bors, só

Elkészítés:
A savanyú káposztát kissé összevágjuk, tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. A tarját, a megtisztított retket meg a megmosott kígyóuborkát vékony csíkokra, a héjától megfosztott lila hagymát karikákra vágjuk.

Mindezeket a káposztával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, végül az olajat is rácsöpögtetjük.
Száraz fehérbor illik hozzá.

Friss káposztasaláta
Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta, 1 dl olaj, só, őrölt fehér bors, őrölt köménymag, ecet, cukor, ízlés szerint

Elkészítés:
A káposztát gondosan megtisztítom, külső leveleit eltávolítom. Torzsáját kivágom, és vagy legyalulom, vagy lereszelem, a káposzta keménységétől függően. Besózom, és fél napig hagyom a sóban. Ezután gyengén kicsavarva üvegbe teszem. 2 dl ecetes – cukros - fűszeres salátalevet készítek, és ráöntöm a káposztára. A tetejére csurgatom az olajat, és letakarva érlelem a hűtőszekrényben 2 napig.
Ezután fogyasztás előtt jól átkeverve kínálom.
Érdemes ennél nagyobb adagban is készíteni, mert akár 2 hétig is eláll a hűtőszekrényben.

Gombás káposztasaláta
Hozzávalók:
50 dkg fejes káposztából készült saláta, 40 dkg gomba, 2 dl tejföl, kiskanálnyi hagymakrém, csipetnyi cukor, ecet 1 csapott ek. mustár.

Elkészítés:
A meghámozott, cikkekre vágott gombát ecetes vízben öt percig főzzük. Leszűrve, összekeverjük a leszűrt káposztasalátával, meg a tejföllel, amit mustárral, hagymával, csipetnyi cukorral ízesítettünk.
Tálalásig jégbe hűtjük.

Gyümölcsös savanyú-káposztasaláta
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 25 dkg házilag eltett birsalma- vagy körtebefőtt, 1 nagy fej lila hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, fél dl savanyú káposzta lé, fél dl befőttlé, kevés só, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A hagymát megtisztítom, és nagyon vékony karikákra vágom.
Megsózom, és lefedve húsz percig hagyom állni.
Közben a savanyú káposztát apróra vágom, a körtebefőttet pedig felcsíkozom.
A káposztalevet összeöntöm a befőttlével, hozzákeverem a mustárt meg az olajat, és megsózom, megborsozom. Mély tálba szórom a hagymát, ráteszem a káposztát és a körtét, majd ráöntöm a mártást, amellyel gondosan összeforgatom.
Végül ráhintem a megmosott és nagyon apróra metélt petrezselyemzöldet.
A salátát néhány órára lefedve teszem a hűtőszekrénybe, és jó hidegen tálalom. Elkészítési ideje: kb. 35 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
SALÁTÁK LEXIKONJA - A KÁPOSZTASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.